avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presiuni exercitate de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presiuni exercitate de angajator

Buna ziua!

Va solicit ajutorul in urmatoarea problema: in urma unor discutii in contradictoriu, directorul mi-a cerut demisia. Nu am acceptat, ca urmare, pe langa ca m-a amenintat ca va face tot posibilul sa imi doresc sa imi dau demisia, a inceput cu sicanarile din punct de vedere administrativ. Mai precis, am fost convocat pentru aplicarea unor sanctiuni pentru intarziere repetata la birou. Intarzierile au fost anuntate si acceptate de el (din pacate doar verbal) la momentul respectiv, iar acum doreste sa imi retina din salariu pentru intarzierile respective. Mentionez ca aceste intarzieri sunt notate pe fise de pontaj (avem acces cu cartela la birou). Intrebarile mele sunt:

1. Are voie sa imi retina din salariu in urma acestei sedinte administrative, pe baza unor intarzieri mai vechi? Nu este necesar ca mai intai sa mi se dea avertizari scrise?

2. Avand in vedere ca nu am primit si semnat nicio fisa a postului, poate sa ma sanctioneze pentru neindeplinirea obligatiilor?

La modul general, as dori sa va mai intreb si cum credeti ca ar trebui sa abordez problema.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:16, 18 August 2008
coyote a scris:

1. Are voie sa imi retina din salariu in urma acestei sedinte administrative, pe baza unor intarzieri mai vechi? Nu este necesar ca mai intai sa mi se dea avertizari scrise?

2. Avand in vedere ca nu am primit si semnat nicio fisa a postului, poate sa ma sanctioneze pentru neindeplinirea obligatiilor?

1. nu exista o ierarhie a sanctiunilor disciplinare, deci nu e obligatoriu pentru unitate sa va dea intai un avertisment scris (desi asa ar fi civilizat)
2. nu toate obligatiile din cadrul relatiei de munca sunt prevazuta in fisa postului - poate fi sanctionata si neindeplinirea unor obligatii prevazute in regulamentul intern, contract individual/ colectiv de munca, alte proceduri interne.

Un alt prim sfat pe care vi l-as da este sa fiti atent(a) la cat de vechi sunt faptele pentru care puteti fi sanctionata (cercetare disciplinara trebuie sa aiba loc in termen de 30 zile de cand unitatea a aflat de savarsirea abaterilor, dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea lor).
Eu mai zic si sa cititi legislatia muncii, si sa va aparati in scris (in cadrul cercetarii, sau prin adrese pe care sa le depuneti in doua exemplare, cu nr. de inregistare pe cel care ramane la dvs.) cu toate argumentele (ca ati avut acceptul telefonic/verbal/e-mail samd sefului pentru intarzieri).
Desi trbuie sa va aparati prin toate mijloacele pe care le aveti la indemana, iar legislatia este favorabila salariatilor, totusi, tineti minte ca "dragoste cu sila nu se poate".
Va doresc multa bafta!
Ultima modificare: Luni, 4 August 2008
smeagull, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Voi incerca sa ma transfer, oricum, la un alt departament, pentru a nu mai avea acest sef.

Din pacate, totul a fost declansat tocmai de o astfel de intarziere (pe motive medicale). As putea in mod teoretic sa obtin o hartie de la medic pentru problema pe care am avut-o, insa nu ar putea fi de folos daca mai am o intarziere luna aceasta, iar problema directorului nu este una de job, ci una de orgoliu.

In cursul zilei de azi voi citi RI si CCM. Va multumesc inca o data pentru ajutor.
Update: am facut rost de CIM si de Regulamentul Intern. Surpriza a fost sa descopar ca CIM NU este semnat de mine (semnatura este falsa). Daca nu ma insel, asta intra sub incidenta articolului 290 din Codul Penal. Am dreptate?
De ce nu ati semnat CIM? Cum justifica angajatorul acest lucru?
La momentul respectiv nu am fost foarte atent la procedura (era primul meu job serios). Inca nu am atras atentia angajatorului asupra acestui aspect, o voi face doar daca va fi nevoie, deoarece chiar nu doresc sa plec din firma.

Alte discuții în legătură

Referat=avertisment scris? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Mi s-a comunicat (verbal)ca daca refuz noul program comunicat de la sediu,mi se va face REFERAT,si la trei asemenea referate,voi fi concediat!Luminati-ma si pe ... (vezi toată discuția)
Contestare avertisment scris imosoft imosoft Buna ziua, Se poate contesta un avertisment scris pentru intarzieri repetate la programul de lucru pe baza faptului ca regulamentul intern nu a fost ... (vezi toată discuția)