Buna ziua,
In societatea in care lucreaza fiul meu,in urma restructurarii,incepand cu 1 iulie 2011,12 salariati vor fi concediati.Anuntul a fost facut azi,si au fost anuntati ca nu au dreptul la salarii compensatorii conform noului cod al muncii.Din ce stiu,in functie de contractul colectiv de munca de ramura primesc sau nu aceste drepturi.Societatea functioneaza pe cod caen 731,dar nu gasesc contractul colectiv de munca pe ramura.M-ar putea ajuta cineva cu o informatii legat de obligativitatea acordarii acestor salarii compensatorii in grupa respectiva?
Va multumesc anticipat!
"Daca intr-adevar lucrati intr-o astfel de unitate puteti verifica in anexa 10 la CCM la nivel de Grup de Uniti al Ministerului Sntii i unitilor din subordine pe anul 2011 - daca unitatea Dvs, apare listat in acea anexa."
Va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Am fost anuntati ca punctul de lucru la care lucrez se desfiinteaza, ni s-au oferit 2 variante: - fie somaj+un salar compensatoriu si contractul se incheie cu restructurare, - fie 3 salarii compensatorii brute si contractul se incheie cu acordul partilor.
Eu as fi optat pt 3 salarii compensatorii, dar sunt nelamurita de ce se incheie cu acordul partilor si nu tot cu restructurare. Cand am cerut la resurse umane contractul colectiv de munca mi s-a spus ca nu au asa ceva, ca nu s-a adoptat inca...ca se iau dupa contractul coleciv la nivel national. Dar totusi o comapnie cu peste 2000 de angajati ar trebui sa aiba contract colectiv de munca nu? Am intrebat daca exista vreo procedura interna pe baza careia aplica varianta cu 3 salarii+acord, dar mi s-a spus ca nu exista nimic scris, nici o procedura, este pur si simplu o decizie pe care firma o poate lua la un moment dat.
In documentul pt varianta cu 3salarii+acord pe care ni l-au trimis, se specifica ca contractul se incheie cu acordul partilor si ca angajatorul se obliga sa plateasca suma promisa in cont bancar la ultimul salar aferent, plus bineinteles toate drepturile salariale pana la data incetarii +zilele de concediu neefectuate, Exista totusi posibilitatea sa nu ni se plateasca salariile compensatorii daca contractul se incheie cu acordul partilor si daca semnam ?
Buna ziua,
acordul partilor este conform art. 55 litera B) din Codul Muncii una dintre modalitatile de incetare a contractului individual de munca.
Acordul partilor are avantajul pentru angajator ca nu mai trebuie sa acorde salariatului preaviz ci contractul inceteaza cu data specificata in documentul prin care se incheie acordul partilor.
In cazul incetarii prin acordul partilor se incheie intre parti un document scris, in care sunt trecute conditiile in care inceteaza contractul de munca dintre salariat si angajator. Partile, respectiv angajatorul si salariatul pot curpinde in acordul partilor orice, atâtat vreme cât se respecta legea, de exemplu ca in cazul Dvs. mai multe salarii compensatorii, decat in cazul concedierii prin desfintare de post.
Astfel daca in documentul transmis de ei vi se ofera 3 salarii compensatorii, toate drepturile salariale la zi si plata concediului de odihna neefectuat, atunci angajatorul va fi obligat sa respecte aceste conditii si sa va plateasca respectivele sume acest demers fiind perfect legal.
Daca va intrebati de ce este mai bine pentru angajator asa, raspunsul este simplu. Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor este foarte greu de contestat si castigat in instanta, daca nu imposibil, avand in vedere faptul ca salariatul si-a dat acordul cu privire la acest mod de incetare. In cazul concedierii ca urmare a restructurarii postului salariatul daca contesta decizia de concediere in instanta si angajatorul nu a depus toate diligentele sa respecte procedura legala in cazul acestei concedieri, salariatul va putea avea castig de cauza.
