avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare metrologica la contoarele de apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare metrologica la contoarele de apa rece

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati in legatura cu o problema aparuta in asociatia noastra, si anume:ni se cere verificarea apometrelor instalate in apartament.Pana aici nimic deosebit as spune insa cei de la Apa Canal nu mai au departament de verificare metrologica si sustin ca nu este necesara verificarea acestora.In monitorul oficial din 26 iulie 2005 ordinul 107 se mentioneaza :

NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 003-05 "Contoare de apa"

1.3 Prezenta norma nu se aplica in cazul contoarelor de apa utilizate:
- la masurarea apelor brute sau uzate;
- la masurarea apei de irigatii;
- ca traductoare de debit, in compunerea contoarelor de energie termica;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective.
Stie cineva si alta lege care sa reglementeze aceasta situatie?
Daca nu ducem verificarea suntem amenintati cu trecerea la consum pausal.Este legal asa ceva?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:37, 30 August 2011
@adriantot
Partea proasta e ca locatarii sesizeaza numai cand "apometrele iau viteza" dar sunt frecvente situatiile in care apometrele se blocheaza iar cantitatea de apa consumata sa nu fie inregistrata, si locatarul transmite un consum mic sustinand ca asa indica apometrul.
Legiuitorul a impus montarea contoarelor pentru reala repartizare a consumurilor, dar uitandu-ne la prezenta numeroasa a celor ce dezbat acest subiect pe forum ne demonstreaza ca rezultatul a fost nemultumirea majoritara. Daca am extrapola la nivel de tara ne-am da seama de "eficienta " acestor apometre/repartitoare.

O spunem a n-a oara: aici intra oamenii nemultumiti, nu scriu cei multumiti, cei carora nu le pasa, cei care nu au timp sa-si exprime o parere, cei care nu au internet....si inca o multime de feluri de situatii.
Asa ca nu mai extrapolati ceva extrem de incert ca rezultatul ar fi foarte viciat si nici n-ati ramane cu o concluzie corecta. :)
Am fost sa-i spunem inspirata si am amanat schimbarea contoarelor.Pe scurt in ziua platii taxelor am cerut cateva explicatii (cu cele mai pasnice ganduri).
Si nu cred ca va vine sa credeti care a fost suma care s-a repartizat fiecarui apartament din diferentele rezultate intre contorul general si cele de apartamente 0.90 ron.
Care credeti ca a fost suma repartizata cu o luna inaine? 0 ron(nu au existat diferente).
Concluzia este una singura:nu fac investitie de 120 ron pentru asemenea diferente.
Ati "amanat schimbarea contoarelor", asa cum spuneti, dar nu ne-ati spus daca apometrele dumneavoastra sunt in termen de valabilitate cu verificarea metrologica. Daca acestea sunt bune si corespund din punct de vedere metrologic, de ce sa le schimbati!?
Lasand deoparte termenul de "investitie" (ce nu-si are locul aici), indiferent de valoarea diferentelor afisate acum pe lista de plata, apometrele trebuie sa fie verificate metrologic si pentru aceasta trebuie sa cheltuiti totusi o mica suma (15-20 lei/apometru).
Altfel, in lunile urmatoare, puteti "beneficia" de cheltuieli mult mai mari aferente diferentelor de apa dintre apometrul general si cele individuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie schimbare/verificare contor/ aparat inregistare consum apa rece in apartament Arabellla Arabellla Buna ziua, Exista vreo lege care obliga proprietarul unui apartament sa isi schimbe contoarele/aparatele de inregistrat consumul de apa rece din ... (vezi toată discuția)
Apometre ivanvintilica ivanvintilica In Adunarea Generala s-a hotarat inlocuirea apometrelor cu afisaj in metrii cubi cu cele care au afisajul cu zecimale.Majoritatea au inteles, dar mai sunt si ... (vezi toată discuția)
Schimbare apometru MaBo8 MaBo8 Buna ziua, Asociatia de proprietari a luat hotararea de a schimba apometrele si sa puna un model cu citire de la distanta. Eu nu am putut schimba apometrul ... (vezi toată discuția)