Buna ziua,
va rog sa ma ajutati in legatura cu o problema aparuta in asociatia noastra, si anume:ni se cere verificarea apometrelor instalate in apartament.Pana aici nimic deosebit as spune insa cei de la Apa Canal nu mai au departament de verificare metrologica si sustin ca nu este necesara verificarea acestora.In monitorul oficial din 26 iulie 2005 ordinul 107 se mentioneaza :
NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 003-05 "Contoare de apa"
1.3 Prezenta norma nu se aplica in cazul contoarelor de apa utilizate:
- la masurarea apelor brute sau uzate;
- la masurarea apei de irigatii;
- ca traductoare de debit, in compunerea contoarelor de energie termica;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective.
Stie cineva si alta lege care sa reglementeze aceasta situatie?
Daca nu ducem verificarea suntem amenintati cu trecerea la consum pausal.Este legal asa ceva?
Va multumesc anticipat.
Domnule Adam Grecu nu ma intelegeti gresit nu am nimic impotriva verificarilor atata timp cat sunt facute de toata lumea si nu numai de cei de buna credinta( noi chiar am contactat o firma care sa ne monteze contoare noi de aceea stim si pretul).Iar ceea ce dumneavoastra considerati "povesti nemuritoare din monitorul oficial" este chiar lege.Daca exista o hotarare a asociatiei de proprietari f bine toata lumea trebuie sa se supuna ei insa la noi nu exista asa ceva ba mai mult daca intrebi ceva ti se raspunde ca asa e legea(deci de aici concluzia ca nu exista o hotarare a asociatiei pentru ca altfel raspunsu ar fi fost altul nu credeti?)
Eu doar intrebam daca mai exista vreo lege care sa reglementeze verificarile metrologice sau vreo completare la legea din 2005 pe care eu nu am gasit-o si asa sa rezolvam problema tuturor pentru ca s-au format doua tabere care nu ajung la un numitor comun.
Cu toate verificarile vor exista diferente intre ceasul din pivnita si totalul dat de locatari care vor rezulta din diferenta de clasa a contoarelor si atunci se va isca un nou scandal.
Tocmai pentru ca intelegem necesitatea verificarilor in cursul zilei de astazi vom schimba contoarele cu unele noi insa ce sa facem cu vecinii care nu inteleg asta si nici nu exista o hotarare a AG a proprietarilor in acest sens?
Nu exista prevedere legala care sa oblige proprietarii dintr-un condominiu care folosesc repartitoarele de costuri (apometrele ) ca subdivizori dupa un aparat de masura omologat si verificat metrologic periodic, sa verifice acele repartitoare de costuri periodic.
In contractul de achizitie al apometrelor pe care instalatorii vi le-au dat la momentul montarii apometrelor este si o clauza de garantie metrologica in care se spune ca aceste aparate sunt garantate metrologic timp de 4, respectiv 5 ani.
Asa ca este de bun simt ca in asociatia dv. sa se ia decizia de catre comitetul executiv, ca pe baza garantiei contoarelor sa se faca verificarea acestora sau achizitia altora noi. Ma rog, cum decideti acolo!.
Chiar vreti lege si pentru mersul pe strada? Lucrurile se mai fac si pe baza unor asemenea termene de garantie metrologica. Am subliniat cuvantul ca sa nu se inteleaga garantia fizica a aparatului care poate sa reziste si 100 de ani.
Impotriva celor care se opun si nu vor cu niciun chip sa-si verifice apometrele sau sa si le schimbe (cum e decizia comitetului) se poate lua masura trecerii lor la un consum pausal si la plata tuturor pierderilor de apa de pe scara. Sa vedeti cum se imblanzesc si revin la sentimente mai umane!
Diferente se vor inregistra chiar si dupa ce va veti monta contoare noi deoarece exista o diferenta de clasa de masurare intre apometrele din casa si cel de bransament, mai exista si alte cauze generatoare de diferenta.
Ideea e sa reusiti sa diminuati pe cat posibil si daca merita aceste diferente, economic vorbind. Ca daca e sa cheltuiesc 300 lei ca sa economisesc 3 lei pe luna chiar nu merita!
Daca e sa cheltuiesc 100 ca sa economisesc 5 lei lunar, da, merita!
Cred ca dupa scrierea ultimului mesaj de catre @johnpescar, ne-am clarificat toate problemele legate de verificarea sau neverificarea metrologica a contorilor din casa, adica le-am montat si cu asta basta... Brovos!
@moni16radu, nu te-am inteles gresit, insa la nivelul as. prop. trebuie sa va organizati de asa maniera incat toate aspectele aratate de tine, cat si de celalti useri sa capete un sens normal. Atentie la ce va sfatuieste @elga50!
Succes!
Fiecare proprietar trebuie sa-si faca verificarea metrologica a apometrelor (care sunt niste aparate ce masoara cantitatea de apa ce trece prin ele si nu repartitoare de costuri, cum gresit sustin unii).
Verificarea metrologica se face obligatoriu atunci cand valabilitatea acesteia a expirat (4-5 ani, asa cum s-a spus) sau atunci cand citim indexul, de la o luna la alta si se sesizeaza diferente mari (in plus sau in minus).
Un proprieatar a sesizat ca apometrul sau a prins viteza si-a venit la asociatie sa ne intrebe, sa constatam si sa vedem ce-i de facut. Am mers la el in casa si-a deschis robinetul sa umple o cana cu apa (400 ml). Apometrul sau (monta de 3 ani, sigilat si in termen) a sarit imediat cu doi metri cubi. Sigur ca a fost demontat imediat si dus la laborator.
Asa ca nu trebuie sa existe vreo lege care sa-i oblige pe proprietari, ci ei singuri (daca constata), ajutati de asociatie (care are copii ale verificarilor metrologice), anuntati de asociatie (prin administrator...), trebuie sa mentina in buna stare apometrele asa cum ne tinem in buna stare autoturismul (facem ITP-ul din 2 in 2 ani), centrala termica de apartament (obligatoriu din 2 in 2 ani), aragazul si instalatia de gaz, televizorul si alte aparate ce se mai defecteaza sau nu mai functioneaza in parametrii normali.
Verificarea apometrelor nu se face de catre toti proprietarii odata, pentru ca fiecare si l-a cumparat la date diferite, le-au montat la date diferite si verificarea metrologica expira la date diferite. Asa ca se face pe masura ce expira sau dau erori sesizabile.
Apometre
ivanvintilica
In Adunarea Generala s-a hotarat inlocuirea apometrelor cu afisaj in metrii cubi cu cele care au afisajul cu zecimale.Majoritatea au inteles, dar mai sunt si ... (vezi toată discuția)
Schimbare apometru
MaBo8
Buna ziua,
Asociatia de proprietari a luat hotararea de a schimba apometrele si sa puna un model cu citire de la distanta. Eu nu am putut schimba apometrul ... (vezi toată discuția)