avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza de modificare a chiriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza de modificare a chiriei

Am inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 3 ani, eu persoana fizica
Este in regula o clauza de modificare a chiriei,poate fi considerata nula?

Locatorul poate modifica chiria lunara oricand dar nu mai mult de suma de 3400 lei/luna


Cel mai recent răspuns: ContSters62729 , utilizator 00:49, 5 August 2008
Lasand la o parte moralitatea clauzei,imi spuneti ca pot sta linistit ?

Depinde cum interpretezi 1006, 1010 C. Civ. ... mi-e lene sa caut cursul care explica mai pe larg conditia pur potestativa... :)
De asemeanea legea e facuta in general dupa morala... daca din punct de vedere moral nu suna bine sigur gasesti si un text de lege care sa-ti confirme ca nici 100% legal nu e (in cam 75% din cazuri morala se identifica cu legea) :)

P.S.: Sper sa ma contrazica vreun avocat ca am baut vreo 4 beri inainte sa dau raspunsul asta si s-ar putea sa nu fie tocmai exact :whistle:
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Dar atat timp cat marirea chirii se va face peste aproximativ 6 luni si va fi si un preaviz de 30 zile?

Nu inteleg un lucru,cineva mi-a spus ca prin prezenta clauzei de reziliere ...(rezilierea se va face fara interventia oricarei instante judecatoresti), contractul de inchiriere nu se poate judeca, este adevarat?
Daca ati prevazut in contract ca marirea chiriei se va face dupa un anumit timp (dupa 6 luni cum ati mentionat in ultimul post) nu e nici o problema... e problema daca marirea se face "dupa cum vrea muschii locatorului" sa ma exprim mai manelist ca e la moda :)... preavizul e recomandat dar nu necesar daca partile s-au inteles...

Orice contract se poate judeca (in baza principiului ca oricine poate formula o actiune in justitie chiar daca nu are dreptate si instanta e obligata sa dea o hotarare... am vazut un caz in care unul l-a dat in judecata pe Dumnezeu :) )... acea clauza va ajuta prin faptul ca acest contract se va rezilia fara interventia instantei in sensul ca aceasta va putea cel mult sa constate rezilierea fara sa fie nevoie de probe si procese indelungate... (deci nu judeca daca x sau y are dreptate ci doar constata ce scrie)
deci mai pe romaneste daca nu respecta cele scrise ,contractul se reziliaza, iar locatarul cand a semnat contractul nu a avut pistolul la tampla

Nu inteleg cu ce e mai putin moral posibilitatea locatorului de a mari chiria chiar dupa semnarea contractului,sau doar dupa a 6-a luna

Anul acesta am scapat de un abonament la zapp,clauza lor de reziliere spune ceva cat se poate de putin moral,
speta
-daca sunt abonat de 43 ani trebuie sa mai astept inca 11 luni,pentru ca rezilierea se face doar cu cerere scrisa trimisa prin fax cu cel putin 30 zile inaintea fiecarui an contractual' , si nu am auzit pe nimeni sa fi dat in judecat si sa fi castigat, daca a semnat,aleluia...
si inca ceva,am auzit ca sunt contracte de creditare care au o clauza ce permite institutiei creditoare sa anexeze dupa semnarea contractului,alte prevederi :-/
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
ContSters62729, utilizator
"Nu inteleg cu ce e mai putin moral posibilitatea locatorului de a mari chiria chiar dupa semnarea contractului,sau doar dupa a 6-a luna"

Posibilitatea locatorului de a mari chiria trebuie sa depinda si de un factor extern (termen sau conditie) si nu de vointa sa exclusiva (de ex. "imi rezerv dreptul de a mari chiria o data la 3 luni" sau "ori de cate ori se scumpesc tigarile") intrucat astfel devine o conditie potestativa simpla care este permisa de lege... numai conditia pur potestativa este nula.
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

Alte discuții în legătură

Clauze contract inchieriere Avocat Sebastian Murariu Avocat Sebastian Murariu Am cateva intrebari legate de un contract de inchiriere. 1.Prezentul contract va produce efecte, constand in obligatiile partilor, incepand cu deschiderea ... (vezi toată discuția)
Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! momentan avem un contract de inchiriere, in care nu ... tcsszr tcsszr Buna ziua! Momentan avem un contract de inchiriere, in care nu este specificat posibilitatea de a mari chiria. Contractul a fost semnat inainte de covid, ... (vezi toată discuția)