avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxe si impozite pt PFA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxe si impozite pt PFA

Am un PFA, infiintat anul trecut (la primarie).

As dori sa stiu cu noile modificari, ce impozite si taxe trebuiesc achitate? Raman aceleasi? In afara impozitului pe profit, ce altceva mai trebuie platit? Sanatate, pensii? (astea le platesc deja prin intermediul cartii de munca, la societatea la care lucrez).

Pot sa imi trec (acum) ca si cod de activitate domeniul imobiliar? (6831,etc) - domeniu ce nu figura la PFA-uri pana anul asta?


Multumesc.


Liviu
Cel mai recent răspuns: newbyy , utilizator 23:15, 25 Februarie 2010
Asta depinde de inspectorul de la Fisc. In Cluj de exemplu nu a vrut sa-mi accepte drept cheltuiala leasingul la masina, asa ca am mers pe norma de venit si nu mai am bataie de cap cu toate... doamnele de la Finante.
Daca sunt si angajat part-time mai platesc ceva?


[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
Marcel56, utilizator
Am citit si eu acest subiect pe forum si as avea si eu o intrebare pt ca nu am inteles exact .

Sunt angajat la o firma ,platesc toate taxele si as vrea sa fac PFA.As dori sa stiu ce taxe si impozite trebuie sa platesc si cam la ce valoare se ridica suma/an.

Mentionez ca activitatea o sa fie de proiectare.

Multumesc
Pai mi se pare ca deja ti s-a raspuns: prima varianta este sa mergi pe contabilitate in partida simpla, si atunci esti la cheremul inspectorului de la Fisc in privinta la ce iti accepta cheltuiala ce se scade din impozit si ce nu. Simplu spus platesti impozit 16% din cat incasezi minus cheltuielile deductibile.
Varianta cealalta este sa platesti 16% din norma de venit.
Norma de venit se stabileste de catre ANAF (la nivelul fiecarui judet se face o sedinta in care niste porci cu salarii de 7000RON/luna hotarasc cat trebuie sa plateasca impozit oamenii de rand care se lupta sa aiba un venit). Norma de venit este diferita de la o localitate la alta (adica depinde unde ai domiciliul fiscal) astfel: municipiile au norma de venit cea mai mare, apoi urmeaza restul oraselor marisoare din judet, apoi comunele mari si orasele mici, apoi comunele mici si orasele foarte mici. Bineinteles ca porcii mai sus mentionati decid dupa bunul lor plac care oras merita sa plateasca un impozit mai mic si care comuna mai mare. Daca ai domiciliul fiscal intr-un sat de pe varful muntelui, dar comuna din care face parte este considerata comuna "mare" atunci platesti impozit mare.

Avand in vedere ca tu ceri sume exacte, intrebarea mea ar fi: unde vrei sa-ti stabilesti domiciliul fiscal?

P.S.
Da, domiciliul fiscal se poate schimba si pentru un PFA, desi majoritatea functionarilor de la Finante nu stiu asta. Formularul 050 se aplica oricui vrea sa-si schimbe domiciliul fiscal. Deci daca tu te interesezi in care judet este cea mai mica norma de venit pentru activitatea ta, si inchiriezi un spatiu in cea mai mica comuna din judetul respectiv, iti muti sediul din certificatul de inregistrare de la Registrul Comertului in comuna respectiva pe baza contrectului de inchiriere/comodat, apoi ceri cu formularul 050 mutarea domiciliului fiscal tot in comuna cea mica, ai sanse mari, ca dupa ce ai luptat cu toate morile de vant (= toti prostii de la Finante care habar n-au de legi), sa platesti cel mai mic impozit posibil pentru domeniul tau de activitate.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
Ruben, utilizator
Marcel56 a scris:

Daca sunt si angajat part-time mai platesc ceva?


[ link extern ]


Din nefericire, DA.
Platesti taxe ca si cum nu ai fi angajat (eventual s-ar putea sa o lase mai moale cu penzia pt PFA - asta nu stiu sigur, ca cu aia de la Casa de Penzii nu mi-au rezistat nervii sa ma interesez).
Porcii de la Finante au decis ca numai daca lucrezi cu norma intreaga ai reducere la impozitul PFA.

Alte discuții în legătură

Declaratia 220-privind venitul estimat diana20 diana20 Buna ziua, am un PFA prin care imi desfasor activitatea de Taximetrist. Functionez din 2003, iar pana acum am platit impozitul forfetar.Acum 2 saptamani mi s-a ... (vezi toată discuția)
Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Pfa cu activitate zero in 2012 dorusirb dorusirb Buna ziua. O PFA in domeniul topografiei a avut activitate zero in 2012 si implicit si venituri si cheltuieli zero. Cum se complecteaza declaratia 200. ... (vezi toată discuția)