avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare copil

Buna ziua,
Am un copil in urma unei relatii de concubinaj. Copilul a fost recunoscut de tatal lui. Daca tatal este de acord sa am incredintarea copilului putem face acest lucru ca o simpla formalitate sa nu mai necesite actiune in instanta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Jeflea Dorel Ovidiu , Avocat 15:20, 8 Iulie 2011
Raspunsul pe care vi l/am data era raportat la intrebarea pe care ati pus/o! Nu prea voiati calea Instantei. Sigur ca cea mai buna cale de solutionare este calea procesului. Angajati un avocat.
Daca nu veti proceda la formularea unei actiuni de incredintare minor si stabilire pensie in favoare acestuia, veti avea urmatoarele dezavantaje:
1.-daca tatal nu va contribui la cresterea si educarea minorului cu nici o suma de bani sau va contribui cand va dori si cu cat va dori, nu veti avea nici o posibilitate de constrangere a acestuia,
2.-apoi, daca veti dori sa iesiti din tara impreuna cu minorul, de fiecare data va trebui sa obtineti de la acesta o declaratie notariala de acord cu privire la calatoria dvs., acord care il poate da sau nu, neexistand nici in acest caz nici o modalitate de constrangere pentru obtinerea acesteia.
Parerea mea este sa apelati la un avocat care sa va redacteze actiunea si apoi sa mergeti singura in instanta.
Nu cred ca veti avea probleme dupa ce sesizati instanta daca tatal minorului se prezinta si recunoaste pretentiile dvs.
O problema va fi si daca apelati la instanta, caci actiunea cred ca va dura peste 01.10.2011, asa incat va intra noul cod in vigiare, ceea ce va determina sa aveti un fel de custodie comuna, ceea ce e tot aia ca acum.
Mergeti la o consultatie juridica sa va clarificati.
ionescudana a scris:

Buna ziua,
Am un copil in urma unei relatii de concubinaj. Copilul a fost recunoscut de tatal lui. Daca tatal este de acord sa am incredintarea copilului putem face acest lucru ca o simpla formalitate sa nu mai necesite actiune in instanta?
Multumesc
Va sugerez sa va adresati instantei judecatoresti in circumscriptia caruia aveti domiciliu. cu o actiune de incredintare a minorului si obligarea parti adverse la plata unei rente lunare de 1/4 din veniturile nete realizate lunar de acesta , cu data introduceri actiuni. mai mult decat atat, ca lucrurile sa mearga repede faceti o intelegere scrisa cu privire la acest aspect pe care o depuneti la prima zi de infatisare, iar instanta va lua act de aceasta intelegere si va da o hotarare definitiva si irevocabila potrivit art. 271, 273 C.proc. civ. iar sentinta pe care o va da instanta o legalizati 15 zile mai tarziu de la primirea acesteia prin posta. mult succes.

Alte discuții în legătură

Custodie copil tremurici tremurici Am un copil de 6 ani,nu am fost casatorita cu tatal lui.Doresc drepturi depline asupra lui,fara a cere pensie alimentara.M refer la a iesi din tara,de a nu ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda? CiubotaruAna CiubotaruAna Buna ziua,am un copil in varsta de 5 ani,care poarta numele tatalui,pentru ca l-a recunoscut.Nu am fost casatoriti,si nu il intereseaza de copil,sunt ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui copil cu tata francez si mama romanca lacrimidedor lacrimidedor Mama romanca a convietuit cu tatal copilului in Franta, rezultand un copil nascut in Franta. Pe certificatul de nastere a copilului figureaza numele tatalui ... (vezi toată discuția)