Va solicit ajutorul in urmatoarea problema: in urma unor discutii in contradictoriu, directorul mi-a cerut demisia. Nu am acceptat, ca urmare, pe langa ca m-a amenintat ca va face tot posibilul sa imi doresc sa imi dau demisia, a inceput cu sicanarile din punct de vedere administrativ. Mai precis, am fost convocat pentru aplicarea unor sanctiuni pentru intarziere repetata la birou. Intarzierile au fost anuntate si acceptate de el (din pacate doar verbal) la momentul respectiv, iar acum doreste sa imi retina din salariu pentru intarzierile respective. Mentionez ca aceste intarzieri sunt notate pe fise de pontaj (avem acces cu cartela la birou). Intrebarile mele sunt:
1. Are voie sa imi retina din salariu in urma acestei sedinte administrative, pe baza unor intarzieri mai vechi? Nu este necesar ca mai intai sa mi se dea avertizari scrise?
2. Avand in vedere ca nu am primit si semnat nicio fisa a postului, poate sa ma sanctioneze pentru neindeplinirea obligatiilor?
La modul general, as dori sa va mai intreb si cum credeti ca ar trebui sa abordez problema.
Eu da. Pentru ca daca este nedrept ramane o pata nemeritata si daca se urmareste mai mult se constitue in posibile probe ulterioare in defavoarea invinuitului, iar in cazul discutat acum este clar ca aceasta sanctiune nu este considerata suficienta si ca atare va fi flosita in defavoarea angajatului.
Totusi nu am inteles ceva: aceeasi persoana care a propus cercetarea este in drept sa decida si in urma cercetarii?
Daca sunt mai multe departamente, nu exista si un sef superior acestuia?
In cazul in care semneaza cei 10%, voi folosi pentru a ma apara un mail intern prin care chiar dumnealui reglementa etapele penalizarilor pentru intarzieri (si anume avertisment verbal, apoi scris, si de-abia apoi penalizarile din salariu). Acel mail are rol de procedura, ca urmare, semnand penalizarea, se face o discriminare si o incalcare a procedurilor date chiar de dansul.
@addm: exact de aceea vreau sa merg pana la capat cu apararea, pentru ca nu consider ca sunt vinovat pentru faptul ca mi-a fost rau in ziua respectiva.
Da, din cate am citt in codul muncii, persoana care propune sanctiunea o poate si aplica, chiar impotriva recomandarii HR-ului. Din pacate seful sefului meu nu se implica in aceasta "batalie", preferand sa se abtina.
Nu este obligatoriu ca sanctiunile sa se dea in ordinea din Codul muncii (sau CCMUNN). In functie de gravitatea abaterii savarsite de salariat se poate da o sanctiune mai blanda sau mai aspra.
In Regulamentul intern sunt trecute toate abaterile ce pot fi savarsite si modul de sanctionare a lor.
Orice salariat considera nedreapta o sanctiune data de angajator.
Din cele relatate mai inainte, eu cred ca daca seful celui sanctionat nu se implica inseamna ca problema este mai complicata si salariatul sanctionat nu a spus toata povestea ci numai ce i-a fost favorabil. In orice caz, o sanctiune are si o doza destul de apreciabila de subiectivism.
Cand se ajunge la alterarea relatiilor dintre angajator si angajat, acesta din urma ar fi bine sa-si caute alt loc de munca pentru ca altfel nu va avea liniste niciodata.
Va apreciez obiectivitatea, insa cauza pentru care seful sefului meu nu se implica este alta: nu se implica in absolut nicio disputa legata de subordonatii directorului meu.
De aceea doresc si transferul la alt departament, unde directorul actual nu are influenta. Nu intentionez sa parasesc firma pentru ca chiar cred in ea si in rolul pe care il pot avea in cadrul ei.