avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... chiriasi problema
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

chiriasi problema

Buna ziua,
Ne poate ajuta cineva in urmatoarea speta:
Locuim intr-un imobil cumparat prin Legea 112,8 propietari si 2 chiriasi AFI-stat.
Cu toate ca partile comune sunt in propietate comuna fortata si perpetua conf. legii 230/2007 unul din chiriasi a ocupat abuziv podul,o parte din curte si casa scarii.Ce putem face si in baza carei legi il putem evacua,ce ne sfatuiti sa facem?
Multumim pt viitoarele raspunsuri,
Cel mai recent răspuns: kopes , utilizator 15:21, 10 Iunie 2011
Contractul chiriasului cu AFI nu-i da drept de folosinta asupra partilor comune,(curte,pod,subsol,casa scarii,etc),are trecut numai metrajul de locuit,.....ATAT.
In cazul in care AFI nu-si face datoria vom apela la politie pt incalcarea art.192 si 220 cod penal.
Sa speram ca mai exista normalitate si decenta la aceste institutii.
@grandanat, am apreciat de multe ori raspunsurile dvs. la diverese topic-uri, dar acum nu va inteleg.
Este vorba de un pod (spatiu comun) pe care proprietarii pot sa-l utilizeze, de preferinta proprortional cu c,p.i. Aceasta in mod teoretic, pentru ca practic, unii proprietari vor sa foloseasca cu rost spatiul care i se cuvine, pe altii nu-i intereseaza, dar nici nu au cum sa renunte la el - ca daca este vorba de reparatii, vor trebui sa suporte cote-parti.
Deci repet, spatiul nu se imparte, ci se utilizeaza in comun de catre proprietari. In bloc am inteles ca sunt si doi chiriasi (aici statul este proprietar, nu?), dintre care unul vrea sa fie mai proprietar decat proprietarii in sine si a ocupat cam tot ce se putea pe-acolo.
Parerea mea am expus-o mai sus. Astazi cei doi chiriasi - zic unii nu au nici-un drept la aceste spatii comune, dar maine, pot deveni proprietari, atunci vor avea acest drept? Dar, intreb in continuare, nu au drept sa depoziteze ceva pe-acolo, ca de, asa sustine autorul topic-ului, dar daca se repara ceva ”pe comun”, chiriasilor li se repartizeaza costuri pe c.p.i., sau presedintele merge la AFI (reprezentantul statului in teritoriu) cu o notificare privind reparatiile pe partile comune?
Oricum, pentru ocuparea abuziva a spatiilor comune, prima solutie este apelarea la politistul de proximitate, apoi sa astepte si raspunsul de la AFI. Functie de aceste demersuri, as. prop. poate apela si la instanta.
@Adam Grecu
I-am prezentat variantele la modul general. Dvs vorbiti de mica intelegere. La mica intelegere si eu pot chiar sa ma folosesc de toate apartamentele din bloc. Daca proprietarii sunt de acord, deci exista acea mica intelegere atunci nu vad nici o problema.
Insa se pare ca acea mica intelegere nu exista.
Avand in vedere ca nu exista vreo hotarare in adunarea generala cu privire la spatiul in cauza, se aplica prevederile legislatiei in vigoare.


@kopes
Dvs afirmati ca in contractul de inchiriere este specificat ca, chiriasul nu are drept asupra spatiilor comune. Sunteti sigur? Tin sa va contrazic. Dimpotriva. Aceste contracte nu poti fi facute chiar la voia intamplarii, exista un caru legislativ care trebuie respectat.
Daca veti citi Legea nr.5/1973
privind administrarea fondului locativ şi reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriasi
[ link extern ]

si Legea locuintei www.avocatnet.ro/content/art...
va veti lamuri mai bine.


ART. 12
Suprafata curtilor si gradinilor aferente cladirilor va fi inchiriata odata cu suprafata locativa, in exclusivitate sau, dupa caz, in folosinta comuna, si trecuta in contractul de inchiriere.


Este si logic la urma urmai, adica chiriasul plateste si el o parte din energia electica folosita pentru iluminarea acelui spatiu, plateste si cota parte din caldura necesara pentru incalzire, insa cand vine vorba de drepturi doriti sa i le lezati.
Nu se poate asa ceva, chiar daca este chirias, are acelasi drept de folosinta ca si un proprietar.

Repet, contractul chiriasului cu AFI nu prevede drept la curte,subsoluri,pod,casa scarii,etc,in dreptul acestor utilitati este o mare liniuta.Am cerut eliberarea spatiilor comune aflate in propietate comuna in baza hotararii de 100% propietari deoarece podul s-a transformat in locuinta,casa scarii in magazie,etc.
In apartamentul sau inchiriat de la AFI sa faca ce vrea dar sa nu ocupe ilegal spatii pt care noi am platit.Cand s-au cumparat apartamentele fiecare a avut posibilitatea sa opteze pt o suprafata mai mare sau mica din utilitati.Practic,daca va dori sa-si cumpere apartamentul,.....s-o faca.......dar podul si curtea s-a vandut integral.Lumina din curte o platim toti,nu i-am ingradit dreptul sa circule dar restul utilitatilor numai propietarii.
Nu dorim decat respectarea legii,fiecare sa detina ce are pe contract, sa nu strice,deterireze si afecteze propietatea.
@kopes,
Daca v-ati adresat comunitatii forumului avocat.net, nu cred ca va-ti asteptat ca noi sa va rezolvam problema tulburarii de posesie in care va aflati acum. Noi v-am dat cateva sfaturi, cum vedem noi posibilitatile de rezolvare a problemei prezentate.
Pentru ca insistati, va propun urmatorii pasi:
1. Presedintele as. prop., merge in audienta la acel AFI si solicitati deplasarea unui inspector / cadru de conducere la fata locului si intocmirea de comun acord a unui Proces-verbal de constatare; ar fi bine ca la aceasta actiune sa fie prezent si chiriasul in cauza, eventual politistul de proximitate;
2. In masura in care se poate, stabiliti un plan de masuri care de fapt ar insemna evacuarea imediata a spatiilor ocupate abuziv;
3. In cazul in care chiriasul refuza evacuarea spatiilor ocupate, chiar in aceste conditii, sunt intrunite conditii de proprunere a as. prop. de incetare a contractului de locatiune a locuintei incheiat cu AFI (spuneati ca mai are niste bube...)ș
4. Toate documentele intocmite va pot ajuta in mare masura intr-o eventuala actiune in justitie indeptata impotriva chiriasului acaparator - dar sper sa nu se ajunga pana acolo!

Alte discuții în legătură

Este corecta plata reparatiei unor parti comune asociatiei de proprietari in aceasta situatie? allexall allexall doresc sa cnosc daca este normal sa platesc reparatia partilor comune la o asociatie de proprietari unde nu am intrare comuna, curentul e separat si e ... (vezi toată discuția)
Dobindire drept propietate cota aferente teren apartament ballo ballo Am mostenit de la parinti un apartament cumparat de acestia in 1996 conform legii 112/1995.In certificatul de mostenitor se mentioneaza ca odata cu ... (vezi toată discuția)
Insusirea de catre constructor a spatiilor cu alta destinatie din bloc - abuz sau drept? adila adila Locuiesc intr-un bloc nou in care constructorul cu ocazia dezlipirii, a intabulat pe numele sau toate spatiile cu alta destinatie decat locuinta in scopul de a ... (vezi toată discuția)