buna ziua,
in 2008 am incheiat pe societate cu o firma de leasing un contract prin care am achizitionat un autoturism in valoare de 21.000 euro. am platit avansul de 25% si mi-a fost calculat o rata de 383 de euro pe o perioada de 5 ani cu valoarea reziduala la urma. Toate bune si frumoase, dar dupa 3 rate am primit un plic prin care am fost instiintat ca s-a marit dobanda "datorita costurilor lor de finantare" si mi s-a facut o rata de 477 euro. Dupa cateva alte rate acelasi lucru si dupa cateva rate iar acelasi lucru si acum am o rata de 560 de euro. Am platit cam trei ani la masina (aproximativ 21.000 euro), dar acum ma anunta ca mai am de plata total inca 22.000 euro.
Ce pot sa fac in aceast situatie? pot sa-i reclam undeva?
Mentionez ca la semnarea contractului nu l-am citit in amanunt si intradevar au o clauza prin care pot mari dobanda unilateral, dar mi se pare absurd ca pentru o masina de 22.000 sa platesti 43.000.
Vreau sa predau masina dar nu pot deoarece, sunt si fidejusor si o clauza din contract prevede ca daca se reziliaza contractul pot solicita daune interese la valoarea contractului si imi este teama ca imi vor incepe executarea silita pe persoana fizica.
va rog sa ma ajutati.
eu personal nu am gasit nici o solutie.
cu stima
Domnule consilier, am vazut acum ca aveti contractul pe firma, nu puteti invoca prevederile legii 193/2000.
Solicitati un scadentar ca sa vedeti exact cat ati platit din principal si cat mai aveti de plata. In mod normal, daca le dati masina inapoi, nu mai trebuie sa platiti decat diferenta intre cat a mai ramas de plata din cei 21.000 EUR si cat o sa se ia pe masina, eventual cat va fi evaluata masina. Ce va vor cere in plus, nu au cum sa justifice.
Toate firmele de leasing sunt camatarii pe fata,fara nicio deosebire,te lasa si fara bunul pe care-l platesti 1 an,2, 5,iti mai imputa si diferenta dupa vanzarea de catre ei a autoturismului,eventual te mai trezesti si executat silit!Poate ca multi s-au hazardat in a-si achizitiona cat mai multe,dar au facut-o in cunostinta de cauza,in "vremurile bune"!
In doctrina se sustine ca un contract de leasing inceteaza si daca utilizatorul isi exprima optiunea pentru incetarea raporturilor contractuale si nu doar pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale(a se vedea Carpenaru - Drept comercial - Contractul de leasing - Incetarea contractului de leasing). Cu siguranta in contractul de leasing nu aveti stipulata o astfel de clauza. Avand in vedere ca daunele interese sunt cerute in cazul rezilierii unilaterale a contractului pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, pentru faptul ca dumneavoastra doriti incetarea contractului de leasing nu au nicio justificare pentru care sa va ceara daune interese.
La momentul in care veti fi cu ratele achitate la zi, notificati societatea de leasing ca doriti incetarea contractului de leasing cu nr... si predarea bunului.
Bineiniteles, va vor executa silit, veti face contestatie la executare si va urma un proces lung si plictisitor dar pe care veti avea sanse foarte mari sa il castigati.
Altfel, sunt putine sansele ca un utilizator sa scape "ieftin" dintr-un contract de leasing. Multa bafta!
daca predai masina la firma de leasing, o vor evalua la un pret mic si diferenta de capital ramas o vei plati tu. eu cred ca ai 2 variante de rezolvare: 1.gasesti cumparator pentru masina si inchizi anticipat contractul sau 2.de obicei la dauna totala, din ce plateste societatea de asigurari primesti si tu o mica parte si se inchide contractul anticipat.
Sa va spun ce a patit o prietena de-a mea....avea luata in leasing o masinuta japoneza... T. y...ris...cu contract pe 5 ani.La 3 ani de la achizitie a facut un accident si a vrut sa repare masina la reprezentanta, pe Casco.(si nu era botita rau).Cei de la reprezentanta au inceput sa faca figuri...precum ca devizul de reparatii ajunge la ABERANTA SUMA DE 10.000 E....masina la vremea respectiva....cand a facut accidentul... se ieftinise la 7000...CIUDAT NU? SA DAI PE REPARATIE 10000 cand ea costa 7000.Pentru ca depasise cu putin peste 3 ani de la achizitie...au inceput sa spuna ca daca o da in DAUNA TOTALA...ii restituie prietenei mele 2400 euro (ca e uzata) si masina ramane la ei...sau daca vrea masina....sa o ia asa botita....sa plateasca ea la firma 2400 euro si sa-si plateasca ratele in continuare.
Asa ca a ales sa primeasca banii si a ramas fara masina...fara rate de platit pe 2 ani...si si-a recuperat intr-un fel o parte din bani...desi ea platise mult mai mult,ca la vremea cand a facut contractul masina costa vreo 12000 E.
Ce parere aveti despre asa excroci..?..firme de leasing=tepari cu acte!