Ca sa intelegeti mai simplu pentru angajator solutia de a inceta prin acordul partilor un contract individul de munca presupune un risc foarte mic in cazul in care s-ar ajunge in instanta, pe cand in cazul concdierii exista un risc mai mare ca salariatul sa castige. De aceea angajatorii prefera sa dea in cazul incetarii prin acordul partilor salarii compensatorii mai multe, pentru a scuti un risc si a atrage salariatii sa accepte aceasta metoda de incetare.
In ceea ce priveste inexistenta CCM la nivel de unitate, chiar daca are 2000 de salariati daca pana acum salariatii au fost pasivi nu si-au facut sindicat sau nu si-au ales reprezentanti ai salariatilor, nu au fortat angajatorul sa negocieze si sa incheie un contract colectiv la nivel de unitate. Conform legislatiei in vigoare doar negocierea contractului colectiv este obligatorie nu si incheierea unui astfel de contract.
In orice caz in functie de codul CAEN al firmei la care lucrati Dvs.s-ar putea sa apartineti de un contract colectiv la nivel de ramura si sa beneficiati de drepturile stipulate in acesta inclusiv de salarii compensatorii. Cu toate acestea va spun din experienta ca putine contracte colective la nivel de ramura, dintre cele care sunt inca in vigoare, prevad acordarea a 3 salarii compensatori. In orice caz toate CCM la nivel de ramura prevad acordarea platilor compensatorii la concediere si nu in cazul acordului partilor.
Mie oferta facuta de angajator prin acordul partilor cu cele 3 salarii si celelate drepturi salariale mi se pare destul de buna. Ceea ce trebuie sa stiti insa este ca in cazul in care acceptati aceasta varianta nu aveti dreptul sa solicitati plata drepturilor banesti aferente somajului.
Da, exista si varianta sa nu se acorde acele 3 salari compensatorii ... ca sa fiti sigura ca veti primi acele salariii, ar trebui sa se incheie o conventie in care sa se specfice obligatia angajatorului de a va acorda acele salari cmpensatorii.
Este o varianta acceptata de o parte dintre angajatori ... in subsidiar, as crede ca cei care adopta o asemenea varianta au probleme cu plata contributiilor la bugetul de stat....
Multumesc foarte mult pt raspunsuri.
Intr-adevar ne-au aratat un document in care se precizeaza incheierea contractului cu acordul partilor, la obligatiile angajatorului se precizeaza faptul ca angajatorul se obliga sa plateasca salariul la zi+concediu neefectuat+cuantumul salariilor compensatorii (se precizeaza exact suma). Evident, odata semnat un exemplar din acest document ramane la noi.
pe langa acest document, mai trebuie sa completam si cererea pt acordul partilor, cererea standard prin care eu subsemnata, solicit incetarea contractului cu acordul partilor in baza art.55.
Deci in principiu, sa inteleg ca este o procedura legala si ca nu prea as avea de ce sa-mi fac griji avand documentul respectiv in care ei se obliga sa-mi vireze si salariile compensatorii...
Dar totusi le-am cerut sa-mi spuna modalitatea prin care au ajuns sa stabileasca salariul compensatoriu, pt ca mi se pare imposibil sa nu aiba o procedura interna prin care sa se stabileasca cuantumul salariilor compensatorii, in ideea in care intr-adevar nu ar exista CCM. Mi s-a spus ca este o decizie pe care firma o poate lua la un moment dat in functie de situatie financiara, conditiile economice si ca nu au nici nu document sau procedura in acest sens pe care mi-o arate. Si totusi daca nu exista CCM ar trebui sa existe o procedura prin care ei stablesc grila de salarizare, comisionare, precum si situatia aceasta cu salariile compensatorii....nu nteleg ce motiv ar putea sa aiba sa nu ne arate aceasta procedura..
Somaj
ioanatm
Buna ziua,
Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)