avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Natura juridica a normei cuprinse in art. 320 ind. 1 ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Natura juridica a normei cuprinse in art. 320 ind. 1 C.pr.pen. si aplicarea in timp a acesteia

Dispozitiile cuprinse in art. 320 ind. 1 C.pr.pen. constituie o norma procesual penala care este de imediata aplicare fiind insa in acelasi timp si o cauza de reducere a pedepsei.Se aseamana perfect cu art. 16 din Legea nr. 143/ 2000 insa aceasta este cuprinsa in materia dreptului procesual penal.
Legiuitorul a inserat aceasta modificare legislativa cu scopul de a se aplica pentru viitor.
Fiind o norma de imediata aplicare aflata in vigoare se aplica in toate cauzele fara discriminare.oridecateori norma este incidenta.
Aveti un caz in care in caz de rejudecare dupa casarea cu trimitere art. 320 ind. 1 C.pr.pen. s-a aplicat sau instanta a respins aplicarea acestuia?
1. dpmdv, este vorba despre o cauza (generala, conditionala si apartinand dreptului material, substantial) de atenuare a raspunderii penale.
2. eu zic ca 320/1 ar trebui, ca regula generala, sa se aplice si dupa casarea cu trimitere, in rejudecare.
exceptie face doar situatia in care instanta de casare indica expres care este momentul de la care se reia rejudecarea: daca rejudecarea se reia dintr-un moment ulterior citirii actului de sesizare, nu se mai poate aplica 320/1.
Daca ar fi norma de drept substantial ar trebui sa intre in discutie ca lege penala mai favorabila.Aici e problema am incercat un rationament pe acest aspect dar nu iese cum trebuie ( adica incontestabil) si nu uzez de el...mai ales ca nici nu ma intereseaza...cazual...

Imi vine greu sa cred ca o instanta superioara si-ar bate capul cu asa ceva...adica sa precizeze momentul de unde va avea loc inceperea judecatii.

Este interesanta problema ridicata de Matahachiro cu :
matahachiro a scris:

nu cunosc nici un caz insa nu cred ca se poate aplica art 320 ind 1 in caz de casare cu trimitere spre rejudecare.
Art 320 ind 1 se aplica doar cauzelor aflate in prima instanta, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti la data intrarii in vigoare. casarea cu trimitere presupune ca cercetarea judecatoreasca a fost deja efectuata (chiar daca a fost prost facuta si infirmata de instanta superioara).
Pe de alta parte, fiind o norma procedurala nu se aplica principiul legii mai favorabile deci nici sub acest aspect nu este aplicabil proceselor care au depasit faza de cercetare judecatoreasca.



Il intreb pe Matahachiro: ( si pe oricine vrea sa raspunda )
Este adevarat ca s-a intrat in cercetarea judecatoreasca dar daca cauza se trimite spre exemplu inapoi la procuror...?
Vor beneficia dupa aceea sau nu...?
Legea prevede asa cum ziceti dvs...adica s-a ajuns anterior la cercetarea judecatoreasca...

De aceea, se poate considera ca, din moment ce procesul isi reia fazele procesuale inculpatii beneficiaza de normele procesual penale aflate in vigoare la data judecatii cauzei.

Adica...se pot invoca chestiuni prealabile...

Aceeasi este situatia si in caz de rejudecare dupa casarea cu trimitere.

In caz de rejudecare dupa extradare persoana a fost judecata si condamnata in lipsa, astfel ca, fata de aceasta intrega procedura desfasurata a fost de natura de a-i incalca drepturi si libertati fundamentale prevazute si garantate de CEDO ( ART 6 PARAGRAFUL 1 ).
Fata de persoana care beneficiaza de dreptul la rejudecarea cauzei sale in prezenta sa, chiar daca s-a depasit cercetarea judecatoreasca ( ori s-a ajuns chiar pana in recurs in lipsa acesteia ) procedura care se aplica este cea in vigoare cu ocazia exercitarii dreptului la rejudecarea dupa extradare in prezenta persoanei judecate si condamnate in lipsa.
Adica se aplica normele de drept procesual care sunt de imediata aplicare si care sunt in vigoare la data judecatii ( sau rejudecarii, daca preferati).

Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
daca tot comentam chestiunile "ciudate" ale art. 320/1, as mai ridica una:
in cazul minorilor, se aplica de doua ori reducerea limitelor speciale, o data cf art. 99 c.pen si a doa oara, cf. art. 320/1 sau doar cf art. 99 ?
De doua ori.Mai intai ca e minor si apoi art 320 ind. 1 C.pr.pen.
Reducerea limitelor se face in functie de pedeapsa dupa scadearea pt minori.

Alte discuții în legătură

Reducerea pedepsei cu o treime juganaru75 juganaru75 Am pe cineva condamnat pentru ucidere din culpa la trei ani cu executare. A recunoscut fapta dar nu a beneficiat decat de circumstante atenuante. Sentinta sa ... (vezi toată discuția)
Pedepse aplicate art. 320 ind.1 c.pr. pen. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Stimati colegi, As vrea sa stiu ce pedepse aplica instantele cu aplicarea art 320 ind.1 C.pr. pen. Cazual, intrebarea mea vizeaza pedepsele mai mari,spre ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de disp. art. 320/1 cpp in cazul admiterii in principiu a cererii de rejudecare in caz de extradare - art. 522/1 cpp ??? uttzza uttzza In cazul admiterii in principiu a unei cereri de rejudecare in baza art. 522/1 CPP, la termenul fixat de catre instanta se pot invoca prevederile art. 320/1 ... (vezi toată discuția)