avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar mediu pe unitate pt. nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar mediu pe unitate pt. nastere

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera c din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010). Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 14:08, 1 Iulie 2009
buna ziua, am citit pana acum toate discutiile pe aceasta tema.
Eu sunt o mamica care a nascut in anul 2006, septembrie, mie mi s-a dat ceva, cateva milioane, nu mai stiu cat, dar de la sindicat, nicidecum de la institutia unde lucrez. Daca eu m-as duce sa depun o cerere credeti ca este prea tarziu, fetita mea are 2 ani si 4 luni!
Nu este prea tarziu, cererea o puteti formula in termenul de prescriptie de 3 ani care incepe sa curga de la data nasterii copilului dvs.
Multumesc mult pentru raspuns.

Imi puteti spune cum ar trebui facuta aceasta cerere, cam ce ar trebui sa contina ea, cu temeiul respectiv, va cer asta pentru ca, in momentul in care voi merge sa depun cererea sa nu am surpriza sa mi se spuna ca nu este legal sau mai stiu eu ce scuze!
Va multumesc!
elis a scris:

Angelica, este vorba de ajutorul acordat mamei la nasterea unui copil. Potrivit art.51 lit.c din CCMN, in afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare: un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate.

Pentru acest ajutor se plateste impozit pe venit - art.55 Cod fiscal.


Pentru acest tip de ajutor nu se calculeaza impozit .
Conform CONTRACTULUI DE MUNCÃ Nr. 2895/21 din 29 decembrie 2006 (Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 - 2010), acest drept este considerat ajutor :
ART. 51
În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) ............
b) ............
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) .............

In CODUL FISCAL se spune ca ajutoarele pentru nastere nu se impoziteaza :
LEGE Nr. 571 din 22 decembrie 2003
privind Codul fiscal
ART. 55
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
vivia a scris:

Mie mi-au dat salarul de incadrare( salarul care l-am avut atunci cand mi s-a suspendat contractul de munca), din care s-au scazut impozitul, san 6.5 % si cas 9,5 %.


Trebuia sa primiti echivalentul unui salariu mediu brut pe unitate .

CONTRACT MUNCÃ Nr. 2895/21 din 29 decembrie 2006
Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 - 2010

ART. 51
În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) .............
b) .............
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu[ mediu pe unitate;
d) ............

Tot in CONTRACTUL DE MUNCÃ Nr. 2895/21 din 29 decembrie 2006, se da definitia salariului :

CAP. 4
Salarizarea şi alte drepturi băneşti
ART. 38
(1) ..........
(2) ..........
(3) ...........
(4) Salariul[ cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
putica, utilizator

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate pentru nastere copil dana.1610 dana.1610 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca puteti, am nascut in 2007 luna noiembrie si am primit in urma cererii mele in 2009 un salariu mediu pe ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor Laura Old Laura Old Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza salariu mediu pe unitate? Eu inteleg ca se aduna bruturile tuturor angajatilor din cartile de munca ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere copil eionela eionela Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca angajatii MAI beneficiaza de ajutoarele prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national 2011-2014 si ma ... (vezi toată discuția)