Doamna avocat, vrem sa incheiem litigiul datorita faptului ca nu mai avem incredere in judecatorii din partea aceea de tara unde se afle casa procesul si judecatoria . inainte de a deschide acest proces. de succesiune si partaj judiciar imediat dupa moartea mamei am trait zile de cosmar in acea localitate.Anume:dupa ce am ingropato pe mama,am inceput sa ne interesam de actele de succesiune aflind astfel de testamantul lasat de mama in favoarea chiriasului acesteia( care este de virsta noastra) si era numit concubin. Am fost chemati la unica sectie de politie din localitate la biroul de cercetari penale unde am fost acuzati si intimidati cu diferite fapte ca urmarim sa vindem casa sau cam asa ceva si avem deschis un dosar penal pe care il asteapta procurorul.Am fost pus ati eu cit si fratele meu sa dam declaratie cu ce avem de gind sa facem.(Toata ancheta o am inregistrata pe telefonul mobil pe care l am pus pe masa sub o hirtie.) Bineinteles ca nu am avut nimic de declarat, nu am scris nimic.Inca de la inceput am recunoscut acel anchetator ca fiind fiul unei cunostinte a piritului, ajuns acum politist.Dupa ce l am demascat i am spus ca noi in dimineata acelei zile am deschis(actualul proces de partaj si succesiune )si ca o sa mergem noi la procuratura sa spunem ce am patit cu el . Nu s a speriat ,ba mai mult ne a spus a mai avut probleme din astea iar la procuratura nu l a anchetat nimeni ci i a dat o coala de hirtie si pe holul procuraturii l a pus sa dea o declaratie cu ce a crezut el fara nici o consecinta .Asa ca(ne a spus el) nu are rost sa ne obosim ca nu pateste nimic. Ne a condus la usa sectiei de politie si de atunci l am mai vazut pe holurile judecatoriei dar nu ne a mai bagat in seama ,se vedea ca ne evita privirea. Influenta acestuia am simtito tot timpul procesului .Nu martori audiati de nici o parte ,judecatoarea si a motivat hotarirea doar pe delclaratiile lui(3 termene am facut drumul degeaba 3 persoane 400kh dus si intors 400km ca in cele din urma sa fie decazut de la proba cu martori-nu a vrut sa i vina martorii mincinosi-)netinind seama de actele noastre ca nu avem locuinta nici eu nici fratele meu ,nu a tinut seama de declaratiile noastre ca mama nu a avut o relatie de concubinaj cu piritul , judecatoarea nu a luat in seama declaratia mea si a fratelui meu ca noi sintem cetateni romani si nu am fost nici o data in franta si nu sintem cetateni francezi cum in mod temdentios era sustinut in testamentul incheiat de mama noastra cu piritul, testament autentificat in aceiasi zi in care a cumparat casa in litigiu doar pe numele ei si cu banii in totalitate ai ei.Astfel in sensul celor spuse de mine ,dupa 15 termeme s a pronuntat cu aprecieri fara temei mai ceva ca propriul aparator. -Ne constata mostenitori cu 1/2 fiecare pe mine si pe fratele meu.Dispune reductiunea testamentului la 1/3 .Constata ca piritul are un drept de creanta pentru reparatii la casa de 6142lei .Se va constata ca partile sint coproprietare asupra imobilelor casa si teren.In continuare domna judecator zice in motivarea hotaririi :Avind in vedere ca reclamantii au domiciliile in strainatate,(dar noi nu am iesit nici macar o data din tara )fiind cetateni francezi,ca in tara dispun de cite o locuinta fiecare (chiar in baza unor contracte de inchiriere sau comodat) -acte depuse de noi sa dovedim ca nu avem case in proprietate -tinind cont de faptul ca mama acestoraa intretinut o relatie de concubinaj cu piritul,reletie de buna credinta in care cei doi si au manifestat intentia clara de a se proteja si a si asigura bunurile,instanta va atribui piritului