avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cenzor asoc. proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cenzor asoc. proprietari

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cenzorul din afara asoc. de propriet pentru a putea exercita functia[baza legala] si sub ce forma poate fi angajat ,conventie civila sau c.i.m.?
elga50 a scris:

Poate ca dv. nu ati explicat bine ce vreti functionarilor sau aceia au fost prea nadusiti de canicula, de v-au dat asa un raspuns.

Ca sa faci CIM unei persoane de pe strada, care iti aduce diploma de bac (vai!) trebuie sa anexezi la dosarul angajatului si niste acte din care sa reiasa ca are ceva "carte" in domeniul de care va raspunde, adica contabilitate, legislatie etc.

Daca persoana in cauza este un PFA sau chiar persoana juridica, evident ca va fi in domeniu, ca doara n-o sa angajati pe post de cenzor o firma de zugraveli.

Iata ce zice legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 21. - (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
De sesizat-reclamat o puteti face in acelasi loc unde ati si intrebat, numa' sa alegeti o vreme mai ptrivita ca sa primiti si un raspuns mai putin nadusit de canicula.......:fight:.

De completat cu alin.2
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.
Dar in privinta pregatirii trebuie sa aiba capacitatea de a putea indeplinii si executa activitatile ce le incumba atribuţiile enuntate ]n Legea 230/2007 la Art. 33, ali.(1):
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând măsuri.
Adica trebuie sa aibă cunoştinţe de contabilitate şi legislaţie civilă, comercială, de relaţii de muncă, de fiscalitate, cel puţin.
O persoană autorizată căreia CECCAR îi recunoaşte capacitatea de exerciţiu şi cunoştinţe practice, adică calitatea profesionala, ccea ce reprezintă cel puţin o garanţie
@bravas
Raspunsul dv. nu e deloc suficient de clar. Studii de specialitate sunt studiile superioare.
Atunci cand e vorba de comisia de cenzori sau de cenzorul ales in lege spune studii medii si atat.
Dupa logica dv. ar putea fi si angajat unul numai cu studii medii din afara, ca daca e bun ala din asociatie, din afara de ce n-ar fi suficiente studiile medii? Uite ca nu sunt suficiente! Liceu economic nu inseamna studii de specialitate, inseamna studii medii. Asta la orice angajator din lumea asta!


O asociatie poate sa-si angajeze si un absolvent de liceu de arte plastice pe post de cenzor, dar consecintele si le va suporta angajatorul, atat in fata proprietarilor, cat si intr-un eventual control, fie ITM, fie de alta natura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor extern tomasso tomasso Cenzorul extern (nu face parte din asociatie) in ce conditii poate fi numit in functie de catre asociatia de proprietari,subliniez dpv al legii, studii ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)
Contabil asociatie - conventie civila? jordella jordella Asociatia a incheiat o conventie civila cu un contabil care are studi superioare dar nu face parte din Corpul Expertilor Contabili, pentru a verifica actele ... (vezi toată discuția)