avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxe si impozite pt PFA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxe si impozite pt PFA

Am un PFA, infiintat anul trecut (la primarie).

As dori sa stiu cu noile modificari, ce impozite si taxe trebuiesc achitate? Raman aceleasi? In afara impozitului pe profit, ce altceva mai trebuie platit? Sanatate, pensii? (astea le platesc deja prin intermediul cartii de munca, la societatea la care lucrez).

Pot sa imi trec (acum) ca si cod de activitate domeniul imobiliar? (6831,etc) - domeniu ce nu figura la PFA-uri pana anul asta?


Multumesc.


Liviu
Cel mai recent răspuns: newbyy , utilizator 23:15, 25 Februarie 2010
Un exemplu: am realizat incasari de 100 lei am avut cheltuieli de 40 de lei
100 - 40 = 60 lei. la cei 60 de lei se calc 6.5% CAS-ul?
Adica 3.9 lei reprezinta val cas, dupa aceea scad din cei 60 - 3.9= 56.1 si la acestia aplic 16% impz, ceea ce rezulta ca am de plata 8.98 impz?

intr-adevar, cheltuiala cu fondul de sanatate este deductibila la calculul impozitului pe venit, dar din suma de 60 de lei trebuie scazuta contributia la sanatate efectiv achitata la casa de sanatate in cursul anului 2009 (regularizarea la 2008 + cele patru transe anticipate trimestriale).

art. 48 cod fiscal
(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;

b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
Deci o sa platesc ceva deja stabilit in fct de cat declar ca si incasari si +/- regularizari CAS.
Cas-ul il platesc anual sau trimestrial? Impz se plateste anual din cate stiu eu.
cas-ul e una si contributia la sanatate e alta.

daca va referiti la sanatate, se plateste trimestrial, prin plati anticipate, urmand ca regularizarea sa se faca anul urmator.
Scuze, le-am amestecat eu, contributia la asigurarile sociale - pensie in cazul pfa e optional, contrubutia la asigurarile medicale este obligatorie si este 6.5%, impozitul pe venituri - cheltuieli deductibile 16%.
Sanatatea se plateste trimestrial si impozitul anual.

Cam la asta se rezuma totul. Sper de data asta ca am inteles esentialul.:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 220-privind venitul estimat diana20 diana20 Buna ziua, am un PFA prin care imi desfasor activitatea de Taximetrist. Functionez din 2003, iar pana acum am platit impozitul forfetar.Acum 2 saptamani mi s-a ... (vezi toată discuția)
Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Pfa cu activitate zero in 2012 dorusirb dorusirb Buna ziua. O PFA in domeniul topografiei a avut activitate zero in 2012 si implicit si venituri si cheltuieli zero. Cum se complecteaza declaratia 200. ... (vezi toată discuția)