avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala fata de gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala fata de gard

Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am probleme cu el. Acum proiectantul mi-a spus ca nu sunt probleme atat timp cat am lasat 60 cm fata de el. Casa lui se afla la alti 20-25 metri fata de gard. Conteaza inaltimea casei mele care este de 7 metri? Tin sa mentionez ca nu am facut nici un fel de deschidere ( fereastra ) spre vecin.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anla2 , utilizator 08:45, 21 Iulie 2023
Sectiunea III Despre vederea în proprietatea vecinului


ART. 611 Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun (C. civ. 594, 599 si urm., 623, 998 ; C. civ. fr. 675).


ART. 612 Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã (C. civ. 489 si urm., 570, 601, 608, 620, 623, 634, 637 ; C. civ. fr. 678 ; Loi no. 67-1253 du 30 déc. 1967).


ART. 613 Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri (C. civ. 489 si urm., 601, 614, 623, 637, 639 ; C. civ. fr. 679 ; Loi no. 67-1253 du 30 déc. 1967.


ART. 614 Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti (C. civ. fr. 680).
am si eu o intrebare :

X a cumparat o casa , casa vecinului (zidul din spate al casei) este la limita dintre proprietati , asa cum au fost construite multe case pe vremuri. Vecinul are un geam care da in curtea lui X . Au aparut discutii intre vecin si pe X il deranjeaza si geamul si aspectul zidului (care strica toata frumusetea curtii ). Nu are timp nici nerv sa-l dea in judecata , etc .
Vrea doar sa-si faca un gard pe proprietatea lui , gard care sa acopere zidul inestetic si in acelasi timp si geamul .
Nu stie insa la ce distanta poate construi acest zid .

Ma puteti ajuta ?
Multumesc
Am si eu o intrebare: Casa vecinului (etajul nou construit) are geamuri cu deschidere spre curtea mea . Au aparut discutii intre noi deoarece ne deranjeaza ferestrele . Nu avem nici timp si nici bani sa-l dam in judecata , etc .
Vrem sa ridicam gardul cu cativa metri , gard care sa acopere vederea lor spre curtea noastra. Nu stim daca trebuie sau nu o aprobare pt.asa ceva.
Ma puteti informa? Multumesc anticipat
Pentru a invoca incalcarea servitutii de vedere de catre vecinul dvs., zidul pe care sunt practicate ferestrele trebuie sa se afle la mai putin 1,90m de limita proprietatii dvs ( daca vederea este directa) sau de 60 cm daca vederea este piezisa ( art. 612 Cod civil). In cazul in care s-a respectat aceasta distanta, nu aveti de ce sa ajungeti in instanta. In ce priveste gardul, daca nu-i schimbati sub forma sau amplasamentul, atunci puteti sa-l inaltati ( art. 11 din L.50/1991) fara vreo formalitate
am facut o casa in 2003 si e la 15 centimetri de gardul vecinului si am 2 ferestre spre el de 60 pe 60 cu lumina cercevelei de 30 pe 20,este legal ?arhitectul mia spus atunci ca e ok,dar altul imi spune acum ca vecinu prin lege imi poate inkide ferestrele...pe cine sa intreb???ca arhitectul stie legea ..nu stie legeaa..ma mintit ..a fost jigodie ca altfel nui poti spune......nu styu ce sa cred ,va rog raspundetimi si mie.multumesc.dl sorin.

Alte discuții în legătură

Distanta intre cladiri paul_anita paul_anita in anul 1991 am cumparat un teren pe care am construit o casa p+2e+m (finalizata in 2001 )care se afla la o distanta de 1.80m (in zona parterului ) fata de ... (vezi toată discuția)
Ferestre spre vecini buzdgabi buzdgabi Am o casa la 25 de km de Bucuresti care are o camera de 20 mp care nu are nici o ferestra.Am vorbit cu vecinul sa facem 2 ferestre inguste si lungi sa nu putem ... (vezi toată discuția)
Demilitarea proprietãþii nichiforov vasile nichiforov vasile Un cetăţean cumpără în urmă cu 38 de ani un teren cu o veche casă pe care o demolează şi construieşte o casă nouă În aceeaşi perioadă ... (vezi toată discuția)