avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... racordare fara sa plateasca - rog ajutor urgent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

racordare fara sa plateasca - rog ajutor urgent

Stau intrun bloc de 8 etaje la etajul 8. Cand m-am mutat doua apartamente aveau contorizare separata la gaz, respectiv la parter si la et. 8. Datorita faptului ca se oprea iarna caldura de catre membrii asociatiei, am solicitat in 2005 in adunarea generala racordarea individuala la reteaua de gaz a tuturor, av. in vedere faptul ca si distrigaz a solicitat asociatiei sa schimbe tevile. Bineinteles ca nu au vrut spunand ca vreau sa-mi pun teava pe banii lor, astfel ca am procedat doar la racordarea mea si despagubirea celor doi proprietari de ap.ce au facut investitia. Am primit declaratie notariala si gata. Acum cei de la distrigaz, ameninta asociatia ca pana in toamna vor ridica ceasul comun. Astfel ca cei de la asociatie ne tot ameninta, insa pana acum nu a venit nimeni sa ne intrebe cat face. Am facut noi notificare catre distrigaz sa nu le dea acordul fara acceptul nostru, si catre asociatie cu suma aferenta investitiei. Am prezentat notificarea in adunarea generala care a avut loc in iunie, si am cerut asociatiei sa o afiseze pt. a o putea vedea toti prorietarii, insa acest lucru nu a fost facut. Acum am primit prin posta notificare facuta de asociatie, prin intermediul unor av. ca sa le dam acordul, iar suma ceruta de noi e prea mare, au venit ei cu o alta suma, sa le prezentam documentele justificative si tot felul de amenintari ca daca nu le dam acordul tergiversarea duce la cresterea pretului materialelor si etc. De asemenea ni se specifica faptul ca in 2005 au fost notificati de distrigaz ca trebuie sa schimbe instalatiile. Ma intreb, de atunci pana acum nu s-au gandit la scumpirea materialelor, mai ales atunci cand am propus eu.
Intrebarea este daca asociatia are calitate de a solicita acest lucru? Parerea mea este ca nu, aceasta racordare se face individual, iar acordul nostru se da pe fiecare ap.#-o. Cand eu am avut nevoie de acord nu s-a dus asociatia sa le ceara celor 2 acordul in numele meu. Art. 28 din L 230/07 prevede al alin. 1 ca asociatia poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, insa aceste servicii sunt descrise la alin. 3 din acelasi art.
Cel putin un apartament nu se va racorda, avand in vedere faptul ca nici intretinerea nu o are platita de 1 an, proprietarul fiind plecat din tara. In caz de proces pot invoca lipsa calitatii procesuale?
Eu nu am documete justificative, doar celelalte 2 ap. Nu dorim sa aratam documetele justificative asociatiei, datorita atitudinii abuzive. Le-am spus ca nu avem ce dicuta cu ei, ci cu proprietarii de apartament.
Ce sanse au ei in caz de proces?
Ce pot face eu?
musac a scris:

nu sunt administrator..sunt numai ..asa zis proprietar ,intr o asociatie condusa de multi ..profesionisti.

Daca nu sunteti administrator,ce cautati in justitie cu doua asociatii?
Si ce am mentionateu aici..va intalniti in momentul cand intradevar ve ti dori sa va faceti dreptate.

Dreptate pe banii mei?Haideti d-le musac sa fim seriosi.Baga si dumneata 700 euro intr-o teava de care ai nevoie ca aerul si dupa ceva timp vin ceilalti vecini sa spuna ca ei se branseaza fara bani sau cu o suma mica ca e bun comun,deoarece ti-au dat acceptul pentru a trage teava.Cum v-ati simti?
Si daca vreau sa moara cineva este vecinul care fura ,si care nu respecta legea,si nu biatra capra ,care incearca sa supravietuiasca.

