avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... impartirea fondului de penalitati intr-un imobil cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

impartirea fondului de penalitati intr-un imobil cu mai multe scari

buna ziua,

va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
in decursul ultimilor 4 ani, in fondul de penalitati al blocului s-a strans o anumita suma.Dupa plata penalitatilor generate de facturi neplatite la termen, restul sumei a fost folosit pt modernizari ale imobilului, dupa cum urmeaza: pt. scara 1 in proportie de 18, pt scara 2 in proportie de 46, pt scara 3 in proportie de 36.
In lipsa vreunui document (proces-verbal al adunarii generale sau al comitetului) care sa defineasca modul de impartire a sumei ramase intre cele 3 scari, in conditiile in care scara 1 a contribuit la acest fond cu 76%, scara 2 cu 13% si scara 3 cu 11%, are scara 1 dreptul sa revendice intregul procent cu care a contribuit sau macar 33% in cazul unei eventuale separari a scarilor prin infiintarea a 3 asociatii independente?
In speranta ca m-am facut suficient de bine inteles, va multumesc anticipat pt ajutor.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
tragicomix, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:37, 12 Iunie 2011
elga50 a scris:

Daca intreaba proprietarul el cu cat a participat si cat are acum in contul lui, ii pot spune deoarece am evidenta de cand s-a inceput retinerea cotei pentru fondul de reparatii, in urma cu 9 ani si cat are acum...prin impartirea soldului la cate garsoniere sunt. Asta daca e curios sa afle, ca de altfel la noi, aceasta suma in contul lui nu-i foloseste la nimic, intrucat participarea la fondul de reparatii nu se opreste decat daca se hotaraste in AG si asta pentru toata lumea.

E derutant ceea ce spuneti.
Pai nu discutam aici daca proprietarul este curios si intreaba ci diuscutam de gestiune, de evidentierea sumelor. Iar fondul de reparatii este in continua schimbare si nu este niciodata egal pentru toata lumea. Nu putem sa impartim un fond, o suma, un sold, la numarul de apartamente si sa rezulte cat este soldul fondului de reparatii al unui apartament din mai multe motive.
In primul rand fondul de reparatii se constituie prin contributia, plin plata unor sume pe chitanta efectiv, plata pe care unii o fac lunar, dar altii pot sa plateasca peste 2-3 sau 7 luni sau niciodata.
Pentru a afla ce fond de reparatii avem trebuie sa adunam (noi sau calculatorul, logica fiind aceeasi) soldul fiecarui apartament si constatam ca unii au platit cei 5 lei sau 5 luni a cate 5 lei (25 lei), altii au platit doar 3 luni a cate 5 lei, iar altii nu au platit nimic avand zero lei in acest fond. Deci nu au fond de reparatii egal.
Si-aceasta numai daca analizam adunarea, dar din acest fond se mai fac si scaderi.
Daca am facut o reparatie de 1245 lei si repartizand-o (egal in cazul suprafetelor utile egale), pe fiecare apartament, sa presupunem ca revin cate 17 lei de fiecare apartament.
Cei care au in sold 25 lei (au depus 5 luni cate 5 lei), vor ramane dupa aceasta reparatie cu 25-17 lei= 8 lei, iar pe lista de plata vor figura doar cu 5 lei de plata la fondul de reparatii pentru luna afisata, fara restante.
Cei care au in sold 20 de lei pentru ca au platit doar 4 luni a cate 5 lei (au o luna restanta), vor ramane cu 3 lei in sold iar pe lisata au 10 lei de plata (5 lei luna curenta si 5 lei restante la fondul de reparatii).
Iar cei care nu au platit nici o luna din cele 5 au zero lei in fondul de reparatii si pe lista de plata figureaza cu cei 25 lei restante plus 5 lei pe luna afisata.
Asa ca fondul de reparatii existent, soldul acestuia, nu se imparte egal pe apartamente, pentru ca ar insemna ca cel care nu a platit nimic pentru acest fond sau pentru reparatii, cel care are restante, sa figureze cu o suma ca fiind a lui in fondul de reparatii, o suma luata de la ceilalti care au platit corect.

