Subiect: Iesire din indiviziune
User:
Buna seara! In urma decesului tatalui meu,am dezbatut mostenirea impreuna cu fratele si cu mama mea,mie revenindu-mi 3/8 din urmatoarele bunuri: o casa cu teren intravilan,un teren extravilan si cota de 1/2 din apartament,fratelui meu la fel ,iar mamei 2/8 din tot,plus 50 % din apartament .As vrea sa stiu cum pot iesi din indiviziune tinand cont de faptul ca ei nu sunt de acord sa facem totul pe cale amiabila? Eu vreau ori bani ori unul din bunuri in functie de cota care imi apartine. Va rog sfatuiti-ma cum sa procedez ca sa obtin ce mi se cuvine! Cat poate dura procesul,cat m-ar costa cheltuielile de judecata,expertiza si daca pot obtine sigur ceea ce vreau? Va multumesc anticipat
@u.b.i.k. :
Unu. Cererea de imparteala judiciara se taxeaza cu 3% din masa de impartit. Presupunand ca aceasta valoreaza, sa zicem, 100.000 euro, taxa de timbru va fi de 3000 euro.
Doi. Cererea se introduce la judecatoria in circumscriptia careia se afla bunurile cu mentiunea ca, daca bunurile se afla in mai multe circumscriptii va avea prioritate judecatoria de la domiciliul paratilor.
Trei. Expertizele judiciare necesare evaluarii bunurilor si formarii loturilor vor avea un pret stabilit in functie de valoarea bunurilor si dificultatea expertizei. Presupunand ca valoarea de 100.000 euro de mai sus ar fi cat de cat apropiata de valoarea reala si ca se vor face cate o expertiza tehnica judiciara de evaluare a valorii constructiilor si una pentru lotizarea terenurilor, cele doua expertize ar trebui sa coste undeva pe la 1500-2000 lei fiecare. Valori cu cca. 50% mai mari ale onorariilor de expert sunt perfect posibile, asa ca luati evaluarea mea "cum grano salis".
Patru. Procesul poate dura, in functie de numarul expertizelor necesare, de obiectiunile facute de parti si de posibilitatea fiecarei parti de a cere instantei o noua expertiza, daca prima expertiza nu este lamuritoare intre 6 luni si ... (Oy vey!) cativa ani.
Aici va scriu o vorba de duh a unui domn care ma onoreaza cu prietenia sa si care, dupa ce a facut vreo 40 de ani munca de procuror si face de vreo 10 ani avocatura, mi-a zis:
La judecata e ca la bataie. Poti sa stii doar cand si cum incepe dar n-ai cum sa anticipezi cand si, mai ales, cum se va sfarsi.
Cinci. Puteti obtine imparteala averii ramase de la tatal d-voastra in urma unei hotarari judecatoresti SAU, cel mai simplu, mai bine si mai corect prin BUNA si RECIPROCA INVOIALA. Altfel, nici d-voastra, nici fratele si nici mama nu veti avea mai mult de primit decat aveti acum, dar, luptandu-va intre voi, veti face partasi la averea ramasa de la tatal d-voastra pe avocati si pe experti.
Doar d-voastra hotarati daca merita sa faceti partasi la averea tatalui pe avocati si pe experti sau o impartiti doar intre voi, cei trei mostenitori. :yes:
______________________________________________
=D> stimate coleg pentru raspuns. Finalul acestuia mi-a placut si m-a impresionat in aceeasi masura. De ce? Cine il citeste, intelege talcul celor scrise de Dvs. :)