Aoleu!Si de unde stiti ca vecinul fura si ca nu respecta legea?Cate ore lucrati pe zi?Sunt vecini care pleaca dimineata si vin seara de la munca.De aia au teava de gaze in proprietate,centrala termica si plasma in fiecare camera.Nu ca as vrea sa fiu rea.
Si ca sa fiu rau..doriti sa va montati si dvs plasme in toate camerele?=D>

Multumesc, am deja plasme in toate camerele.
loredanatalpai a scris:

Pt. anyme.
Asociatia, precum si unul din proprietari, care lucra la distrigaz, considera ca in conf. cu art 85 din legea gazelor, acceptul de la distrigaz, de racordare se putea da si dupa prezentarea acordului solicitantului, privind despagubirea proprietarului, acordul solicitantului se prezuma cand acesta consimte in scris prin act autentic sa il despagubeasca pe proprietar pentru partea ce ii revine din investitia facuta. Aceasta scrie in lege.
Din acest motiv am notificat distrigazul. Iar in ceea ce priveste raspunsul acestora referitoare la proprietatea tevii, puteti sa ma credeti pe cuvant, ca scrie ca asociatia. Am adresa acasa.
cel care afirma ca lucreaza la distrigaz inseamna ca este ori muncitor care lucreaza in sant, ori la aprovizionare sau sofer (pe cale de disparitie). acceptul de la distrigaz nu este decit o aprobare din partea lor prin care isi exprima acordul de a va monta instalatie de gaze. prin aceasta nu se intelege ca poate incepe lucrarile (cu o firma autorizata) pina nu despagubeste investitorii initiali, cf legii gazelor.
de asemenea, acordul asociatiei a fost dat pt a se efectua lucrarea respectiva si nu implica proprietatea asociatiei asupra instalatiei. daca asociatia (ceilalti care nu s-au bransat la teava) doreste ca instalatia de gaze sa devina comuna, trebuie sa ia hotarirea in adunarea generala (legea 230/2007 si HG1855/2008) si SA DESPAGUBEASCA INVESTITORII INITIALI AI INSTALATIEI DE GAZE
INCA O DATA VA DOVEDITI PARALEL CU LEGISLATIA IN VIGOARE , dOMNULE MUSAC.
IN PRIVINTA ASTA V-O SPUNE UN SALARIAT DISTRIGAZ, AUTORIZAT ANRGN (AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PT GAZE NATURALE), CARE LUCREAZA ZILNIC CU DOSARE DE UTILIZATORI SI ESTE PUS , IN PROPORTIE DE 95%, CU TOATE AMANUNTELE REFERITOARE LA LEGISLATIA IN DOMENIU.
musac a scris:

nu sunt administrator..sunt numai ..asa zis proprietar ,intr o asociatie condusa de multi ..profesionisti.Si ce am mentionateu aici..va intalniti in momentul cand intradevar ve ti dori sa va faceti dreptate. Si daca vreau sa moara cineva este vecinul care fura ,si care nu respecta legea,si nu biatra capra ,care incearca sa supravietuiasca.
Si ca sa fiu rau..doriti sa va montati si dvs plasme in toate camerele?=D>
ACUM ACUZATI PE CEI CARE AU MONTAT INITIAL TEAVA DE GAZE CA AU FURAT ? :O CHIAR NU VA ESTE PUTIN RUSINE ?
DACA RESPECTIVII NU RESPECTAU LEGEA, ASA CUM INSINUATI IN ACEST MESAJ, DISTRIGAZ NU LE PUNEA IN FUNCTIUNE INSTALATIA IN CAUZA :P
SI, DACA TOT ATI VORBIT DE FURT, HOTIE A FOST IN DEFAVOAREA CELOR CARE AU PLATIT ATITIA ANI INCALZIREA COT LA COT CU DVS, DAR CARE NU AU BENEFICIAT DE EA INTRUCIT ASOCIATIA NU A BINEVOIT SA INLOCUIASCA TEVILE DE INCALZIRE, ASTFEL INCIT SI CEI DE LA ULTIMUL ETAJ SA TRAIASCA DECENT. A FOST CORECT CA DVS SA PLATITI ACEEASI SUMA DE BANI LA INCALZIRE CU CEI DE LA ULTIMUL NIVEL IN CONDITIILE IN CARE STATEATI IARNA IN MAIEU IAR EI IN COJOACE ???????
IN BLOCUL NOSTRU (P+10) S-A INLOCUIT TOATA INSTALATIA VERTICALA DE INCALZIRE INCA DE ACUM 4 ANI, CEI DE LA ETAJUL 10 INCHIZIND INCA DE ATUNCI PARTIAL ROBINETII DE LA CALORIFER, CA SA NU SE SUFOCE DE CALD. ASOCIATIA DVS PRECUM SI A CELORLALTI IN ACEEASI SITUATIE CIND O VA FACE ?:-/=D>
musac a scris:

