avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... racordare fara sa plateasca - rog ajutor urgent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

racordare fara sa plateasca - rog ajutor urgent

Stau intrun bloc de 8 etaje la etajul 8. Cand m-am mutat doua apartamente aveau contorizare separata la gaz, respectiv la parter si la et. 8. Datorita faptului ca se oprea iarna caldura de catre membrii asociatiei, am solicitat in 2005 in adunarea generala racordarea individuala la reteaua de gaz a tuturor, av. in vedere faptul ca si distrigaz a solicitat asociatiei sa schimbe tevile. Bineinteles ca nu au vrut spunand ca vreau sa-mi pun teava pe banii lor, astfel ca am procedat doar la racordarea mea si despagubirea celor doi proprietari de ap.ce au facut investitia. Am primit declaratie notariala si gata. Acum cei de la distrigaz, ameninta asociatia ca pana in toamna vor ridica ceasul comun. Astfel ca cei de la asociatie ne tot ameninta, insa pana acum nu a venit nimeni sa ne intrebe cat face. Am facut noi notificare catre distrigaz sa nu le dea acordul fara acceptul nostru, si catre asociatie cu suma aferenta investitiei. Am prezentat notificarea in adunarea generala care a avut loc in iunie, si am cerut asociatiei sa o afiseze pt. a o putea vedea toti prorietarii, insa acest lucru nu a fost facut. Acum am primit prin posta notificare facuta de asociatie, prin intermediul unor av. ca sa le dam acordul, iar suma ceruta de noi e prea mare, au venit ei cu o alta suma, sa le prezentam documentele justificative si tot felul de amenintari ca daca nu le dam acordul tergiversarea duce la cresterea pretului materialelor si etc. De asemenea ni se specifica faptul ca in 2005 au fost notificati de distrigaz ca trebuie sa schimbe instalatiile. Ma intreb, de atunci pana acum nu s-au gandit la scumpirea materialelor, mai ales atunci cand am propus eu.
Intrebarea este daca asociatia are calitate de a solicita acest lucru? Parerea mea este ca nu, aceasta racordare se face individual, iar acordul nostru se da pe fiecare ap.#-o. Cand eu am avut nevoie de acord nu s-a dus asociatia sa le ceara celor 2 acordul in numele meu. Art. 28 din L 230/07 prevede al alin. 1 ca asociatia poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, insa aceste servicii sunt descrise la alin. 3 din acelasi art.
Cel putin un apartament nu se va racorda, avand in vedere faptul ca nici intretinerea nu o are platita de 1 an, proprietarul fiind plecat din tara. In caz de proces pot invoca lipsa calitatii procesuale?
Eu nu am documete justificative, doar celelalte 2 ap. Nu dorim sa aratam documetele justificative asociatiei, datorita atitudinii abuzive. Le-am spus ca nu avem ce dicuta cu ei, ci cu proprietarii de apartament.
Ce sanse au ei in caz de proces?
Ce pot face eu?
carol_lorac a scris:

1. la debransare este necesar acordul asociatiei, nu al proprietarilor. la bransare este necesara contributia respectivului la coloana in cauza. dupa plata acesteia catre cei care au investit in ea se primeste si adeverinta prin care demonstreaza regiei de gaze ca nu are datorii pt coloana
2. cei care au finantat montarea coloanei nu sint societate comerciala, sa aiba investitii care sa se amortizeze. cel care doreste bransarea isi plateste dreptul de a se lega la coloana respectiva. daca ati fi in situatia celor care au investit in coloana de gaze, nu ati mai judeca la fel
3. cel care monteaza teava pe casa scarii nu trebuie decit sa arate cel mult presedintelui actele lucrarii, si organelor de control ale MI sau de la primarie

Corect.Tocmai ma pregateam sa ii dau o replica usturatoare d-lui musac si altora ca el,care cred ca, dupa ce am investit atatia bani in teava o ofer gratis(sau pe o suma derizorie) vecinilor mei proprietari,care nici macar nu au vrut sa auda de o asemenea investitie la vremea respectiva.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
anyme, utilizator
loredanatalpai a scris:

Este foarte adevarat ceea ce spuneti, insa aam facut foarte bine ca am notificat atat distrigaz, cat si asociatia. Art. 85 alin. 1 litera g din Legea 351/2004, legea gazelor, da dreptul institutiei de gaze, sa dea acordul unor noi solicitanti, cu respectarea uneia dintre aceste 2 conditii: 1. prezentarea acceptului proprietarului si 2. prezentarea acordului solicitantului, privind despagubirea proprietarului, acordul solicitantului se prezuma cand acesta consimte in scris prin act autentic sa il despagubeasca pe proprietar pentru partea ce ii revine din investitia facuta. Deci, circula zvonul prin bloc ca se vor bransa pe baza declaratiei pe proprie raspundere ca ma vot despagubi. Este neconstitutional, din punctul meu de vedere acest lucru, pt. ca printr-o declaratie notariala, nici un notar nu va impune o suma anume sau un anumit termen si in acest fel, oricine pote spune ca va da o suma, si oricand in viitor. Iar in ceea ce proprietatea, aici este o alta problema. Nu se stie cine este proprietarul tevii. Distrigaz spune ca asociatia. Deci, in concluzie, desi este inadmisibil, tot din punctul meu de vedere, ca asociatia sa devina proprietar pe investitia si banii mei. Explicatia unora, era ca teava se afla pe casa scarii, iar tot ce se gaseste acolo cica, ar fi bun comun. Legal nu am gasit niciunde sa scrie. Iar asociatia nu cred ca poate veni sa ceara acordul. Repet ar trebui sa fie individual. Cand eu am vrut sa ma racordez, nu s-a dus asociatia sa umble pt. mine si sa le ceara acordul celorlati 2 care au facut teava.

Contractul de executie(executant firma,beneficiar Vasile),pentru:coloana gaze naturale si instalatie utilizare gaze 2F(1MA+1CT)proiectare,avizare,executie +PIF,Dosar preliminar/bransament de gaze naturale,beneficiar Vasile,Proces verbal de receptie tehnica separare+marire,beneficiar Vasile,Proces verbal de receptie tenica coloana separare parti comune,beneficiar Vasile.
Din ce v-am scris mai sus,reiese cumva ca proprietarul acelor acte,implicit si al tevii ar fi asoc.de prop.?Atunci cum poate distrigaz sa spuna ca prop.este asociatia,cand toate actele sunt pe numele meu?La d-vs nu exista aceste acte, la cei doi care au facut teava?Iarasi nu inteleg de ce trebuie sa notific eu distrigaz,atata timp cat ei nu trebuie sa ia in seama nici o solicitare fara acceptul proprietarului/lor tevii,cu atat mai mult cat acolo este o investitie privata a unei/unor persoane particulare.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
anyme, utilizator
musac a scris:

' nu i prost cel ce este'
credeam ca e un forum serios unde ne putem ajuta intre noi.Celui ce nu-i convine..poate sa nu citeasca.Ma bucura faptul ca sunt atatea cozi de topor si ca totusi acest forum creeaza panica printre unii cititori.Daca toti ar fi asa destepti ,adevarul e ca am fost uimit de atata'' teligenta si cunostinte general la uni '' ar merge si mai rau lucrurile in asociatii.
Si totusi pt completare..sa stiti ca orice conducta si de gaz..are o durata de utilizare ,dupa care este schimbata
Presedintele in proce poate fi inlocuit de un avocat
Afla ce este un condominiu,,si care este proprietatea unuia..nu numai ininterior..
asa cred ca faceti dvs?