Am hotarat sa modernizam un lift si-am stabilit ca, in functie de suprafata utila fiecare apartament sa achite sume cuprinse intre 300 si 800 lei in 12 rate egale. Pana aici este evident ca aceste sume sunt inegale, conform legii.
Adica suma poate fiecare sa o imparta egal pe 12 luni si sa o achite in acest ritm.
In prima luna cam jumatate din proprietari au achitat acea a 12-a parte. Inca un sfert au achita mai mult de o rata, adica 2-3 rate. Unul singur a achita intreaga suma 800 lei, iar 5% nu au achitat nimic in prima luna. Se vede iar ca fondul de reparatii al fiecaruia este inegal si dupa aceste prime incasari.
Oricat am incerca sa-i mobilizam, sa-i convingem nu vom avea acea disciplina de armata cand fiecare sa-si achite lunar exact cat este pe lista. Iar de impartirea egala a fondului de reparatii, a soldului, nu se poate discuta nici macar la desfiintarea sau lichidarea asociatiei pentru ca si atunci unii au mai jult si altii mai putin sau chiar restante la fondul de reparatii.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
Adriantot, moderator
Cred ca nu ati fost atent la ce am scris si deci nu ati bagat de seama ca eu dadeam exemplu din asociatia mea unde sunt numai garsoniere, deci toti au aceeasi cota-parte indiviza....si atunci cand am spus ca impart suma fondului de reparatii la numarul de garsoniere trebuie sa se inteleaga ca daca as fi avut apartamente cu suprafete diferite as fi impartit aceasta suma a fondului de reparatii la cota-parte indiviza si as fi obtinut ceea ce mai are apartamentul in contul sau din fondul de reparatii.

Cat priveste gestiunea acestui fond, daca vreti sa discutam iarasi, a cata oara (??!), eu nu vad la ce foloseste ca impartiti o cheltuiala pe apartamente, ca apoi cand vreti sa aflati totalul soldului de reparatii sa adunati soldurile tuturor apartamentelor....! Eu am acest total permanent si nu ma intereseaza deloc cat i-a mai ramas lui X din acel fond, ca nu-mi foloseste la absolut nimic, nu trebuie sa-i mai dau acesti bani inapoi.
Si chiar daca ar trebui, am spus cum as face, as imparti ce a ramas in totalul fondului de reparatii la cota-parte indiviza si as afla cu ce a mai ramas in fondul de reparatii acel apartament X. Adica as ajunge la acelasi rezultat cu dv, numai ca eu as face o singura operatiune, si anume la totalul soldului, iar dv. faceti aceasta operatiune de cate ori aveti o cheltuiala din fondul de reparatii.

Si v-am mai spus, cu alt prilej, ca am o evidenta stricta a restantelor fiecarui apartament la fondul de rulment, de reparatii, la penalizari si la fondul de chirii (ca avem si d-asta).
Deci nu s-ar pune problema ca cineva ar putea sa scape sa nu-si plateasca ce a fost pus pe liste, iar banii incasati la prima achitare sa se duca fiecare particica acolo unde ii e locul, la F.R, la F.rep. la F.chirii. Avem o ordine in care incasam si distribuim o suma, fie si partiala dintr-o restanta.

Acum vrem sa reabilitam un ascensor care zace ars si nefolosit de cel putin 10 ani pentru ca nu s-au gasit niciodata bani pentru aceasta operatiune. Toti banii nostri erau in buzunarele restantierilor care ajunsesera sa blocheze nu numai fondul de rulment, dar si celelalte fonduri. Acum am reusit sa mai recuperam din restante o suma frumusica si care sa ne permita sa abordam aceasta reabilitare.
Toti banii ii putem trage din fondul de reparatii fara sa mai socotim contributia locatarilor in rate viitoare....sau mai stiu eu ce..... pur si simplu locatarii nu vor fi deranjati cu ratele la lucrare, iar eu din fondul de reparatii scad, din total, costul reparatiei liftului. Credeti ca pe X-ulescu il intereseaza cu ce mai ramane el acolo, la fond?
Pe locatari ii intereseaza daca sunt bani in fondul de reparatii, daca avem posibilitatea sa mai facem una-alta pentru intretinerea si reparatia partilor din condominiu, instalatii etc. Il mai intereseaza foarte mult sa nu vada ca ii luam dei 5 lei cota lunara de participare la F.rep si ca ii mai punem si pe lista alti bani de reparatii.....

