avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediului in invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediului in invatamant

Plata pentru concediul de odihna se face anticipat, nu? Cum se poate califica o primarie care vireaza banii esalonat, luna de luna, cu pretextul ca e o... pedeapsa, fiindca nu-i place primarului cum au muncit profesorii in timpul anului? (oricum, de ani de zile se repeta aceasta "procedura", in conditiile in care scoala are aproape toate cadrele titulare, din care cam o treime au gradatie de merit). Este legal? Ce se poate face in aceasta situatie?
Dvs.aveti in scoala un director , un administrator financiar....Acestia trebuie sa stie daca sunt prevederi bugetare pentru plata concediilor. Comunicarea intre ordonatorul principal de credite si cel tertiar de regula, prin reprezentantii sai, este una buna.Unde nu, intervin sindicatele, instanta de judecata s.a.m.d.
Cu siguranta adevarul e pe undeva la mijloc. Nu poate un primar sa faca ce vrea el.Primaria nu e " SRL-ul" sau
tot referitor la plata concediului in invatamant: daca sotia a lucrat pana in mai 2011 si apoi a intrat in concediu de maternitate pana in septembrie 2011 si mergand la scoala renuntand la concediul de crestere ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat in vara (mare parte din concediul de care beneficiaza profesorii, fara ce a avut in vacantele de iarna si primavara)?
Potrivit Codului Muncii, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
grimarius a scris:

tot referitor la plata concediului in invatamant: daca sotia a lucrat pana in mai 2011 si apoi a intrat in concediu de maternitate pana in septembrie 2011 si mergand la scoala renuntand la concediul de crestere ce se intampla cu concediul de odihna neefectuat in vara (mare parte din concediul de care beneficiaza profesorii, fara ce a avut in vacantele de iarna si primavara)?



Ordinul Nr. 5.559/2011 aproba noile Norme metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant

Art. 1
(1) Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediul de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare.

Art. 2
(1) Cadrele didactice beneficiază de concediu de odihnă cu durata integrală dacă au prestat activitatea în baza unui contract individual de muncă, cu durată nedeterminată ori determinată, în tot cursul anului şcolar sau universitar.

(2) Cadrul didactic care a desfăşurat activitate la catedră o parte din anul şcolar/universitar are dreptul la un concediu de odihnă cu o durată calculată proporţional cu numărul lunilor lucrate în anul şcolar/universitar respectiv


Deci avea dreptul la cele 62 de zile co daca presta 12 luni,dar spuneti ca a prestat pana in mai 2011,ceea ce inseamna ca in anul scolar 2010-2011,,are 9 luni de activitate
Pt. 9 luni de activitate i se cuveneau (63zile/12luni)x9luni =47 zile co.
Din aceste 47 de zile scadeti cate a efectuat in vacanta de iarna trecuta si primavara si vedeti daca mai ramane cu zile neefectuate.
In caz ca mai are zile neefectuate,cf. al(6),art.1,
Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor
Multumesc de raspuns, iar in cazul in care nu se poate efectua concediul restant in vacantele anului urmator (11 zile nu se pot acorda) ce se intampla? Se poate efectua cel restant rezultand o amanare pentru anul 2013 al concediului din 2012 (e prioritar concediul din anul in curs)? Sau se platesc zilele neefectuate pentru a se ajunge la 0? Oricum i s-a spus ca nu ar avea dreptul la concediu el "pierzandu-se" o data cu vara.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna invatamant Radamante Radamante ART. 267(legea 1/2011) (1) Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, cu o durată de 62 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna invatamant Marissa87 Marissa87 Buna ziua, revin cu o alta intrebare pentru ca in cadrul unitatii nu gasesc raspuns. La inceputul anului scolar, cand am semnat contractul de munca era ... (vezi toată discuția)
Concediul legal in invatamant?... ViorelaAbrudan ViorelaAbrudan Buna ziua, sunt cadru didactic la o scoala, din cate stiu legea prevede 62 zile lucratoare pe an scolar. Pana la terminarea cursurilor s-au efectuat 15 zile ... (vezi toată discuția)