D-le musac,tare as fi dorit sa fiti proprietar de teava si sa aveti ct.Atunci v-as fi vazut atitudinea.Dupa ce ati fi investit peste 10.000 lei,ca sa va creati cat de cat un confort in apartament ca sa puteti sta omeneste,vine un prop.sa se lege la teava dar daca se poate sa nu plateasca nimic sau macar o suma modica,ca e "amarat" saracul.Vorba d-lui carol_lorac"va dati amarit ca nu aveti bani de CT, dar aveti tv cu plasma in fiecare camera".Ani de zile am inghetat de frig in casa(etaj 4)pe cand cei de la etajele inferioare scoteau limba de caldura(si plateam la fel caldura).Cand ii spuneam adm.ca la mine in casa sunt 18 grade si la ceilalti 25 grade si ca ar trebui sa faca ceva(caloriferele le curatam in fiecare an)sa cheme radet-ul sa vada de ce caloriferele mele nu se incalzesc,imi raspundea ca asa e cand stai la ultimul etaj.Si cu apa calda aceeasi poveste.Plateam apa rece cu pret de apa calda.
Si acum veniti d-vs sa imi spuneti mie ca teava e bun comun?Bun comun inseamna ca ai cumparat ceva in participare cu alte persoane.Ofi cazul aici?Si ca doamne draga"2.dupa folosirea pe o perioada de cativa ani...in interes propriu,cu acordul meu..platesc aceiasi suma?mai ales ca primul proprietar locuieste la 4 iar eu la parter?..desi este o suma modica,doar ca principiu"?Ati putea sa imi spuneti ce inseamna "o suma modica"?. Si mai spuneti ca:"suma investita se amortizeaza cu trecerea timpului.".Dezvoltati chestia asta cu amortizarea investitiei ca eu nu inteleg de unde,sau cum mi-am amortizat investitia." Cel care se branseaza dupa un timp,nu poate plati la fel cu cel ce a folosit tot timpul teava de gaz..."Si de ce ma rog nu ar trebui sa plateasca la fel,atata timp cat teava este in buna stare si suporta si bransarea doritorului/lor?V-as ruga,daca doriti sa raspundeti sa nu scrieti telegrafic si mai lasati-le incolo de ... ca nu inteleg nimic din ce scrieti.
ma numesc musac..am incercat sa ne ajutam intre noi,dar este greu.An nnecazuri cu 2 asociatii.Am vrut sa arat cum este legal ,nu cum ne dorim noi,indiferent de partea care suntem.Chiar si persoane calificate,dar cooptate in conducerea asociatiilor ,desi cunosc legea..o ocolesc.Nu uitati ca asociatie de proprietari este o>..ASOCIATIE.si se aplica legea asociatiilor si fundatiilor.Toata activitatea asociatiilor se face dupa actul constitutiv si a statutului.Un domn avocat,mentiona ca ad gen poate hotara orice fara a modifica statutul.Fals are voie sa hotarasca,dar tot trebuie modificat statutul.(art.33 (1), (2), (4).Pt carol,anyme..o tema de gandire.Cu acordul proprietarilor montez la intrare o usa termopan ,sa fie mai cald.Dar dupa montare ,..pot percepe taxe la intrare?
2.Prima teava de gaz,pe casa scarii are o vechime mare si v-a trebui schimbata.Atunci imi convine sa montez una noua..la acelasi pret.Si tot asa toti ceilalti.Ce va ajunge casa scarii cu 20 de trasee de conducta?
Nu suma care trebuie platita pt racordare este importanta,ci esenta.

Asociatia,presedintele,comitetul..toate acestea suntem noi ,cu totii.Nu e cineva diferit de noi,Doar comportamentul este schimbat.Chiar si legea 230/2007 are greseli pe care le poti folosi in instanta.Trebuie sa tineti seama de toata legislatia existenta.Am fost purtat de o asociatiecu ajutorul TErmoservis,ca adm,peste 4 ani prin judecata..pt restanta,..sume trecute in plus cu ajutorul presedintelui..si am castigat.Acuma se cearta cine sa plateasca ch.de judecata,dorind ca tot ..proprietarii obisnuitisa plateasca.Asta e...imi pare rau de disconfortul creat unora..
cu stima pt toti cititorii,
musac a scris:

