avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... impartirea fondului de penalitati intr-un imobil cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

impartirea fondului de penalitati intr-un imobil cu mai multe scari

buna ziua,

va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
in decursul ultimilor 4 ani, in fondul de penalitati al blocului s-a strans o anumita suma.Dupa plata penalitatilor generate de facturi neplatite la termen, restul sumei a fost folosit pt modernizari ale imobilului, dupa cum urmeaza: pt. scara 1 in proportie de 18, pt scara 2 in proportie de 46, pt scara 3 in proportie de 36.
In lipsa vreunui document (proces-verbal al adunarii generale sau al comitetului) care sa defineasca modul de impartire a sumei ramase intre cele 3 scari, in conditiile in care scara 1 a contribuit la acest fond cu 76%, scara 2 cu 13% si scara 3 cu 11%, are scara 1 dreptul sa revendice intregul procent cu care a contribuit sau macar 33% in cazul unei eventuale separari a scarilor prin infiintarea a 3 asociatii independente?
In speranta ca m-am facut suficient de bine inteles, va multumesc anticipat pt ajutor.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
tragicomix, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:37, 12 Iunie 2011
La noi in asociatie, contributia la fondul de reparatii este personalizata, normal, pentru ca sursa acestor bani, in principal, vine de pe lista de plata, unde se prevede in functie de cota-parte indiviza.
In momentul cand se face o lucrare nu o mai impartim pe apartamente pentru ca nu mai are importanta.
In evidenta fondului de reparatii, un proprietar stie cat a contribuit de-a lungul timpului, dar nu mai are importanta cu cat a contribuit la cheltuiala, pentru ca pur si simplu e normal ca a contribuit proportional cu contributia, adica cu cota-parte indiviza si nu altfel.
Pana la urma daca vrea sa stie, din curiozitate, cat mai are in contul sau la fondul de reparatii....se imparte suma totala a fondului de reparatii pe cota parte-indiviza....si iese ce mai are el in cont, nu trebuie sa scriem dupa fiecare cheltuiala cu cat a mai ramas fiecare.

Am mai discutat o data despre acest lucru. Sunt abordari diferite, dar corecte amandoua.
Spuneti ca
In momentul cand se face o lucrare nu o mai impartim pe apartamente pentru ca nu mai are importanta.

In momentul cand se face o lucrare, costul acelei lucrari se repartizeaza pe cota indiviza si are mare importanta pentru ca apartamentele au suprafete utile diferite (cu exceptia blocurilor de garsoniere egale ca marime).
Apoi fondul de reparatii al fiecarui apartament este diferit pentru ca fiecare a contribuit diferit chiar de la stabilirea acestei sume (la fel exceptie facand cele egale ca suprafata), dar si pentru ca unii au platit intregul fond stabilit iar altii nu au platit decat o parte sau chiar deloc...
Atunci cand se constituie (se stabileste obligatia proprietarului), ca si atunci cand se repartizeaza costul unei reparatii, se respecta aceeasi regula, acelasi criteriu: cota parte indiviza.
Apoi orice intrare ca si orice iesire din fondul de reparatii se consemneaza in acea luna, in ordine cronologica in "Registrul de evidenta al fondului de reparatii", care are clar, coloane distincte pentru aceste operatiuni: incasari, cota reparatii, sold.
Administratorul se loveste de necesitatea evidentierii fiecarei operatiuni si stabilirii lunare a soldului fondului de reparatii (lasand la o parte ca poate sa intrebe si proprietarul), atunci cand la sfarsitul fiecarei luni trebuie sa intocmeasca "Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv" si apoi inca odata pe luna cand intocmeste lista de plata pe care trebuie sa consemneze cat mai are de plata fiecare proprietar pentru reparatii sau fond de reparatii, pentru ca este foarte greu de crezut ca absolut toti proprietarii au achita integral sumele afisate pe lista de luna trecuta, sume aferente fondului de reparatii stabilit sau lucrarilor de reparatii repartizate...
Eu pot raspunde la oricare din intrebarile puse de dv. in mesajul de mai sus, din evidenta mea in registarul fondului de reparatii, fara a face repartitia cheltuielilor pe proprietari.
De exemplu, eu nu am nevoie sa adun soldurile de la fiecare proprietar pentru a vedea soldul final pentru evidentierea lui in balanta pentru ca pur si simplu il am facut luna de luna si din care scot de fiecare data cheltuiala cu vreo reparatie.

La noi fondul de reparatii nu se propune ca suma finala, ci s-a propus si asa a fost adoptat in AG, ca fiind o cota permanenta de alimentare a fondului de reparatii, in valoare de 5 lei lunar (suntem numai garsoniere, asa ca nu se pune problema cotei-parti indivize, dar si daca ar fi fost de participat in functie de cota-parte indiviza, s-ar fi calculat cat revine fiecarui apartament si atat s-ar fi pus pe lista).

Daca intreaba proprietarul el cu cat a participat si cat are acum in contul lui, ii pot spune deoarece am evidenta de cand s-a inceput retinerea cotei pentru fondul de reparatii, in urma cu 9 ani si cat are acum...prin impartirea soldului la cate garsoniere sunt. Asta daca e curios sa afle, ca de altfel la noi, aceasta suma in contul lui nu-i foloseste la nimic, intrucat participarea la fondul de reparatii nu se opreste decat daca se hotaraste in AG si asta pentru toata lumea.

va multumesc pt raspunsurile oferite, dar problema noastra nu se refera la fondul de reparatii (pe care il strangem si il administram corect), ci la fondul de penalitati.
Aceste penalitati au insumat aprox. 20000lei in ultimii 4 ani si au fost folositi dupa cum am aratat in enuntul initial.
Fondul de penalitati face parte din aceeasi categorie cu fondul de reparatii, daca vreti, este un subfond al fondului de reparatii si cu el se procedeaza ca si cu fondul de reparatii. De aceea am zis noi ce-am zis aici despre fondul de reparatii.

Fondul de penalizari are o particularitate minora, aceea ca din suma lui totala se platesc penalizarile la furnizori (ca un fel de cheltuiala de la fondul de reparatii).

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Cota-parte la asociatia de proprietari anonimus83 anonimus83 Buna ziua. Am o nelamurire privind cota-parte la asociatia de proprietari. La blocul meu din cota-parte, isi ia salariul trei persoane, cum ar fi ... (vezi toată discuția)