elga50 a scris:
Daca intreaba proprietarul el cu cat a participat si cat are acum in contul lui, ii pot spune deoarece am evidenta de cand s-a inceput retinerea cotei pentru fondul de reparatii, in urma cu 9 ani si cat are acum...prin impartirea soldului la cate garsoniere sunt. Asta daca e curios sa afle, ca de altfel la noi, aceasta suma in contul lui nu-i foloseste la nimic, intrucat participarea la fondul de reparatii nu se opreste decat daca se hotaraste in AG si asta pentru toata lumea.
E derutant ceea ce spuneti.
Pai nu discutam aici daca proprietarul este curios si intreaba ci diuscutam de gestiune, de evidentierea sumelor. Iar fondul de reparatii este in continua schimbare si nu este niciodata egal pentru toata lumea. Nu putem sa impartim un fond, o suma, un sold, la numarul de apartamente si sa rezulte cat este soldul fondului de reparatii al unui apartament din mai multe motive.
In primul rand fondul de reparatii se constituie prin contributia, plin plata unor sume pe chitanta efectiv, plata pe care unii o fac lunar, dar altii pot sa plateasca peste 2-3 sau 7 luni sau niciodata.
Pentru a afla ce fond de reparatii avem trebuie sa adunam (noi sau calculatorul, logica fiind aceeasi) soldul fiecarui apartament si constatam ca unii au platit cei 5 lei sau 5 luni a cate 5 lei (25 lei), altii au platit doar 3 luni a cate 5 lei, iar altii nu au platit nimic avand zero lei in acest fond. Deci nu au fond de reparatii egal.
Si-aceasta numai daca analizam adunarea, dar din acest fond se mai fac si scaderi.
Daca am facut o reparatie de 1245 lei si repartizand-o (egal in cazul suprafetelor utile egale), pe fiecare apartament, sa presupunem ca revin cate 17 lei de fiecare apartament.
Cei care au in sold 25 lei (au depus 5 luni cate 5 lei), vor ramane dupa aceasta reparatie cu 25-17 lei= 8 lei, iar pe lista de plata vor figura doar cu 5 lei de plata la fondul de reparatii pentru luna afisata, fara restante.
Cei care au in sold 20 de lei pentru ca au platit doar 4 luni a cate 5 lei (au o luna restanta), vor ramane cu 3 lei in sold iar pe lisata au 10 lei de plata (5 lei luna curenta si 5 lei restante la fondul de reparatii).
Iar cei care nu au platit nici o luna din cele 5 au zero lei in fondul de reparatii si pe lista de plata figureaza cu cei 25 lei restante plus 5 lei pe luna afisata.
Asa ca fondul de reparatii existent, soldul acestuia, nu se imparte egal pe apartamente, pentru ca ar insemna ca cel care nu a platit nimic pentru acest fond sau pentru reparatii, cel care are restante, sa figureze cu o suma ca fiind a lui in fondul de reparatii, o suma luata de la ceilalti care au platit corect.
Am hotarat sa modernizam un lift si-am stabilit ca, in functie de suprafata utila fiecare apartament sa achite sume cuprinse intre 300 si 800 lei in 12 rate egale. Pana aici este evident ca aceste sume sunt inegale, conform legii.
Adica suma poate fiecare sa o imparta egal pe 12 luni si sa o achite in acest ritm.
In prima luna cam jumatate din proprietari au achitat acea a 12-a parte. Inca un sfert au achita mai mult de o rata, adica 2-3 rate. Unul singur a achita intreaga suma 800 lei, iar 5% nu au achitat nimic in prima luna. Se vede iar ca fondul de reparatii al fiecaruia este inegal si dupa aceste prime incasari.
Oricat am incerca sa-i mobilizam, sa-i convingem nu vom avea acea disciplina de armata cand fiecare sa-si achite lunar exact cat este pe lista. Iar de impartirea egala a fondului de reparatii, a soldului, nu se poate discuta nici macar la desfiintarea sau lichidarea asociatiei pentru ca si atunci unii au mai jult si altii mai putin sau chiar restante la fondul de reparatii.