avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... camatarie la firmele de leasing
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

camatarie la firmele de leasing

buna ziua,
in 2008 am incheiat pe societate cu o firma de leasing un contract prin care am achizitionat un autoturism in valoare de 21.000 euro. am platit avansul de 25% si mi-a fost calculat o rata de 383 de euro pe o perioada de 5 ani cu valoarea reziduala la urma. Toate bune si frumoase, dar dupa 3 rate am primit un plic prin care am fost instiintat ca s-a marit dobanda "datorita costurilor lor de finantare" si mi s-a facut o rata de 477 euro. Dupa cateva alte rate acelasi lucru si dupa cateva rate iar acelasi lucru si acum am o rata de 560 de euro. Am platit cam trei ani la masina (aproximativ 21.000 euro), dar acum ma anunta ca mai am de plata total inca 22.000 euro.
Ce pot sa fac in aceast situatie? pot sa-i reclam undeva?
Mentionez ca la semnarea contractului nu l-am citit in amanunt si intradevar au o clauza prin care pot mari dobanda unilateral, dar mi se pare absurd ca pentru o masina de 22.000 sa platesti 43.000.
Vreau sa predau masina dar nu pot deoarece, sunt si fidejusor si o clauza din contract prevede ca daca se reziliaza contractul pot solicita daune interese la valoarea contractului si imi este teama ca imi vor incepe executarea silita pe persoana fizica.
va rog sa ma ajutati.
eu personal nu am gasit nici o solutie.
cu stima
Clauze abuzive in contractele de credit -solutii instanta
[ link extern ]
Judecatoria Buzau, sectia civila, Dosar nr. 5812/200/2007 ... Sentinta Civila nr. 5766 din 17.10.2007,
1.CLAUZE ABUZIVE
2.CONTRACT CLAUZE ABUZIVE
3.Reclamatie_ANPC_Euribor_si_marja_initiala
Legislatie necesara in procesele cu institutiile bancare / leasing
[ link extern ]
Legislatie necesara in procesele cu institutiile bancare / leasing
Cei care doresc sa intenteze procese in instanta de judecata impotriva abuzurilor institutiilor bancare trebuie sa consulte urmatoarele documente legislative :
1. Legea 288/2010 pentru aprobarea Ordonan?ei de urgen?? a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori publicata in Monitorul Oficial nr. 0888 din 30 Decembrie 2010
2. Ordonanta de Urgenta nr. 99 din 6 decembrie 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (actualizata)
3. Legea 363 2007 extras privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor (actualizata)
4. Ordonanta 21 1992 privind protectia consumatorilor (actualizata)
5. Lege nr. 193/2000 - privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercian?i ?i consumatori (actualizata)
6. L. nr. 289/2004 regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice - abrogata prin OUG nr. 50/2010 (pentru contractile incheiate pana in luna iunie 2010) (actualizata)
7. ORDONANTA URGENTA Nr. 42 /2009,pentru modificarea Codului de procedura civila
8. Lege nr. 188/2000 privind executorii judec?tore?ti Publicat in MOF nr. 559 – 10/11/2000 (actualizata)
9. Codul civil
10. Codul de procedura civila
Directive ale Uniunii Europene
11. DIRECTIVA 93/13/CEE A CONSILIULUI din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii
12. Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori
Regulamente BNR
13. Regulament BNR nr 2 din 23.feb.2005
14. Regulament nr 6 BNR din 11.oct.2006
Toate aceste documente se gasesc pe internet.
Andrew Adam

ar mai fi o varianta daca vrei sa pastrezi masina, si anume sa incerci o refinantare. ar fi bine daca gasesti refinantare de la o banca pt ca bancile au reguli de creditare ceva mai stricte si sunt controlate de BNR mai mult decat societatile de leasing.
Contractul este prin excelenta BILATERAL.El reprezinta acordul intre DOUA sau mai multe persoane, pentru a constitui sau a stinge intre dansii raporturi juridice(art. 942 Codul civil).Clauza din contract precum ca ei pot modifica UNILATERAL dobanda, datorita unor costuri de finantare nespecificate banuiesc, este ABUZIVA.Contractul se modifica cu acordul ambelor parti. Gasiti un avocat bun si aveti sanse mari de castig. Daca nu ma insel este creat si un precedent pe aceasta chestiune.
deab a scris:

Toate firmele de leasing sunt camatarii pe fata,fara nicio deosebire,te lasa si fara bunul pe care-l platesti 1 an,2, 5,iti mai imputa si diferenta dupa vanzarea de catre ei a autoturismului,eventual te mai trezesti si executat silit!Poate ca multi s-au hazardat in a-si achizitiona cat mai multe,dar au facut-o in cunostinta de cauza,in "vremurile bune"!


cam asta e... si nimeni (persoana fizica/juridica) n-are ce sa le faca si cum sa se apere...

pentru ca totul se face cu acordul statului roman, prin nereglementarea camatariei.
Referitor la modificarea costurilor de finantare in mod unilateral in contractele de leasing:

Art 51 din Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare dispune ca: ”toate operatiunile de credit si garantie ale institutiei financiare nebancare trebuie sa se desfasoare cu respectarea prevederilor legale referitoare la protectia consumatorului”. Legea nu face distinctie intre persoanele utilizatoare ale unui contract de leasing daca sunt persoane fizice sau juridice. Deci nici interpretul nu trebuie sa distinga. In concluzie, dispozitiile legale referitoare la clauzele abuzive in contractele de leasing sunt aplicabile si in cazul in care consumatorul este persoana juridica.

Clauzele mentionate sunt abuzive , ele fiind lovite de nulitate absoluta, nefiind negociate direct . Ele creaza n detrimentul partii care se obliga, contrar cerintelor bunei credinte, un dezechilibru semnificativ ntre drepturile si obligatiile partilor (art.4 din Legea 193/2000).

Caracterul abuziv al clauzei consta, conform punctului 1 lit p din anexa la Legea 193/2000, in aceea ca nu se prevede cã in situatia in care finantatorul are dreptul de a creste pretul, utilizatorul are la randul sau dreptul de a anula contractul n cazul n care pretul final este prea mare n raport cu pretul convenit la momentul ncheierii contractului. De asemenea, metoda prin care pretul variazã nu a fost descrisã n mod explicit. I

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2011
manuela.florea, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar in euro cardase cardase Buna ziua! In anul 2005 am solicitat de la banca un credit in euro pentru a-mi cumpara un apartament. Am primit creditul, cu ipoteca pe apartament. De atunci ... (vezi toată discuția)
Penalitati bancare ContSters79575 ContSters79575 Buna ziua! Am contractat un imprumut la RBS si luna trecuta nu am platit rata integral. Pentru acea diferenta am primit o penalizare de 15 euro( de parca ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala a unui contract de leasing teona_m teona_m Clientul a incheiat un contract de leasing cu o firma in urma cu 15 luni, a platit avansul cerut in momentul incheierii contractului, n-a platit pana acum nici ... (vezi toată discuția)