avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala fata de gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala fata de gard

Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am probleme cu el. Acum proiectantul mi-a spus ca nu sunt probleme atat timp cat am lasat 60 cm fata de el. Casa lui se afla la alti 20-25 metri fata de gard. Conteaza inaltimea casei mele care este de 7 metri? Tin sa mentionez ca nu am facut nici un fel de deschidere ( fereastra ) spre vecin.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anla2 , utilizator 08:45, 21 Iulie 2023
PetreBabanu a scris:

ART. 613 Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri (C. civ. 489 si urm., 601, 614, 623, 637, 639 ; C. civ. fr. 679 ; Loi no. 67-1253 du 30 déc. 1967.

Nu inteleg exact denumirea: vederi piezise. Se refera la faptul ca se poate vedea la mine in curte dintr-o parte sau sau ca isi poate pune casa fata de hotar piezis, in felul acesta considerandu-se ca are vederi piezise la mine in curte?
Ca sa fiu mai bine inteles, vecinul construieste trei case in fata casei mele pe care le amplaseaza fata de hotar cu o diferenta de un metru considerat de la o latura laterala la cealalta, si isi face ferestre si balcoane la limita celor 60 cm.


Mda, bag de seama ca nu raspunde nimeni pe aici...
Noul cod civil clarifica oarecum raspunsul la nedumerirea mea:

Distanta minima pentru fereastra de vedere Art. 615
(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.

Fereastra de lumina Art. 616
Dispozitiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-si deschide, fara limita de distanta, ferestre de lumina daca sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre fondul invecinat.

Nu stiu cand intra noul cod civil in vigoare sau daca s-a aplicat deja! Insa ma intreb, daca a inceput constructia in timpul cand era valabil vechiul cod civil, dar nu a terminat-o pana la aplicarea noului cod civil, mai pot invoca modificarile aduse de acesta?
Chiar daca proiectul s-a facut incalcand eventual dispizitiile legii ?! pplp

Lucian Dumitrescu a scris:

Daca aveti proiect nu aveti probleme respectiv nu va faceti probleme.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta intre cladiri paul_anita paul_anita in anul 1991 am cumparat un teren pe care am construit o casa p+2e+m (finalizata in 2001 )care se afla la o distanta de 1.80m (in zona parterului ) fata de ... (vezi toată discuția)
Ferestre spre vecini buzdgabi buzdgabi Am o casa la 25 de km de Bucuresti care are o camera de 20 mp care nu are nici o ferestra.Am vorbit cu vecinul sa facem 2 ferestre inguste si lungi sa nu putem ... (vezi toată discuția)
Demilitarea proprietãþii nichiforov vasile nichiforov vasile Un cetăţean cumpără în urmă cu 38 de ani un teren cu o veche casă pe care o demolează şi construieşte o casă nouă În aceeaşi perioadă ... (vezi toată discuția)