avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - pensie intretinere minor

Dorind sa divortam pe cale amiabila, am hotarat sa depun in cel mai scurt timp actiunea de divort, la Judecatorie, prin care imi era incredintata fetita si solicitam o pensie de intretinere pe care o stabiliseram, de comun acord, la 500 de lei. Sotul fiind cadru militar si castigand cam 2400 de lei, lunar. Surpriza a venit cand m-a informat ca in adeverinta de venit net nu va fi trecuta nici norma de hrana si nici compensatia de chirie, se pare ca existand o practica in acest sens in cadrul unitatii militare, acestia considerand ca acesti bani, desi intra pe card .... nu sunt venit!
Intrebarea e daca putem stabili in instanta, de comun acord, 500 de lei, avand in vedere ca aceasta suma va depasi cei 25% din venitul de pe adeverinta (nu si din cel real, fireste). Ce modalitati exista ca unitatea militara sa declare toate veniturile sotului meu?
Cel mai recent răspuns: Zanaapelor , utilizator 12:52, 14 Octombrie 2011
gabriel z a scris:

intelegerea pe cale amiabila a partilor in stabilirea pensiei de intretinere prevaleaza in fata instantei.
Exista totusi riscul ca pe viitor ex sotul sa solicite reductiunea ei la o alta valoare (diminuata), in functie de veniturile realizate;
Totul se rezuma practic la sentimentul intim de tata care aloca resurse de crestere, educare,etc propriului lui copil.

Da, aveti dreptate. Va multumesc.
Domnul avocat are dreptate in tot ceea ce v-a scris mai sus, nu mai aveti nevoie de nicio adeverinta de venit. Nu va mai necajiti din cauza acelei adeverinte, pentru ca atata vreme cat tatal copilului intelege sa va sprijine si este constient ca o face in interesul copilului dumneavoastra, nimeni nu se poate opune.
Sa aveti o zi frumoasa! :)
Calina Sorescu a scris:

Domnul avocat are dreptate in tot ceea ce v-a scris mai sus, nu mai aveti nevoie de nicio adeverinta de venit. Nu va mai necajiti din cauza acelei adeverinte, pentru ca atata vreme cat tatal copilului intelege sa va sprijine si este constient ca o face in interesul copilului dumneavoastra, nimeni nu se poate opune.
Sa aveti o zi frumoasa! :)

Va multumesc.
Inteleg. Prin urmare depun actiunea de divort fara adeverinta de venituri? Desi sunt consilier juridic .... intr-o primarie, nu am nicio experienta in astfel de actiuni, de fapt nici nu am instanta in fisa postului. Actiunea mi-o scriu singura, am un model de la un coleg avocat. Eu reclamanta, cer desfacerea de comun acord a casatoriei, incredintarea minorei, pensie intretinere o anume suma 400/500 lei - dupa cum ma inteleg cu sotul. Anexez chitanta 39. lei, taxa timbru, certificat original casatorie, copii dupa cerificatul de nastere al fetitei si al meu, pentru revenirea la numele de inainte. E in regula?
La domiciliu mi s-a spus sa trec exact unde locuieste el acum si unde locuiesc eu cu fetita, pentru ca Autoritatea Tutelara sa poata veni pentru ancheta.

p.s. De partaj nu e vorba, l-am lasat sa ia ce dorea din casa, nu avem nimic de impartit. In plus, nu avem locuinta pe numele nostru.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
Zanaapelor, utilizator
Cititi art I pct 39 si mai jos art II din L 202/2010, dar atentie la data la care veti depune cererea, dupa 1 octombrie se pare ca vor intra in vigoare noile Coduri... :)
Am citit si respectivele prevederi legale, am scris cererea de divort insa, desi de comun acord, in calitate de reclamanta si el de parat, dar va semna si el cererea. Asta ca sa o pot depune singura si el sa confirme acordul la primul termen. Am gresit punandu-ma ca reclamanta, desi suntem ... de acord?

Doresc sa o depun maine, la Judecatorie. Copiile le certifica acolo, pentru conformitate cu originalul? Mi s-a spus sa le certific eu, dar nu mi se pare in regula.

La domicilii mi s-a spus sa trec adresele la care locuim noi acum, nu cele din buletin, pentru a putea fi citati si pentru ca Autoritatea Tutelara sa se poata prezenta.

Către

JUDECÃTORIA ARAD

DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnata .........cu domiciliul în ......... , în calitate de reclamantă, chem în judecată pe ............, cu domiciliul în ............, pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să dispuneţi, în condiţiile art. 613 * 1, Cod procedură civilă:
- desfacerea căsătoriei noastre încheiate la data de ....... prin acord
- încredinţarea subsemnatei, ............ spre creştere şi educare, a minorei ....., născută la data de ....2004
- reluarea numelui avut înaintea căsătoriei, acela de ...........
- acordarea de către ..............., de comun acord, a unei pensii de întreţinere în favoarea minorei ...... în valoare de 500 lei
- solicit pronunţarea hotărârii de divorţ fără a o motiva.


MOTIVELE CERERII

În fapt, am încheiat căsătoria cu pârâtul la data de în Municipiul ...., conform certificatului de căsătorie ........ având domiciliul comun în .....
Din căsătoria noastră a rezultat minora ...... născută la data de .... 2004, conform certificatului de naştere .....
Pârâtul are locul de muncă la ....... şi solicit acordarea unei pensii de întreţinere în favoarea minorei ......... în valoare de 500 lei, prin acord comun.
Subsemnata, ...... sunt angajată în cadrul ......

În ultima vreme, din diferite motive, între noi au apărut neînţelegeri imposibil de soluţionat şi care fac imposibilă continuarea căsniciei.
Am încercat în mai multe rânduri să reluăm relaţiile de familie, însă acest lucru nu a mai fost posibil, fapt pentru care relaţiile dintre noi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
În drept, invoc dispoziţiile art. 37, alin 2 litera a, art. 38 alin 1, art. 40 alin 3 şi art. 42 din Codul familiei, şi art. 617 alin 2 Cod procedură civilă.
Probe: înscrisuri şi martori pe care-i voi indica la primul termen de judecată.
Anexez la prezenta acţiune, pe care o depun în dublu exemplar, chitanţa nr. ¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬________________/2011, în valoare de 39,00 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru şi timbru judiciar în valoare de 0,3 lei, certificatul de căsătorie în original ....., copia certificatului de naştere al minorului ....... şi, copia certificatul meu de naştere seria ...... din care rezultă numele avut înainte de căsătorie.


Data
27.07.2011

Reclamantă
Pârât
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
Zanaapelor, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort ContSters225046 ContSters225046 as vrea sa divortez sotul ma abandonat dupa 6 ani imediat ce am nascut si ne-a luat si singura sursa de venit un taxi care este pe numele lui dar este cumparat ... (vezi toată discuția)
pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an lelia20052006 lelia20052006 In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii ... (vezi toată discuția)
Intampinare pt recurs pensie intretinere sergiu2012 sergiu2012 Buna ziua. In urma divortului pronuntat anul trecut, instanta a stabilit plata unei pensii alimentare care fiul meu in cuantumul procentual de 20% din ... (vezi toată discuția)