avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nulitate dispozitie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nulitate dispozitie

As dori sa stiu daca nerespectarea termenul de 20 zile pentru preaviz in cazul incetarii contractului de munca pentru desfiintarea postului de catre societate este motiv de nulitate a dispozitiei. Multumesc
Cel mai recent răspuns: heraramus , utilizator 11:34, 19 Decembrie 2008
citind dispozitiile indicate ale CCM RT 2008-2010 inlatura intradevar posibilitatea efectuarii preavizului de 20 de zile. din punctul meu de vedere personal atata timp cat aceasta perioada este platita efectul este acelasi. Ori ca vine 4 ore pe zi si stiind ca va fi disponibilizat nu va avea mare productivitate, ori ii este platitat aceasta perioada....cam tot aia e. Cine mai este interesat de acest ccm il poate vizualiza aici [ link extern ]

Si intradevar nu s-a adus in discutie problema special pentru ramura de transporturi.
Ultima modificare: Joi, 14 August 2008
A. Ionut, Consilier juridic
Asa este, nu s-a pus problema nulitatii dispozitiei fara acordarea preavizului in cazul concedierii din initiativa angajatorului in ramura transporturi.Eu cand am citit intrebarea, recunosc am raspuns gandindu-ma la cum e prevazut in CCM-RT actual si cel precedent, dar stiu ca in cel la nivel de tara nu e asa.

Nu tin neaparat sa continui o polemica care n-ar folosi nimanui cu atat mai putin celui care a pus intrebarea.E stiut faptul ca unde sunt doi juristi sunt trei pareri.Ce e prevazut in Codul Muncii sau in CCMUNN 2007-2010 e clar in privinta preavizului.Un singur lucru ma mira, usurinta cu care CCM-RT 2008-2010 il apreciezi ca fiind foarte prost facut , in timp ce , de exemplu, in judetul Neamt I.T.M. Neamt a facut zeci de controale la firmele de transport plecand de la prevederile acestuia ca urmare a dispozitiilor primite de la nivel central.Cu siguranta cei mai nemultumiti de el sunt patronii, pentru ca impune acordarea unui salariu minim de baza brut fara alte sporuri, indemnizatii sau adaosuri la acesta de 700 lei pentru un muncitor calificat si de 1.050 lei pentru unul calificat.Din cate stiu e cel mai mare salar minim prevazut in vreo ramura de activitate din tara.Cred ca trebuie vazute in asamblu lucrurile atunci cand facem aprecieri ce se vor categorice.
Speram sa nu plictisim colegii de forum cu micile noastre contraziceri.
In rest, sa auzim de bine.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2008
ContSters20980, utilizator
Polemica e utilă. Ea nu înseamnă neapărat răutate, ci exprimarea (civilizată, de preferat) a unor puncte de vedere, pe baza unor argumente. "Micile contraziceri" pot produce efecte serioase atunci când sunt pe teme juridice, de aceea e bine ca orice astfel de contrazicere să fie tranşată cât mai în concordanţă cu legea.

Ceea ce facem noi aici este, într-adevăr, să răspundem unor cazuri concrete, însă discuţiile ne ajută şi pe noi şi pe ceilalţi care le citesc să aibă o viziune mai largă asupra subiectelor discutate. (Tocmai de-asta mesajele pe care le scriu sunt adesea (foarte) lungi - încerc să fundamentez tot ceea ce spun, pe textul de lege, pe interpretarea raţională şi mai puţin pe argumente ex burta.)
Buna ziua,

As avea si eu o intrebare la Dvs. Intrucat vad ca cunoasteti CCM_RT as avea nevoie de un sfat. Eu in acest moment sunt in preaviz pentru desfiintarea postului, CIM urmand a inceta pe 08.01.09. Intrebarea mea se refera la salariile compensatorii. Potrivit CCM-RT ar trebui sa beneficiez de cel putin 6 salarii compensatorii. Aceste salarii din cate am inteles de la HR urmeaza a-mi fi date pe parcursul a 2 ani de zile si fara a fi specificata o anume data a platii??? Este legal asa ceva? Cum as putea contesta aceasta decizie. Mentionez ca in preaviz nu este mentionat nimic de plati compensatorii intrucat HR-ului legea pe permite acest lucru. As avea mare nevoie de un sfat din partea dvs. Multumesc anticipat.
Prevederea la care faceți referire este:


CCM RT 2008-2010
Articolul 80
(1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare a reorganizării;
(...)


Nu sunt precizări privitoare la modul de efectuare a plății (ex. plata integrală sau plata eșalonată, termene de plată etc.).
În interesul dvs. este interpretarea potrivit căreia obligația angajatorului la plata integrală a celor 6 salarii se naște la data încetării contractului și trebuie executată imediat. În acest sens, formularea "la desfacerea contractului (...) salariații să primească (...) și de [sic!] o plată compensatorie (...)" poate fi de folos. [Totuși, cum precizia lingvistică nu este o trăsătură forte a acestui contract, nu putem să avem prea mare încredere în sensul literal al termenilor.]

Lipsește însă și indicarea vreunei posibilități a angajatorului de a eșalona plățile după libera sa alegere (în cazul dvs. pe o durată de 2 ani). Dacă angajatorul ar avea această opțiune, nu văd ce l-ar împiedica s-o exercite discreționar vădit în defavoarea salariatului (ex. plata sumei să se facă în 5 ani sau în 20 de ani...).

Pericolul pentru dvs. ar fi să acceptați aceste "rate", mai ales semnând vreun act care prevede explicit această modalitate a plății.

Cel mai bine e să cereți plata integrală efectuată la momentul încetării contractului, precizând reprezentanților angajatorului că nu sunteți de acord cu modalitatea de plată aleasă de ei. Dacă această plată nu e posibilă, puteți arăta flexibilitate cerând consemnarea unui termen de plată clar și, numai dacă e cazul, o eșalonare rezonabilă (ex. plată lunară pentru maxim 6 luni). În caz contrar, instanța e singura soluție (v. tribunalul, secția de conflicte de muncă). Nu ezitați să apelați la instanță dacă angajatorul vă nesocotește drepturile.

Alte discuții în legătură

Neacordare preaviz Lipi Lipi In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)
Sunt in preaviz, instiintarepreaviz cu desfintare loc de munca mihaela_23 mihaela_23 Buna seara! In urma unui mail de renegociere a salariului, am primit mail de la director ca se desfiinteaza locul meu d emunca, in aceeasi zi am primit si ... (vezi toată discuția)