ma numesc musac..am incercat sa ne ajutam intre noi,dar este greu.An nnecazuri cu 2 asociatii.Am vrut sa arat cum este legal ,nu cum ne dorim noi,indiferent de partea care suntem.Chiar si persoane calificate,dar cooptate in conducerea asociatiilor ,desi cunosc legea..o ocolesc.Nu uitati ca asociatie de proprietari este o>..ASOCIATIE.si se aplica legea asociatiilor si fundatiilor.Toata activitatea asociatiilor se face dupa actul constitutiv si a statutului.Un domn avocat,mentiona ca ad gen poate hotara orice fara a modifica statutul.Fals are voie sa hotarasca,dar tot trebuie modificat statutul.(art.33 (1), (2), (4)
Sunt de acord,dar asta nu da dreptul nici unei asoc.sa imi incalce dreptul folosintei si vinderii bunului meu facut pe banii mei
.Pt carol,anyme..o tema de gandire.Cu acordul proprietarilor montez la intrare o usa termopan ,sa fie mai cald.Dar dupa montare ,..pot percepe taxe la intrare?
Cu acordul proprietarilor si implicit cu banii lor,ca doar nu sunt nebuna sa investec intr-o usa de care se foloseste toata lumea pe banii mei.Doar daca am niscaiva interese,cum ar fi o firma...
2.Prima teava de gaz,pe casa scarii are o vechime mare si v-a trebui schimbata.Atunci imi convine sa montez una noua..la acelasi pret.Si tot asa toti ceilalti.Ce va ajunge casa scarii cu 20 de trasee de conducta?
Nu suma care trebuie platita pt racordare este importanta,ci esenta.
Stati linistit ca nu se vor bransa propr.dupa 20 ani.Astea sunt niste aberatii si incercati sa...moara si capra vecinului pana la urma,ce naiba.

Asociatia,presedintele,comitetul..toate acestea suntem noi ,cu totii.Nu e cineva diferit de noi,Doar comportamentul este schimbat.Chiar si legea 230/2007 are greseli pe care le poti folosi in instanta.Trebuie sa tineti seama de toata legislatia existenta.Am fost purtat de o asociatiecu ajutorul TErmoservis,ca adm,peste 4 ani prin judecata..pt restanta,..sume trecute in plus cu ajutorul presedintelui..si am castigat.Acuma se cearta cine sa plateasca ch.de judecata,dorind ca tot ..proprietarii obisnuitisa plateasca.Asta e...imi pare rau de disconfortul creat unora..
cu stima pt toti cititorii,

Daca sunteti administrator,pacat ca nu puteti fi impartial.Pana si instantele de judecata dau solutii interpretand legea. Dar se pare ca d-vs nu prea sunteti bun de adm.,atata timp cat in oricare dintre raspunsurile date se simte ca ati dori sa moara si capra vecinului.Dupa umila mea parere un adm.nu trebuie sa fie invidios,sa plece urechea la barfe,sa judece limpede si nu in ultimul rand,sa fie cinstit si corect.Si daca aveti necazuri cu doua asociatii,banuiesc ca le aveti din cauza judecatii putin strambe a d-vs.Imi cer scuze daca v-am jignit cu ceva,lucru care nu a fost in intentia mea.

Alte discuții în legătură

Racordare la teava de gaz a vecinului Mihaill Mihaill Cit timp este proprietar de teava de gaz un anume locatar si ce suma poate pretinde acesta, daca doresti a te racorda ,el fiind primul care s-a racordat ... (vezi toată discuția)
Separație gaze la bloc. bună ziua. Victor__B Victor__B Bună ziua. Ma poate lamuri cineva în următoarea speța? Locuiesc la bloc și am gaze în sistem pausal. Pe casa scării este trasa coloana de separație. ... (vezi toată discuția)
Racordare gaz centrala de apartament Nicolaaev Ciprian Nicolaaev Ciprian In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara ... (vezi toată discuția)