avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediului in invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediului in invatamant

Plata pentru concediul de odihna se face anticipat, nu? Cum se poate califica o primarie care vireaza banii esalonat, luna de luna, cu pretextul ca e o... pedeapsa, fiindca nu-i place primarului cum au muncit profesorii in timpul anului? (oricum, de ani de zile se repeta aceasta "procedura", in conditiile in care scoala are aproape toate cadrele titulare, din care cam o treime au gradatie de merit). Este legal? Ce se poate face in aceasta situatie?
Zilele neefectuate nu se platesc decat in cazul in care sotia ar inceta raportul de munca cu scoala.
Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administratie, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale.(art.1(2)]
Sa incerce sa solicite totusi CA al scolii si efectuarea celor 11 zile restante din anul scolar trecut,pe langa cele 62 cuvenite anului sc. in curs.
Cele 11 zile nu se pot lua (am calculat cate zile ar fi de efectuat din 2011 si am ocupat toate vacantele cu concediu si mai raman 11 zile care pot fi efectuate doar daca sta in CO in timpul in care se invata efectiv). Dar daca ati citat din Ordinul Nr. 5.559/2011 nu se aplica ce scrie la art. 11 si 12?
luati in calcul si perioada 1-12 septembrie!
se pot lua mai intai zilele restante in anul urmator, apoi celelalte. oricum, sa discute la scoala, oricum, banii i-a luat pe acele zile.
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
elena138, utilizator
elena138 a scris:

luati in calcul si perioada 1-12 septembrie!
se pot lua mai intai zilele restante in anul urmator, apoi celelalte. oricum, sa discute la scoala, oricum, banii i-a luat pe acele zile.

Nu stiu ce vreti sa spuneti dar chiar nu sunteti deloc pe aproape de un raspuns la problema mea ci doar ati bifat un mesaj (concediul de maternitate s-a incheiat pe 6 septembrie si de atunci e in activitate iar la calculul zilelor de concediu care pot fi luate am acoperit toata perioada in care nu e activitate cu elevii din anul scolar 2011-2012). Daca nu se pot plati fara a fi efectuate (nu se aplica situatia de la art.11 si 12) atunci i se va amana concediul de odihna aferent anului 2011-2012 (11 zile) in anul scolar 2012-2013, daca este corect (este ca si amanarea hotararilor judecatoresti: "nu putem anul asta sa platim, amanam pe la anul").
Nu se aplica prevederile art.11si implicit 12,pt. ca nu a intervenit c. de maternitate in timpul c. de odihna,pt. a-l intrerupe,in luna mai ea aflandu-se in activitate scolara.Daca c.de maternitate intervenea de ex.in timpul vacantei de primavara,(per. de co)atunci erau aplicabile reglementarile art11,respectiv12.
Eu stiu insa ca atunci cand mai exista situatii de genul acesta,colegii profesori de aceeasi specialitate isi mai tin reciproc orele,cu acordul conducerii,poate incearca sa se inteleaga cu o colega in acest sens...si sa poata sa-si efectueze si diferenta restanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna invatamant Radamante Radamante ART. 267(legea 1/2011) (1) Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, cu o durată de 62 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna invatamant Marissa87 Marissa87 Buna ziua, revin cu o alta intrebare pentru ca in cadrul unitatii nu gasesc raspuns. La inceputul anului scolar, cand am semnat contractul de munca era ... (vezi toată discuția)
Concediul legal in invatamant?... ViorelaAbrudan ViorelaAbrudan Buna ziua, sunt cadru didactic la o scoala, din cate stiu legea prevede 62 zile lucratoare pe an scolar. Pana la terminarea cursurilor s-au efectuat 15 zile ... (vezi toată discuția)