Si mai am o particularitate, anume ca este o singura scara, deci nu se pune problema nici macar a impartirii acestui fond pe scari si utilizarea lui separat, pe fiecare scara......
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
elga50, moderator
Sa lamurim doar o problem, va rog, numai una:
Aveti proprietari cu plata la zi, fara restante. Dar aveti si restantieri, asa cum spuneti mai sus.
Cei care nu au restante la intretinere poate ca si-au platit la zi si contributia aceea, cota de 5 lei pentru fondul de reparatii si intr-un an au acumulat in fond 60 lei.
Dar restantierii, cei care nu au platit intretinerea de un an, oare au venit la asociatie si-au platit lunar cei 5 lei cota de fond de reparatii!?
Nu cumva acestia au platit "zero" lei in fondul de reparatii?
Si-atunci cum sa spunem ca fondul de reparatii al fiecaruia este soldul fondului de reparatii impartit la numarul garsonierelor?
Cum sa nu-i intereseze pe proprietari ca acum aveti in fondul de reparatii 2000 lei dar acestia sunt adunati doar de la 70% din proprietari, iar 30% nu au platit nici un leu pentru acest fond, reparatiile proprietatii comune facandu-se insa si in folosul restantierilor la fondul de reparatii!?
Ori cei care nu au platit cate 5 lei/luna timp de 3-4 luni sau un an, nu figureaza in evidenta si pe lista de plata ca restantieri?
Daca ma lamuriti si ma convingeti ca este corect ca atat timp cat unii platesc cei 5 lei/luna iar altii nu platesc 10 luni, dar fondul de reparatii al asociatiei existent ca sold, incasat, apartine in egala masura fiecaruia (bun platnic sau restantier), deci daca ma lamuriti ca este corect asa, renunt la a mai discuta pe aceasta tema.
@adriantot, ne cunoastem de atata timp incat ma mir ca-mi puneti aceasta intrebare, cu restantele la fondul de reparatii...:sorry:

Cand fac impartirea fondului de reparatii la cota-parte indiviza am in vedere si totalul restantelor la acest fond pe care le adun la fondul efectiv incasat.
Deci imi da un Fond de reparatii potential, pe care il voi incasa efectiv in totalitate atunci si daca toata lumea vine si plateste. Acest fond potential il impart la cota-parte indiviza si obtin cat trebuie sa aiba un proprietar care si l-a platit integral.

Pentru restantieri acest fond de reparatii va fi cota potentiala din care ii scad restanta pe care o am in evidenta si obtin ceea ce are efectiv achitat la un moment dat.

Asta daca vrea sa stie. Deci nu am o problema ca unii au platit si altii nu. Vor achita si restantierii, isi vor completa cota lor atunci cand isi vor achita restanta.Oi fi fost destul de clara? :)

Dar am spus ca nu ma intereseaza pentru ca eu fac lucrarea luand banii din totalul fondului deja existent si incasat, cat despre restanta la acest fond al restantierilor, aceasta va fi recuperata odata cu plata restantei.

Eu lucrez cu fond de reparatii pus pe liste, nu cu fond de reparatii pe care trebuie sa-l ating si din care o parte nu am pus-o inca pe liste.
Am impresia ca de aici vine neintelegerea.




Ma retrag pentru ca sunt depasit de noutati ca "Fond de reparatii potential" (care nu stiu ce inseamna), apoi de exprimarea "lucrez cu fond de reparatii pus pe liste" (eu pun pe liste numai ce are omul de plata la fondul de reparatii si nu lucrez cu acesti bani pentru ca nu-i am), apoi nu inteleg exprimarea ca "fond de reparatii pe care trebuie sa-l ating si din care o parte nu am pus-o inca pe liste".
Ramanem la datorie, dar in aceasta discutie sunt depasit, adica nu ma ajuta logica si ma retrag invins si derutat.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Cota-parte la asociatia de proprietari anonimus83 anonimus83 Buna ziua. Am o nelamurire privind cota-parte la asociatia de proprietari. La blocul meu din cota-parte, isi ia salariul trei persoane, cum ar fi ... (vezi toată discuția)