avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere persoane surde
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere persoane surde

Buna seara,

Persoanele cu handicap auditiv (surzi, sudo-muti) au dreptul să obtina permis de conducere?
Daca legea este discriminatorie , astfel cum afirmati dvs , timpul (care este adevarat , nu lucreaza in favoarea dvs ) o va demonstra.
Pana in acest moment , acestea sunt prevederile legale
Da dar mai sunt si mijloacele de interventie, salvari, pompieri, care trebuiesc auzite in trafic. Pt ContSters982 as vrea sa-i spun o poveste cu precizarea ca nu am nimic impotriva celor cu deficiente ba daca as putea i-as ajuta cu tot ce pot. In urma cu multi ani in rubrica "Faptul divers" din ziarul "Scanteia" era prezentat urmatorul fapt: "un medic oftalmolog a dat acceptul sa dea examen de sofer unui cetatean discromat
La cativa ani dupa acest eveniment, cetateanul discromat a lovit pe trecerea de pietoni un cetatean tinar care dupa cateva zile a murit in spital urmare a ranilor suferite. Conducatorul auto nu a sesizat probabil culoarea semaforului care nu-i dadea dreptul sa treaca. Se mai intampla am putea spune dar tanarul decedat era chiar fiul medicului care ii daduse consimtamantul pt sustinerea examenului." A fost un caz amplu dezbatut de presa vremii, dar e bine sa tragem concluziile ce se cuvin.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
Personal nu cred ca surzii ar fi problema in trafic, daca masinile lor ar fi echipate corespunzator si ar fi dotate cu semne distinctive, astfel incat sa fie observati de ceilalti participanti la trafic.
Continui sa cred ca realul pericol sunt cei care nu stiu sau nu respecta regulile in trafic.
Din cate am gasit, legea NU mai interzice celor cu hipoacuzie sa sofeze. Cel putin ordinul prin care li se interzicea a fost abrogat. Deci succes la invatat!

In legatura cu persoana cu daltonism, nu e fizica nucleara sa stii ca rosul este sus si verdele jos, acesta nu este un motiv serios pentru a refuza carnetul de sofer. De altfel, exista persoane cu diferite variante de discromatism descoperit la 30-40 de ani, dupa ce fusesera soferi de ani buni. Nici nu este consemnat explicit un astfel de motiv in Ordinul 1162/2010, nici in Ordinul pe care il inlocuieste. Deci e la latitudinea medicului, legea nu mai cere din 2003 discriminarea acestor persoane.
Hipoacuzicii au dreptul, dar surzii (cu deficienta totala) inca nu au voie. Citez din citatul dv. :)
50% hipoacuzie

Alte discuții în legătură

Raspuns referitor la retinerea permiselor si obligarea refacerii analizelor persoanelor cu handicap mediu - atacarea acestuia in contencios administrativ ovidiu7676 ovidiu7676 mai explicit in urma unei petiti am primit raspuns referitor la retinerea permiselor si OBLIGAREA refaceri analizelor a persoanelor cu handicap la gramada ... (vezi toată discuția)
Pot da de permis? TheRoW TheRoW Buna ziua, as dori si eu sa va intreb daca pot da de permisul de conducere. Subliniez ca am probleme cu auzul dar am aparate auditive si aud foarte bine cand ... (vezi toată discuția)
Permis auto cat b-hipocuzie moderata bilaterala interorient interorient I-mi voi reinoi permisul si am efectuat vizita medicala , la ORL este specificat apt Cod 02 (dar nu specifica daca este pe o ureche sau pe amandoua ) Am ... (vezi toată discuția)