avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj judiciar-punerea in aplicare a hotaririi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj judiciar-punerea in aplicare a hotaririi judecatoriei.

am intentat proces la judecatorie -dupa moartea mamei-pentru partaj judiciar,concubinului acesteia.nemultumit de hotarire,am facut recurs la tribunal cu termen in octombrie. acum in vacanta judecatorilor am ajuns cu piritul la o intelegere si vrem sa punem in aplicare hotarirea judecatoriei ,nemaidorind nici unul din noi sa mai ajungem la tribunal la recurs. vreau sa stiu daca putem sa punem in aplicare hotarirea tribunalului la notariat si cu acel act - o tranzactie-sa retagem recursul depus la tribunal ? atunci fiind siguri ca se pune in aplicare intocmai hotarirea judecatoriei .sau exista ala posibilitate prin notariat de a solutiona tranzactia fara a mai astepta termenul de recurs la tribunal ?eu depunind la dosar actul de la notariat cu solutionarea conflictului la care atasej cererea de renuntare la recurs .este posibil?
doamna Romascanu, este vorba de hotarirea unei judecatorii din tara. hotarirea ne divizeaza la trei valoarea stabilita de experti, comandata de instanta,a proprietatii mamei :mie si fratelui meu 2/3 iar concubinului tot1/3 insa ii lasa lui casa mamei cu toate ca aceasta a cumparato din banii ei singura in urma cu 18 ani .nemultumit de solutie noi fratii am considerat ca noua ni se cuvenea casa asa cum specifica si judecatoarea in hotarire -ca amindoi fratii o mostenim pe defuncta cu cite 1/2 fiecare-.insa avind o discute cu piritul zilele acestea ,el ne a spus sa ne multumim cu cit a hotarit instanta deoarece instanta la care am facut recurs v a pastra aceeasi hotararire data de judecatoarea de la judecatoria de la el din localitate.fiindu i mila de noi ca ne cheltuim banii pe drumuri pina acolo (de peste 10 ori am mers cu rapidul 400 km dus si 400 intors, eu, fratele si avocatul, mincare si hotel o noapte) ne spus ca avocatul lui l a asigurat ca hotarirea v a ramine neschimbata si la tribunal de la D... descurajati acum ,am ajuns la concluia ca nu mai are rost sa luptam .piritul a platit avocatul cu bani cu care si ar fi luat o masina ,dupa cum ne a spus el .intr o localitate mica cu 4 judecatori si 10 avocati este posibil orice.daca vedeti dosarul o sa mi dati dreptate .vroiam sa stim daca putem pune in aplicare hotarirea judecatoriei dupa ce facem cerere de renuntare la recurs sa nu mai fim umiliti in continuare.judecatoarea este presedinta judecatoriei din localitate.
În cazul în care concubinul nu era căsătorit cu defuncta dv. mamă, cum a devenit moştenitor al averii succesorale a defunctei? A investit în acea casă o sumă atât de mare încât investiţia să fi fost echivalată cu 1/3 din valoarea casei, că nu prea înţeleg...Concubinajul nu este recunoscut în ţara noastră şi acesta nu produce efecte juridice, astfel că părţile dintr-o relaţie de concubinaj pot deveni coproprietari pe cote-părţi asupra unor bunuri imobile dacă se face dovada că ambii au contribuit la achiziţionarea bunului imobil, sau proprietari deplini pe bunurile mobile asupra cărora au acte că le-au cumpărat pe numele lor sau pur şi simplu, posesia valorează proprietate asupra bunurilor mobile.
Este foarte important de ştiut dacă nu a fost o eroare în ceea ce priveşte constatarea calităţii de moştenitor a concubinului, având în vedere că acel imobil a fost dobândit de defunctă anterior acestei relaţii, ca bun propriu.
Să înţeleg că este vorba despre incidenţa unui testament în favoarea concubinului?
Cu privire la soluţia dată de instanţa de fond prin care s-a stabilit că sunt 3 moştenitori ai defunctei: dv. şi fratele, precum şi concubinul mamei, în cote de 1/3 fiecare. Înţeleg că sunteţi de acord că acest concubin este moştenitor al defunctei şi că aţi acceptat şi cota de 1/3 ce s-a stabilit concubinului că-i revine din masa succesorală. Ceea ce contestaţi dv. este doar faptul că doriţi casa pentru a plăti sulta şi nu invers...Probabil că instanţa a avut în vedere la atribuirea casei concubinului, faptul că acest concubin a locuit în acel imobil mai mulţi ani, că nu are o altă locuinţă, că dv. şi fratele aveţi un alt imobil în care locuiţi şi astfel, concubinul mamei are mai multă nevoie de acest imobil decât dv. sau fratele dv. Dacă este aşa, atunci vă recomand să încheiaţi o tranzacţie toţi trei, la un avocat/notar prin care concubinul să vă plătească sultele stabilite de instanţă şi să menţionaţi că prin aceasta, părţile nu mai au nici o pretenţie şi au stins litigiul ce face obiectul dosarului civil nr..../2008 aflat pe rolul Tribunalului D.....
Succes! ;)
de ce sa renuntati la recurs daca nu sunteti multumiti de hotarare?
Oricum, nu semnati nimic pana nu primiti banii de pe casa.

