avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... chiriasi problema
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

chiriasi problema

Buna ziua,
Ne poate ajuta cineva in urmatoarea speta:
Locuim intr-un imobil cumparat prin Legea 112,8 propietari si 2 chiriasi AFI-stat.
Cu toate ca partile comune sunt in propietate comuna fortata si perpetua conf. legii 230/2007 unul din chiriasi a ocupat abuziv podul,o parte din curte si casa scarii.Ce putem face si in baza carei legi il putem evacua,ce ne sfatuiti sa facem?
Multumim pt viitoarele raspunsuri,
Cel mai recent răspuns: kopes , utilizator 15:21, 10 Iunie 2011
Multumesc pt sfaturi,asteptam pozitia AFI apoi vom decide.Nu credem intr-o rezolvare rapida.
Pe respectivul chirias il toleram de peste 20 ani,nu-i dorim raul,dar.........nu se mai poate,trebuie sa respecte legea asa cum o facem noi.
Cu stima,
@kopes
Contractul cu AFI e doar o parte a problemei. Conform legilor in vigoare chiriasii are acelasi drept la folosinta a spatiilor comune ca si proprietarii in situatia de fata.
Atentie si la termeni a utiliza spatiul comun e ceva si a-l ocupa abuziv e altceva.

Daca chiriasul a ocupat spatiul abuziv atunci asociatia are tot dreptul sa-l evacueze; cu sprijinul politiei.
Daca doar il utilizeaza, in aceeasi mod ca si proprietarii, atunci e dreptul lui sa faca acest lucru.

Dar inclin sa cred ca vorbiti aiureli. Cum sa fie vandutepodul si curtea? Pana in 2007 trebuia acordul tuturor proprietarilor pentru a se face acest lucru(deci practic imposibil); iar din 2007 trebuie acordul a 2/3 din proprietari( conform cota-parte indiviza). Si cum am mai spus aceasta operatiune se infaptuieste la notar. Ati fost dvs la notar si a avut loc aceasta vanzare de care vorbiti. Ca sa nu mai zic ca am o banuiala ca nici macar nu sunteti proprietari pe curte(ca asociatie), proprietar de drept fiind primaria. Da asta e alta poveste.
Mi se pare absurd ceea ce relatati, adica cum sa dvs ati avea acte de proprietate pe mansarda si totusi chiriasul ocupa abuziv acest spatiu. Atunci asociatia nu armai avea nici o legatura in conflictul acesta.

De aceea cred ca ar fi corect fata da colegii de pe forum ca sa relatati corect situatia si sa n-o denaturati. Astfel veti putea primi si raspunsuri corecte.
Aceeasi banuiala am avut-o si eu, chiar de la inceputul lecturarii topic-ului. Totusi, vorba lui Badea, ”traim in România și aceasta ne ocupă tot timpul”.
Adica pe-acolo sunt alte legi decat pe la noi?
V-am zis, daca nu va grabiti, raspunsul de la AFI, vine el in pas de melc-codobelc, dar o sa vina, si? De ce nu merge presedintele in audienta? Pregatiti din nou toata documentatia, niste foto. ar fi utile si chemati AFI la fata locului. Pai daca omul vrea, trebuie sa-i dati posibilitatea sa-si schimbe adresa...
Gata, nu mai intervin!
Vanzarea apartamentelor prin Legea 112 s-a facut impreuna cu partile comune,pod,curte,casa scarii,instalatii de apa,canal,electrica,acoperis,etc.In contract avem apartamentul +cota indiviza pt spatiile comune pt care am platit.Nu dorim vanzarea lor,le foloseam noi propietarii in deplina intelegere si armonie,..........pana cand,acel chirias a ocupat podul in totalitate,casa scarii si o parte din curte.Am ajuns in situatia in care chiriasul are drepturi asupra propietatii comune iar noi.....nimic,zero.Am verificat contractul chiriasului,are apartamentul si multe liniute la curte,pod,subsol,etc.Deci???????
Asta este problema,l-am atentionat sa elibereze spatiile ocupate fara acordul asociatiei,sa repare stricaciunile si sa respecte legea cum facem toti.
Nu i-am interzis dreptul de folosinta dar sa o faca in comun,nu exclusiv. Pretinde drepturi egale cu propietarii dar la reparatii si intretinere parti comune nu plateste.Asta este problema,am apelat la acest forum pt sfaturi,nu lezam inteligenta si buna pricepere a celor care ne indruma.
Reclamatia insotita de poze a fost depusa la AFI iar politia ne-a zis sa facem reclamatie scrisa pt incalcarea art.192 si 220 cod penal.Ultima varianta ni se pare dura asa ca asteptam pozitia AFI.
Multumim,

Bine ca ati clarificat situatia. Sunteti in aceeasi situatie ca 99% din proprietarii de la bloc din intreaga tara - proprietari pe proprietatea individuala(apartamentul propriu) si cota parte din proprietatea comuna.

Nu aveti motiv sa faceti sesizare la AFI( poate doar daca doriti sa i se rezilieze contractul) dar nu cred ca veti avea suport din partea lor.

Cum v-am spus si mai sus astfel de situatii se pot rezolva doar cu sprijinul politiei.
Ascultati sfatul primit de la politie ca v-au sfatuit bine.

Alte discuții în legătură

Este corecta plata reparatiei unor parti comune asociatiei de proprietari in aceasta situatie? allexall allexall doresc sa cnosc daca este normal sa platesc reparatia partilor comune la o asociatie de proprietari unde nu am intrare comuna, curentul e separat si e ... (vezi toată discuția)
Dobindire drept propietate cota aferente teren apartament ballo ballo Am mostenit de la parinti un apartament cumparat de acestia in 1996 conform legii 112/1995.In certificatul de mostenitor se mentioneaza ca odata cu ... (vezi toată discuția)
Insusirea de catre constructor a spatiilor cu alta destinatie din bloc - abuz sau drept? adila adila Locuiesc intr-un bloc nou in care constructorul cu ocazia dezlipirii, a intabulat pe numele sau toate spatiile cu alta destinatie decat locuinta in scopul de a ... (vezi toată discuția)