avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract civil de prestari servicii

Buna ziua,
Am si eu o intrebare pentru persoanele mai infomate de pe forum :)
Vreau sa lucrez in tr-o firma de consultanta si ei mi-au spus ca vor sa imi plateasca o parte din salariu pe cartea de munca si o parte printr-un contract de prestari servicii. Pentru a incheia acest contract civil, trebuie neaparat sa fiu PFA?
Va multumesc anticipat pt eventualele raspunsuri
Buna ziua
In ce priveste conventia civila (evident fara a fi PFA), aceasta exista inca practic, dar nu poate fi inregistrata la ITM. Se ridica unele probleme, dar daca prestatia este cu executare dintr-o data, atunci cred ca ar merge, atata vreme cat nu se substituie unui contract de munca. In consecinta, ce vor viitorii dumneavostra angajatori sa faca- nu este in regula.
Tendinta actuala este de a reduce cat mai mult raporturile de munca mascate sub forma conventiilor civile, prin urmare ITM -ul nu mai inregistreaza aceste converntii, ele fiind relatii contactuale civile, deci nu implica raporturi de munca.
Toate aceste interpretari vin din dispoziitiile codului fiscal( art.52, alin. 1,lit. d si art. 78 alin. 1, lit.e) pe care unii contribuabili le interpreteaza in favoarea lor, spunand ca pot incheia conventii civile pe care le inregistreaza la Adm.Fin.
Se pot foarte bine incheia conventii civile, nu asta e problema. Ideea e ca daca prestatorul are o activitate continua in sensul aratat de contract, iar nu o executare singulara, atunci trebuie sa se autorizeze. In ambele cazuri venitul se declara.
Problema e veche si deosebit de controversata asa ca nu exista un punct de vedere unitar referitor la posibilitatea incheierii acestor conventii civile de prestari servicii intre un comerciant si o persoana fizica, dar asa cum s-a apreciat mai sus de catre spirite mai exersate ca al meu se poate incheia o conventie dar limitata si ca obiect si ca intindere (de ex. un patron angajeaza pe unii sa ii sape o sant, lucrarea poate dura 1-2 zile maxim) parerea mea e ca legea aici in cazul de fata nu e incalcata cu nimic....patronu delcara contractul la fisc plateste darile aferente si totul e ok, parerea mea ca nu poti face contract de munca unuia pentru un serviciu de 1 zi.....zilier....si exemplele din practica ar putea continua....cred ca asa ar fi mai lamuritor......cu exemple,cazuri din practica, din viata reala...........parerea mea

Revenind la problema initiala care a generat aceasta discutie, si mie ca si consilier juridic mi s-a sugerat posibilitatea de a castiga mai multi bani daca as accepta ca o parte din salariu sa fiu dat pe carnetul de munca si o alta parte pe conventie civila de prestari servicii iar eu obligatoriu sa fiu autorizat ca pfa........si va mai pot da exemple din practica angajatorilor de Bucuresti.....eu fiind din Bucuresti....poate in tara se intampla altfel.......poate......

:offtopic: Va rog sa nu mai scrieti mesaje consecutive, e a doua oara cand va editez mesajele si daca va exista data viitoare, va fi cu tot cu sanctiune.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

Nicolaie Ciobotaru a scris:
Sunt mult mai multe posibilitati decat cele pe care le prezentati.


Juridic nu exista altele. Daca aveti un argument legal ca sa va sustineti afirmatia, va rog sa-l prezentati.

Si daca cineva se va gandi sa le limiteze va face un deserviciu enorm unei economii cu mari probleme practice si legislative.


Da, inregistrarea veniturilor dauneaza grav muncii la negru...


!. Exemplu legislativ:
Extras din legea 230 din 06/07/2007 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 490 din 23/07/2007 .

Art. 32. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
Si mai sunt multe alte legi in vigoare care firesc rezolva probleme de acest gen fara ca persoana sa fie in situatiile prezentate de dvs..
Exemplu este dat doar ca sa argumentez nu ca sa fac polemica.
Repet sper ca nimeni nu va complica legislatia pentru situatii simple eliminand solutii de acest gen.

2. Exemplu practic: Forum: Probleme de drept civil sau dreptul omului simplu Subiect: RE: Sume neachitate catre membrii sectiilor de votare

Cei cu contract de mandat sau care presteaza servicii sigur ca isi inregistreaza sau le sunt inregistrate veniturile la finante conform procedurilor in vigoare.

Imi pare rau ca ati gandit ca sustin "munca la negru".


Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala ametist ametist Ce deosebiri majore exista in forma de redactare si [u]continut[/u] al actului constitutiv pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, fata de cel al ... (vezi toată discuția)
Constatare si sanctionare contraventie i.i. dan_co dan_co Buna ziua. In cazul in care se intocmeste un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor constatate cu prilejul executarii unui control la o ... (vezi toată discuția)
Pfa sau intreprindere individuala trasnitu mihaela trasnitu mihaela Buna ziua. Am deschis in 2008 un SRL.Nu am cifra de afacere foarte mare.Pana la 1 ian.2010 am platit 3% impozit pe venit.Acum taxele si forfetarul ma ... (vezi toată discuția)