Prevederea la care faceți referire este:
CCM RT 2008-2010
Articolul 80
(1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare a reorganizării;
(...)
Nu sunt precizări privitoare la modul de efectuare a plății (ex. plata integrală sau plata eșalonată, termene de plată etc.).
În interesul dvs. este interpretarea potrivit căreia obligația angajatorului la plata integrală a celor 6 salarii se naște la data încetării contractului și trebuie executată imediat. În acest sens, formularea "
la desfacerea contractului (...) salariații să primească (...) și de [sic!] o plată compensatorie (...)" poate fi de folos. [Totuși, cum precizia lingvistică nu este o trăsătură forte a acestui contract, nu putem să avem prea mare încredere în sensul literal al termenilor.]
Lipsește însă și indicarea vreunei posibilități a angajatorului de a eșalona plățile după libera sa alegere (în cazul dvs. pe o durată de 2 ani). Dacă angajatorul ar avea această opțiune, nu văd ce l-ar împiedica s-o exercite discreționar vădit în defavoarea salariatului (ex. plata sumei să se facă în 5 ani sau în 20 de ani...).
Pericolul pentru dvs. ar fi să acceptați aceste "rate", mai ales semnând vreun act care prevede explicit această modalitate a plății.
Cel mai bine e să cereți plata integrală efectuată la momentul încetării contractului, precizând reprezentanților angajatorului că nu sunteți de acord cu modalitatea de plată aleasă de ei. Dacă această plată nu e posibilă, puteți arăta flexibilitate cerând consemnarea unui termen de plată clar și, numai dacă e cazul, o eșalonare rezonabilă (ex. plată lunară pentru maxim 6 luni). În caz contrar, instanța e singura soluție (v. tribunalul, secția de conflicte de muncă). Nu ezitați să apelați la instanță dacă angajatorul vă nesocotește drepturile.