avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala fata de gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala fata de gard

Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am probleme cu el. Acum proiectantul mi-a spus ca nu sunt probleme atat timp cat am lasat 60 cm fata de el. Casa lui se afla la alti 20-25 metri fata de gard. Conteaza inaltimea casei mele care este de 7 metri? Tin sa mentionez ca nu am facut nici un fel de deschidere ( fereastra ) spre vecin.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anla2 , utilizator 08:45, 21 Iulie 2023
:( Credeam ca am scris destul de clar
putem spune ca ''e in legalitate'' (conform codului civil ).
. Hai sa incercam altfel : considerand ca are autorizatie de constructie aprobata , distanta de 1.9 m este suficienta pentru amplasarea acelor ferestre fara a avea nevoie de consimtamantul nimanui .Acordul vecinilor este necesar atunci cand se doreste o ''usoara'' deviere de la cerintele certificatului de urbanism (ex.: amplasarea ferestrelor la o distanta mai mica de 1.9.)
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
traff, utilizator
Am si eu o problema. Casa mea este facuta acum zeci de ani, iar de la zidul casei pana la gardul vecinului sunt 2 metri. Toate bune si frumoase. Numai ca doresc sa imi fac o pergola demontabila (stalpi de lemn si policarbonat) pt a avea un pic de umbra vara pe distanta aceea de 2 metri pana in gardul vecinului. Binenteles ca voi face in asa fel incat zapada sa cada tot la mine in curte. Pana la ce distanta pot duce acea pergola fata de gardul vecinului? Mentionez ca vreau sa ridic si acel gard pana la nivelul acoperisului.

Cu stima,
Stelian
am si eu o problema mare. casa noastra e construita de vreo 40 de ani. distanta fata de gard(ma refer la ferestre si gard) este de 1 m, dar casa a fost construita cu acordul proprietarilor de atunci. acord verba, nu se complica nimeni pe atunci si ne intelegeam bine. dupa cativa ani, vecini au vandut casa si terenul. acum, la vreo 20-30 de ani de cand au venit noii vecini, ne cer sa zidim geamurile pt ca avem vedere la ei. de unde era sa stiu eu cand am construit casa ca vor veni ei si nu vor fi de acord? casa lor este la vreo 40 de m de gard, geamurile noastre dau in gradina lor, nici macar in curte. auzisem de la cineva ca daca au trecut minim 10 ani de cand ai facut casa asa nu mai e nicio problema.
ma puteti ajuta cu un raspuns?
multumesc!
ART. 613 Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri (C. civ. 489 si urm., 601, 614, 623, 637, 639 ; C. civ. fr. 679 ; Loi no. 67-1253 du 30 déc. 1967.

Nu inteleg exact denumirea: vederi piezise. Se refera la faptul ca se poate vedea la mine in curte dintr-o parte sau sau ca isi poate pune casa fata de hotar piezis, in felul acesta considerandu-se ca are vederi piezise la mine in curte?
Ca sa fiu mai bine inteles, vecinul construieste trei case in fata casei mele pe care le amplaseaza fata de hotar cu o diferenta de un metru considerat de la o latura laterala la cealalta, si isi face ferestre si balcoane la limita celor 60 cm.
Buna ziua!

Acum vreo 10-12 ani, vecinul meu si-a construit un garaj (aproape cat o casa, pentru ca este pentru 2 masini si are si subsol) exact pe linia gardului dintre proprietatile noastre. Nu are ferestre pe zidul dinspre noi. Vecinul nu ne-a cerut acordul, ci doar ne-a informat la acea vreme de intentia de a construi garajul.

In urma cu cateva zile, a inceput o noua constructie (se pare ca un mic atelier) in continuarea garajului, tot pe linia gardului. Ceea ce ne-a deranjat este ca nu ne-a cerut nici de aceasta data acceptul. Dar pentru aceasta constructie a recunoscut insa ca nu are autorizatie.

Are dreptul sa construiasca vecinul meu pe linia gardului? Inteleg ca pentru atelier beneficiez de mijloace legale de protectie, intrucat nu are autorizatie, dar se mai poate face ceva in privinta garajului? Vecinul ne-a spus ca are autorizatie pt garaj, dar poate primi autorizatie de construire chiar pe linia gardului???

Si o ultima intrebare, s-ar putea considera ca am acceptat tacit amplasamentul garajului?

Va multumesc anticipat si sper ca ma veti putea ajuta!!

Alte discuții în legătură

Distanta intre cladiri paul_anita paul_anita in anul 1991 am cumparat un teren pe care am construit o casa p+2e+m (finalizata in 2001 )care se afla la o distanta de 1.80m (in zona parterului ) fata de ... (vezi toată discuția)
Ferestre spre vecini buzdgabi buzdgabi Am o casa la 25 de km de Bucuresti care are o camera de 20 mp care nu are nici o ferestra.Am vorbit cu vecinul sa facem 2 ferestre inguste si lungi sa nu putem ... (vezi toată discuția)
Demilitarea proprietãþii nichiforov vasile nichiforov vasile Un cetăţean cumpără în urmă cu 38 de ani un teren cu o veche casă pe care o demolează şi construieşte o casă nouă În aceeaşi perioadă ... (vezi toată discuția)