Cu acordul proprietarilor montez la intrare o usa termopan ,sa fie mai cald.Dar dupa montare ,..pot percepe taxe la intrare?
2.Prima teava de gaz,pe casa scarii are o vechime mare si v-a trebui schimbata.Atunci imi convine sa montez una noua..la acelasi pret.Si tot asa toti ceilalti.Ce va ajunge casa scarii cu 20 de trasee de conducta?
Nu suma care trebuie platita pt racordare este importanta,ci esenta.
cei care au montat instalatia de gaze au facut-o ca sa o utilizeze in scopuri personale pentru incalzire si apa calda (datorita faptului ca plateau sume mari fara a beneficia de aceste servicii). cum dvs si ceilalti nu ati dorit sa faceti acest lucru, desi aveati in acel moment posibilitatea sa cotizati la acea instalatie, trebuie sa va platiti acum dreptul de a deveni si dvs CO-PROPRIETAR AL ACELEI TEVI DE GAZE.
prima teava de gaze este o teava care face parte din instalatia comuna, teava de care s-au folosit toti locatarii inaine de separarea respectiva. la costurile inlocuirii acesteia (desi nu este necesara, explicatia v-am dat-o intr-un alt post) contribuie toti locatarii, aceasta fiind teava comuna pina in momentul debransarii tuturor de la ea in urma contorizarii individuale a fiecaruia.
DOCUMENTATI-VA , DOMNULE MUSAC INAINTE DE A VA EXPUNE PARERILE (CEA MAI MARE PARTE FIIND ERONATE) !
si, fiindca tot ati vorbit despre esenta ... esenta ar fi ca cei care doresc racordarea la teava de gaze sa-si plateasca dreptul de a deveni co-proprietar al acelei tevi , nu sa incerce sa fure acest drept, pe care nu-l vor avea decit dupa ce platesc.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
ContSters62736, utilizator
Corect d-le Carol-Lorac .
Pe scara noastra cu 46 apartamente am instalat o conducta noua pelanga cea veche. La aceasta conducta au participat 15 proprietari cu cate 1,5 mil lei vechi - factura, chitanta, etc. Cei 15 au propus conducerii asociatiei sa incaseze de la orice proprietar care doreste sa se branseze suma de 1,5 mil lei vechi. Nu s-a opus nimeni si timp de 5 ani s-au bransat toti . Banii pe masura ce se incasau erau repartizati imediat la fondul de reparatii in mod egal pe fiecare apartament (asa au hotarat proprietarii si nu au fost decat mici discutii). Cand un proprietar trebuia sa se branseze actita suma si mergea cu presedintele la notar pentru ai da acordul. Ni s-a parut simplu, eficient, normal.
Asociatia este proprietara conductei si in fondul de reparatii s-au adunat in timp de la ceilalti 31 proprietari 46,5 mil lei care au fost folositi la reparatii pentru scara noastra. Oricum primii 15 proprietari se interesau mereu daca ceilalti platesc taxa de bransare comportandu-se ca adevaratii proprietari ai conductei, proprietari care se inmulteau asa cum v-am explicat. Acum sunt toti proprietari si toti au contribuit egal (lasam la o parte inflatia).

Alte discuții în legătură

Racordare la teava de gaz a vecinului Mihaill Mihaill Cit timp este proprietar de teava de gaz un anume locatar si ce suma poate pretinde acesta, daca doresti a te racorda ,el fiind primul care s-a racordat ... (vezi toată discuția)
Separație gaze la bloc. bună ziua. Victor__B Victor__B Bună ziua. Ma poate lamuri cineva în următoarea speța? Locuiesc la bloc și am gaze în sistem pausal. Pe casa scării este trasa coloana de separație. ... (vezi toată discuția)
Racordare gaz centrala de apartament Nicolaaev Ciprian Nicolaaev Ciprian In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara ... (vezi toată discuția)