imobilele casa si teren.Obliga pe pirit sa plateasca reclamantilor contravaloarea cotelor ce la revin din imobil si casa de 2/3. Iar in incheiere fiindu i mila de ce ne a facut mie si fratelui meu ne premiaza : Obliga pe pirit sa plateasca reclamantilor suma de 1972 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu recurs intermen de 15 zile de le comunicare. Si l am facut la tribunalul de la D... . Acum in vacanta judecatorilor am luat legatura cu piritul -ca doar nu sintem dusmani -iar acesta ne a spus mai multe . -a cheltuit cu avocatul bani cit sa si fi luat o masina mica. Acesta i a garantat ca la tribunalul de la D... hotarirea judecatoriei o sa remina neschimbata orice am face noi.Doamna avocat cora2006 ce ne facem ? Judecatoria este intr o localitate mica, politia este la 200m departare de aceasta,influentele au fost clare. Ofiterul care ne a tinut in tensiune si ne a chemat telefonic la politia din localitatea respectiva si a incercat prin diferite metode sa ne intimideze, lucreaza la serviciul urmariri penale,avid sigur strinse legaturi cu judecatorea care este si presedinta judecatoriei . Ce ziceti doamna avocat , noi am cerut la recurs sa ni se atribuie noua casa ,avem sanse ? Am avut si aparator din Bucuresti ,am cheltuit pentru acest rezultat aproape 10.000 de lei .Puteti sa mi dati un sfat sau sa ne ajutati ?
Ma poate lamuri cineva in aceasta speta?
-speta: partaj judiciar intre fosti soti.
-prima instanta judecatoria, apoi hotararea;
-intrucat valoarea declarata este mai mare de 100.000 RON calea de atac a fost stabilita ca fiind Apelul, apoi decizia tribunalului.
-partea care a pierdut in apel face recurs care este respins ca inadmisibil definitiv si irevocabil;
-aceiasi parte face Contestatie in anulare sustinand ca calea de atac ar fi trebuit sa fie RECURSUL si nu APELUL.
Intrebare:
1) Este corecta calea de atac APELUL, tinand cont ca este un partaj judiciar iar valoarea bunului este mai mare de 100.000 RON?
2) Ce motiv ar fi avut instanta de recurs sa califice recursul ca INADMISIBIL?
3) Ce sanse are Contestatia in anulare?
4) In cazul in care se caseaza hotararea instantei de apel, din motive de necompetenta care este calea de urmat al procesului?
cu respect si sper ca nu am deranjat,
George
Daca hotararea instantei de fond a fost atacata cu apel, cale de atac calificata drept apel de catre instanta ce a solutionat aceasta cauza in complet de 2 judecatori, atunci instanta de recurs nu putea sa respinga recursul ca indamisibil, ci trebuia sa invoce exceptia necompetentei sa admita recursul, sa caseze decizia instantei de apel si sa trimita cauza la Tribunal pentru rejudecare.
Daca insa, partea care a atacat hotararea instantei de fond a denumit calea de atac "apel", hotararea instantei de fond aratand ca apelul este calea de atac, dar instanta sesizata cu solutionarea cererii a stabilit ca, in speta, calea de atac este recursul solutionand cauza in complet de 3 judecatori, atunci in mod corect, instanta sesizata cu atacarea unei decizii pronuntate in recurs a pronuntat o decizie corecta privind inadmisibilitatea cererii deoarece nu se poate ataca cu recurs o hotarare pronuntata de instanta de recurs.
In speta, cauza se judeca la Judecatorie si apoi hotararea instantei de fond poate fi atacata doar cu recurs ce poate fi solutionat de Tribunal.
Astfel, contestatia in anulare intemeiata pe art. 317 alin. 1 pct. 2 coroborat cu art. 2 pct. 3 C.pr.civ., in sensul ca Tribunalul a solutionat cauza in complet de apel, desi trebuia solutionata in complet de recurs, in speta fiind incidenta o singura cale de atac - recursul. ;)