Daca banuiti ca judecatoarea ar fi subiectiva, sau, mai rau, ar face ceva fapte de coruptie, adresati-va Consiliului Superior al Magistraturii, sau DNA...
piritul ni s a plins ca a platit avocatul cu pretul unei masini mici sa cistige si la recurs la tribunal la D.. A fost inca de la inceput ,dupa moartea mamei lupta necinstita. Am fost inainte de introducerea actiunii chemati la politia din localitate la Cercetari Penale si anchetati sa spunem de ce vrem sa i furam sau cam asa ceva casa in care locuieste piritul.Nici nu a vrut sa auda ca noi sintem fii defunctei .Am iregistrata ancheta pe telefonul mobil pe care l am tinut sub hirtiile de pe masa anchetatorului.In cele din urma l am recunoscut ca fiind fiul unei cunostinte a piritului ,i am spus cine este,( eram inpreuna cu fratele meu acolo) si din acel moment a lasato balta . Dar cum politia este la 200m de judecatorie si cum sigur anchetatorul o cunoaste pe judecatoare care este si presedinta judecatoriei ,cum putem scapa de aceasta caracatita. Este clar ca si la tribunalul de la D.. sintem urmariti. Vreau daca se mai poate, sa fim ajutati,trbuie sa scoatem dosarul din acea zona de influienta .o sa mi dati dreptate daca va arat dosarul .In afara de 5 foi depuse de noi reclamantii,mai sint 15 foi cu incheierile de sedinta si 3 cu hotarirea.
Tot nu mi-aţi răspuns la întrebări:
1. Cum a ajuns concubinul mamei să aibă calitatea de moştenitor?
Dacă reglementăm această situaţie, putem merge mai departe cu raţionamentul juridic.

2. A existat un testament în favoarea concubinului?

3. Recursul l-aţi bazat doar pe faptul că dv. şi fratele doriţi atribuirea casei cu plata sultei, nu aşa cum a dispus instanţa de fond, respectiv concubinului să-i fie atribuită casa şi să vă achite sulta?

Eu v-aş propune să depuneţi o cerere de strămutare la ICCJ prin care să învederaţi că aveţi o bănuială legitimă/rudenie sau afinitate în ceea ce priveşte imparţialitatea judecătorilor de la acea instanţă de recurs, arătând pe larg motivele prezentate nouă, aici, pe forum, eventual cu nume şi funcţii - procurori, judecători etc.
Dacă aţi avut avocat la fond, de ce nu v-a îndrumat în acest sens?
Vedeţi art. 37 şi urm. C.pr.civ. ;)

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar-punere in executare a hotaririi judecatoriei. executarea hotaririi unei sentinte civile executarea hotaririi unei sentinte civile dupa ce am primit hotarirea sentintei civile in procesul de partaj judiciar intentat de mine,nemultumit am facut recurs la tribunal cu termen in octombrie ... (vezi toată discuția)
Definitiva sau irevocabila? Cosmiin Cosmiin Complet: Apel civil 6 Tip solutie: Nefondat Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. În temeiul dispoziţiilor art. 274 Cod procedură civilă obligă ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar TugulanIuliana TugulanIuliana Dupa moartea sotului meu Eu ca sotie supravietuitoare am deschis un dosar la judecatoarie pentru ca averea sa se impartea... Dar dupa o lunga judecata de 4 ani ... (vezi toată discuția)