avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... la cat e evaluata munca sotiei in gospodarie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

la cat e evaluata munca sotiei in gospodarie?

In situatia in care sotul a avut venitul de 5-10 ori mai mare decat al sotiei (el lucrand si in strainatate cu contract de munca lagal o perioada), veniturile nete fiind undeva de 6 milioane sotia iar sotul la 1000-1500 eur, la un proces de partaj al apartamentului, cum se va proceda?

Mi-ar fi de folos care e practica judecatoreasca in acest sens...ca teorii am tot citit.

Un avocat pe care l-am intrebat acu ceva vreme imi spunea ca munca in gospodarie a sotiei poate fi evaluata chiar la un nivel de salar de manager. Mi se pare absurd. Mai ales ca a fost vorba de un apartament si deci nu de o casa care trebuie intretinuta. Si nici nu au existat copii la momentul respectiv.

Asadar, cum se evalueaza munca sotiei in gospodarie?

Multumesc.
etudor a scris:

Nu-s avocat ci cadru didactic darparerea mea e ca sotia ,pt lucru in gospodarie nu poate avea pretentii la un salar mai mare decat salariul minim pe economie mai ales cand copilul are si o pensie de intrtinere.


Ca gluma e buna...
... trist e ca o astfel de apreciere vine din partea unui cadru didactic!

Din fericire in justite nu se lucreaz cu sentinte de genul "munca femeii in gospodarie poate fi apreciata cel mult la nivelul salarilului minim"
Pentru ca este posibil ca respectiva femeie sa fi renuntat, de dragul familiei, la o cariera care i-ar fi adus poate chiar salariul unui manager (ciudata si reflectia asta.. ce inseamna salariul unui manager? Ce fel de manager? Al unei firme cu sute de angajati, sau a unui oarecare SRL care are 1 angajat?).
Din cauza asta, justitia apreciaza intotdeauna de la caz la caz care a fost valoare muncii femei... sau cel putin ar trebui s-o faca!
Daca ajungeti la divort si la partaj, cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre soti se stabileste in raport cu contributia sa la dobandirea si conservarea bunurilor comune.Cotele-parti ale sotilor pot sa nu fie egale,deoarece se tine cont daca, contributia acestora la formarea patrimoniului comun a fost diferita.Se poate ajunge chiar pana la inexistenta oricarui drept al unuia dintre soti.
La stabilirea contributiei fiecaruia dintre soti la formarea comunitatii de bunuri se va tine seama si se va evalua si munca depusa de femeie in gospodarie si pentru cresterea si educarea copiilor.
Vorbesc in cunostinta de cauza: sotia a avut si are serviciu . A primit si pensie alimentarapeste 7000000lei vechi. ,plus salariul sotului dela firma din tara plus ca el a venit in concedii platite de firma la 3 luni si a stat in tara intre 3 si 4 saptamani aducand bani , bani din strainatate(actele o spun) atunci la cat pot evalua munca ei in gospodarie? la salariul unui maneger?
Sotia a primit pensie alimentara? Mira-m-as!
Mai degraba cred ca a primit o pensie ce a fost stabilita in favoarea unui copil dintr-o casatorie anterioara (adica banii copilului nu ai ei). Ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca impricinatii din speta data de etudor n-au avut nici macar copii in comun... Si-atunci, daca privesti chioras problema din alta parte, zisa agoniseala in gospodaria comuna poate fi si ... risipa (adica bani ce s-au dus pe intretinerea si educarea unui copil ce nu era al celui cu care se impart bunurile).

Iar pentru problema pusa de alex_i, intrebarea e ce munca a depus nevasata? A arat? A semnat? A maturat mai des unghiile cazute de la manichiura pe care si-o facea de plictiseala cat timp era barbatul plecat in strainatate? Intrebari exagerate, evident, dar sugestive... Si atunci, raspunsul adevrat l-a dat mai sus andreea: depinde! Nu exista retete.



imi cer scuze ...M-am exprimat gresit... sotia, catau fost impreuna,a avut serviciu si are in continuare. pana sa cumpere apartamentul in discutie aprimit si salariul lui in tara si el sa intors cu bani in valuta in tara sau despartit si dela divort pri?
pensie alimentara pt. fetita lor.
la cat poate fi evaluata munca sotiei in gospodarie?

Alte discuții în legătură

Despagubiri pentru munca in gospodarie spirit spirit Intr-un partaj dupa divort, pot cere despagubiri pentru munca depusa in gospodarie? Daca da, in baza carei legi? :((:blush2: (vezi toată discuția)
Partaj judiciar cool123 cool123 buna seara ,intrebarea mea este : atunci cand se face partaj judiciar de ex. sotia cere o cota parte ,insa veniturile ei de-a lungul casniciei au fost mai mici ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara,incazul intrarii in somaj etudor etudor daca tatal care da pensie alimentaraa fost disponibilizat cm se stabileste pensia alimentara ,tot ca medie a celor 6 luni sau in functie de banii ce ii ia dela ... (vezi toată discuția)