Dintr-o scurta relatie de concubinaj, fiica mea a nascut o fetita, care are acum 2 ani si 6 luni.
Noi am insistat ca tatal sa fie trecut pe certficatul de nastere, in interesul ulterior al copilului. Cand copilul avea 2 saptamani, respectivul a strans-o de gat pe fiica mea si a lovit-o, eu i-am despartit, de atunci nu a mai dormit la noi,dar a venit in vizita sporadic, cinci luni, apoi a plecat in strainatate, la lucru. Fiica mea nu avea dreptul la concediu pentru cresterea copilului,asa ca el a profitat si si-a luat el acest concediu.
Problema mare este ca in acesti 2 ani, omul a facut obsesie pentru copil?, cel putin asa se exprima, ne terorizeaza zilnic cu telefoane, pe toate telefoanele familiei, la prieteni-am ajuns sa intrerupem o multime de relatii pentru a ne proteja-si cand vine acasa, la 2-3 luni, are pretentia sa vada zilnic copilul sau cel mult la 2 zile;in timpul intalnirilor, in parc sau la mall, filmeaza permanent fetita si initiaza certuri, o jigneste pe fata mea , o ameninta.
Stimata doamna...va convine sau nu...Legal este talal copilului si, potrivit codului familiei "Art. 97. - Ambii pãrinti au aceleasi drepturi si îndatoriri fatã de copiii lor minori, fãrã a deosebi dupã cum acestia sunt din cãsãtorie, din afara cãsãtoriei ori înfiati. Ei exercitã drepturile lor pãrintesti numai în interesul copiilor".
Daca sanatatea sau dezvoltarea minorului era pusa in pericol ar fi existat posibilitatea decaderii din drepturile parintesti,insa vad ca "disputa este intre adulti" - potrivit "Art. 109. - Dacã sãnãtatea sau dezvoltarea fizicã a copilului este primejduitã prin felul de exercitare a drepturilor pãrintesti, prin purtarea abuzivã sau prin neglijenta gravã în îndeplinirea îndatoririlor pãrintesti, .........................instanta judecãtoreascã, la cererea autoritãtii tutelare, va pronunta decãderea pãrintelui din drepturile pãrintesti. Art. 110. - Decãderea din drepturile pãrintesti nu scuteste pe pãrinte de îndatorirea de a da întretinere copilului. "
Variantele in acest moment, din punctul meu de vedere sunt:
- sa purtati un dialog civilizat si sa ajungeti de comun acord la un program agreat de ambele parti; acord pe care il autentificati la notar;
- in instanta (cazurile cu minori se judecata in perioada asta) pentru fixarea unui program de vizita .
O alta varianta...din pacate nu exista. Eu optez pentru prima varianta, mai ales ca la mijloc este un minor si...orice scandal il poate afecta, traumatiza. Copilul are si mama si tata, iar problemele acestora nu trebuie sa-i afecteze comportamentul!
Stimate domn mediator,
Noi am facut greseala vietii noastre ca am convins mama sa treaca pe certificatul de nastere si tatal, in interesul copilei, el nu era interesat in acel moment, gandindu-se probabil la pensia alimentara.
Exact ceea ce spuneti incercam sa realizam de 2 ani, insa nu exista intelegere din partea lui.
1. daca intre 2 oameni nu exista intelegere, daca o bate pe mama copilului si o ameninta, o jigneste mereu, este normal sa stea cand si cat pofteste la domiciliul mamei, pe motiv ca are dreptul sa-si creasca copilul? Doi oameni divorteaza pentru ca se inteleg bine?
2. Agresiunea fizica si psihica asupra unei mame (si care alapteaza si care nu), din partea tatalui copilului nu primejduieste sanatatea copilului, este in interesul lui?
3. Indatoririle parintesti ale tatalui s-au limitat la incasarea indemnizatiei de crestere a copilului pana la 2 ani, timp in care a plecat in strainatate, sa-si caute de lucru si la vizita zilnica, si inainte de masa, si dupamasa la noi acasa, cand vine in tara, la 2-3 luni, spunand ca e dreptul lui si refuzand sa plece acasa.
4. Sunteti de parere ca e bine pentru o fetita asa mica, care nu a stat mai mult de o ora fara mama, sa-i fie smulsa de o persoana straina pentru ea, care nici nu o cunoaste decat din filmarile obsedante pe care le face de cate ori o vede?
Acum are pretentia sa ia copilul la el acasa, sa doarma la el, sa o ia cate 3 ore la 2 zile, fara mama, sa mearga in weekend in excursie cu fata inca scutecista???!!
Pentru a evita aceste probleme ii trebuie hotarare de incredintare a minorului si stabilirea unui program de vizita pentru tata.
In acest fel se va ajunge la o limitare...si se va putea chema politia daca insista cand nu are program de vizita.
Nu doamna draga, nu este normal sa jigneasca, sa o bata si sa o ameninte pe mama copilului lui. Nu este normal si nici legal sa stea in casa altora fara forme legale.
Puteti face plangere penala pentru amenintare, loviri si alte violente;
De vreme ce dvs. acceptati ca el sa intre in casa nu poate fi acuzat de violare de domiciliu „Fapta inculpatului de a patrunde, fara drept, in locuinta victimei, in conditiile in care aceasta s-a opus patrunderii, comunicandu-i ca nu accepta prezenta inculpatului in locuinta, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu prevazuta in art. 192 alin. (1) C. pen., intrucat, intr-o atare situatie, inculpatul a avut reprezentarea faptului ca a patruns in locuinta fara consimtamantul victimei si, deci, a prevazut rezultatul faptei constand in atingerea adusa libertatii persoanei si a acceptat posibilitatea producerii lui” .
Trebuie sa intelegeti ca NU SUNT DE ACORD CLAR CU ACEST COMPORTAMENT, dar cand ajungi in fata instantei LEGEA CONTEAZA.
Acordul despre care eu vorbesc - amiabil va fi exact ceea ce si instanta va decide. Fie ca veti ajunge la un program de vizita impus de instanta (dupa evaluarea autoritatii tulelare) tatalui, fie ca-l veti face amiabil, tatal tot va avea dreptul sa-si vada fetita, sa o ia in anumite perioade in vacante sau cu el la bunici.
Fata dvs. sau alte persoane nu sunt obligate sa-i raspunda la telefon si sa-i dea lui explicatii; nu sunteti obligata sa-l primiti in casa dvs. .
Art. 192. - Violarea de domiciliu
Patrunderea fara drept, în orice mod, într-o locuinta, încapere, dependinta sau loc împrejmuit tinând de acestea, fara consimtamântul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
Astfel, actiunea care constituie elementul material al infractiunii poate consta si intr-un refuz al faptuitorului de a parasi locuinta.
Aceasta presupune ca intrarea in locuinta de catre faptuitor s-a facut in mod legal deci cu consimtamantul partii vatamate, insa acesta refuza sa paraseasca locuinta la cererea acesteia, refuz care poate fi direct sau indirect.
Tratat de drept penal-partea speciala- pag.151, autori Ghe. Nistoreanu, A.Boroi, I.Molnar, V. Dobrinoiu, I. Pascu, V. Lazar.