Va solicit ajutorul in urmatoarea problema: in urma unor discutii in contradictoriu, directorul mi-a cerut demisia. Nu am acceptat, ca urmare, pe langa ca m-a amenintat ca va face tot posibilul sa imi doresc sa imi dau demisia, a inceput cu sicanarile din punct de vedere administrativ. Mai precis, am fost convocat pentru aplicarea unor sanctiuni pentru intarziere repetata la birou. Intarzierile au fost anuntate si acceptate de el (din pacate doar verbal) la momentul respectiv, iar acum doreste sa imi retina din salariu pentru intarzierile respective. Mentionez ca aceste intarzieri sunt notate pe fise de pontaj (avem acces cu cartela la birou). Intrebarile mele sunt:
1. Are voie sa imi retina din salariu in urma acestei sedinte administrative, pe baza unor intarzieri mai vechi? Nu este necesar ca mai intai sa mi se dea avertizari scrise?
2. Avand in vedere ca nu am primit si semnat nicio fisa a postului, poate sa ma sanctioneze pentru neindeplinirea obligatiilor?
La modul general, as dori sa va mai intreb si cum credeti ca ar trebui sa abordez problema.
Orice decizie de sanctionare cuprinde modalitatea de contestare: organul caruia se adreseaza salariatul si termenul de depunere a contestatiei.
Indiferent de ce sanctiune primiti, dvs. o puteti contesta, inclusiv la Tribunalul din judetul in care locuiti.
Conform Codului muncii si CCMUNN, ce exceptia avertismentului scris, nici o alta sanctiune nu se poate da fara o cercetare disciplinra prealabila. Prin aceasta cercetare veti lua si dvs. la cunostinta de abaterile savarsite.
Pentru "addm"
Intr-adevar, art.75 din CCMUNN nu prevede exceptia din art.267 din Codul muncii.
Dar mi se pare anormal si chiar caraghios sa faci cercetare disciplinara prealabila pentru un avertisment scris care, conform Regulamentului intern, poate fi anulat dupa o perioada bine determinata. Mai ales ca avertismentul scris se da pentru abateri minore.