avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere ilegala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere ilegala?

situatia e urmatoarea
pe data de 12 06 2008 mi.am dat demisia si in acelasi timp am facut cerere de concediu pt ultimele 5 zile de preaviz.
mi s.a aprobat cu conditia sa imi finalizez ce aveam de facut. deci in ultimele zile de preaviz(4) nu am mai venit la munca crezand ca sunt in concediu

astazi cand am primit foia de lichidare si cartea de munca si scrie incetare pt lipsa 4 zile de la serv.
art 79(1) cm

pot face ceva? m.au incheiat contractu de munca bine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 26 August 2008
elis a scris:

Perioada de concediu de odihna nu suspenda termenul de preaviz. ;)

Exista din pacate la nivelul Tribunalului Bucuresti sectia conflicte de munca o practica contrara...si eu sunt mirat dar asa au considerat judecatorii la fond...
S-a pronuntat o Hotarare in sensul ca in perioada de preaviz a salariatului demisionar se poate acorda concediu de odihna cu conditia ca numarul zilelor de concediu de odihna sa fie mai mic decat numarul zilelor ramase din perioada de preaviz...
Nu exista un punct de vedere unitar la nivelul Tribunalului Bucuresti cu atat mai putin la Inspectia Muncii care nu are o pozitie transanta in acest sens.
A se vedea in sensul aratat de mine cartea Profesorului Ion Traian Stafenescu Tratat de Dreptul Muncii ed. Wolters Kluwer, pag. 399 si urm.
"Preavizul nu poate fi dat in perioadele in care salariatul se afla intr-un concediu de orice fel. In cazul in care concediul intervine in timpul preavizului, se va prelungi in mod corespunzator preavizul respectiv". Asa ca nu e parerea mea ci a altora. Eu sunt cel patit asa ca nu stiu ce sa mai cred. Mi-am dat demisia de la firma unde lucram si imi trebuia o zi ca sa imi rezolv niste probleme personale si inspectorul de munca de la firma cu pricina, fost coleg cu mine imi spune ca mai trebuie sa mai vin o zi in plus la serviciu ca s-a prelungit preavizul cu o zi daca mi-am luat concediu.
Fostul meu coleg nu stia nici de prevederea conform careia art. 74 alin. (2) din CCM Unic la nivel national pe 2007-2011 "In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare."
"(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la
programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul
si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de
angajator."
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2011 este mai puternic decat actualul Cod al Muncii..parerea mea.
ART.3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncaa produc efecte dupa cum
urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social
(de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la
nivel national;
luciandumitrescu07 a scris:

Exista din pacate la nivelul Tribunalului Bucuresti sectia conflicte de munca o practica contrara...si eu sunt mirat dar asa au considerat judecatorii la fond...
S-a pronuntat o Hotarare in sensul ca in perioada de preaviz a salariatului demisionar se poate acorda concediu de odihna cu conditia ca numarul zilelor de concediu de odihna sa fie mai mic decat numarul zilelor ramase din perioada de preaviz...
Nu exista un punct de vedere unitar la nivelul Tribunalului Bucuresti cu atat mai putin la Inspectia Muncii care nu are o pozitie transanta in acest sens.
A se vedea in sensul aratat de mine cartea Profesorului Ion Traian Stafenescu Tratat de Dreptul Muncii ed. Wolters Kluwer, pag. 399 si urm.
"Preavizul nu poate fi dat in perioadele in care salariatul se afla intr-un concediu de orice fel. In cazul in care concediul intervine in timpul preavizului, se va prelungi in mod corespunzator preavizul respectiv". Asa ca nu e parerea mea ci a altora. Eu sunt cel patit asa ca nu stiu ce sa mai cred. Mi-am dat demisia de la firma unde lucram si imi trebuia o zi ca sa imi rezolv niste probleme personale si inspectorul de munca de la firma cu pricina, fost coleg cu mine imi spune ca mai trebuie sa mai vin o zi in plus la serviciu ca s-a prelungit preavizul cu o zi daca mi-am luat concediu.
Fostul meu coleg nu stia nici de prevederea conform careia art. 74 alin. (2) din CCM Unic la nivel national pe 2007-2011 "In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare."
"(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la
programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul
si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de
angajator."

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2011 este mai puternic decat actualul Cod al Muncii..parerea mea.
ART.3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncaa produc efecte dupa cum
urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social
(de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la
nivel national;

Hai sa ma bag si eu in seama...
1. Ne poti da un nr. de sentinta/hotarare a Tribunalului (nr. de dosar, ceva) in care se prevede chestia asta? cu acordarea CO in timpul preavizului....
2. Ceea ce spui tu nu este aplicabil, zic eu, in cazul demisiei... In cazul demisiei unitatea nu este OBLIGATA sa acorde preaviz... Ar fi si culmea sa se aplice... imi dau demisia si vin la munca doar 4 ore... sa fim seriosi :) In cazul in care desfacerea contractului de munca se face din initiativa angajatorului si din motive care nu tin de persoana salariatului... Asta e sfera de aplicare a ceea ce ai spus tu, nicidecum demisia...
Astept pareri contrare... :)
Pe perioada preavizului, contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Prin urmare, salariatul este indreptatit sa ceara acordarea CO.
Art.74 alin.2 din CCMN se refera la concediere si nu la demisie.
elis a scris:

Pe perioada preavizului, contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Prin urmare, salariatul este indreptatit sa ceara acordarea CO.
Art.74 alin.2 din CCMN se refera la concediere si nu la demisie.

Multumesc pentru spijin. De fapt asta vroiam si eu sa spun dar nu gaseam cuvintele. Asa am motivat si eu atunci cand am plecat in CO in perioada de preaviz si mi s-a dat peste nas sa mai vin o zi in plus apoi la serviciu ca s-a prelungit automat preavizul.
Termenul de preaviz de 15 zile este un termen de recomandare si nu un termen fix batut in cuie. Am vazut situatii in care termenul de preaviz in cazul demisiei depaseste 15 zile pentru persoane fara functii de conducere. In fine, problema ramane solutii nu exista, parerea mea. Fiecare interpreteaza cum are chef legea prost facuta. Am vazut in schimb si situatii in care se pleaca din firme numai pe art. 55 lit. b.
Cat despre dosarul de instanta...mai greu...dar promit sa revin cu mai multe amanunte...
Ultima modificare: Marți, 26 August 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic
:bow:
Cunosc foarte multe cazuri in instanta, in care legea este interpretata eronat ..... iar despre angajatori ma abtin sa fac un comentariu si ma rezum doar la a da o parere sau un sfat unei persoane care are o problema din dreptul muncii ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul de preaviz in caz de demisie si folosirea zilelor de co Nicocam Nicocam Buna ziua, in cazul in care in contract se specifica 15 zile calendaristice de preaviz in cazul demisiei, se pot folosi zilele de CO proportional cu zilele ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate simona.elisa simona.elisa buna ziua , cum este afectat un salariat daca a dat cerere de lichidare la zi ., nu i a fost acceptata decat cu preaviz de 15 zile, iar el in preaviz a fost ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca tribeca tribeca Buna ziua, Vreau sa solicit incetarea contractului individual de munca fara perioada de preaviz. Ce articole din legislatia muncii imi dau posibilitatea sa ... (vezi toată discuția)