avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ABUZ?platesc o persoana in plus la intretinre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ABUZ?platesc o persoana in plus la intretinre

Doresc un raspuns avizat in urmatoarea problema:
Pana in luna iunie am locuit 3 persoane, din iulie ramanand numai 2. Am facut bineinteles cererea aferenta scoaterii unei persoane si in urma cu o saptamana am fost informata ca cererea nu a fost aprobata de catre comitet. Nu mi s-a dat motivul, mi s-a spus ca vom discuta in sedinta urmatoare. Insa, atunci cand am depus cererea, presedintele blocului mi-a zis ca am 2 sesizari de la locatari ca fac meditatii si ca respectivii elevi folosesc liftul.
Situatia mi se pare cu atat mai ridicola cu cat in aceasta perioada am avut o meditatie pe saptamana (!!!)
Nu este acesta un abuz?
As fi fost de acord, pt a impaca eventualii nemultumiti, sa mi se ceara cel mult plata unei persoane in plus la lift si la lumina de pe scara. Insa nu vad ce treaba au elevii cu salubritatea si cu gazele, apa fiind contorizata individual plus ca fiecare dintre vecini are musafiri si nu li s-a cerut asa ceva.
Acordati va rog atentie acestui apel, spuneti-mi ca ar trebui sa fac si indicati-mi daca se poate ce articole de lege ar trebui sa cunosc.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:36, 16 Septembrie 2011
Va redau mai jos raspunsul lor:

"NU SE APROBA
Avand in vedere ca dvs desfasurati activitate in apartament (meditare elevi) precum si reclamatiile vecinilor dvs privind numarul persoanelor care vin la dvs, comitetul decide sa nu aprobe cererea.
Rugam ca urmatoarea cerere sa fie facuta de catre proprietar"

Asta e tot.
Ultima mentiune fiind facuta bineinteles pt a descuraja o viitoare cerere, stiind ca mama, proprietara apartamentului, este plecata din tara de 4 ani.

pt elga50:
E vorba numai de 15 lei? Ma indoiesc. Cat vine pe timp de iarna plata unei persoane la gaze tinand cont ca nu avem contoare individuale?

englezum a scris:

Pt adriantot:
Va contrazic d-le ca ar fi acelasi lucru a fi avocat cu a fi profesor/meditator. De ce? Pt ca, cel putin in cazul meu, intr-o zi am un elev iar in alta nici unul. Maximul de elevi pe care o sa-l am, va fi numai intr-o zi din saptamana si acela va insemna 2 sau 3. E imposibil sa am 10 "clienti" cum ati mentionat mai sus pt ca ar insemna sa lucrez 20 de ore, asta pe langa serviciu.
Nu mi se pare corect sa platesc o persoana in plus nici macar la curentul electric tinand cont ca locuiesc cu copilul de 4 ani care nu merge singur pe scara sau cu liftul, insa nu stam sa analizam acest lucru cum a punctat si grandanat.
Iar salubritatea nu are legatura cu elevii sau cu musafirii veniti in vizita si daca totusi va referiti la mizeria pe care ar face-o venirea unui elev in fiecare zi, sa ne reamintim ca salariul femeii de serviciu se face proportional cu suprafata apart.
Si ajung iar, la ultimul punct unde nimeni nu da raspuns. Ce legatura au elevii cu gazele?
Asadar, spuneti-mi va rog, de ce trebuie sa platesc o persoana in plus?

Cititi inca odata ceea ce am scris si o sa vedeti ca nu am afirmat ca ar fi acelasi lucru a fi avocat cu a fi profesor/meditator si-am sa explic si de ce. Eu apreciez atat avocatii cat si profesorii. Unii avocatii sunt in acelasi timp si profesori la universitatile de drept dar nu am auzit pana acum ca un profesor de matematica sa fie si avocat in acelasi timp.
Dar exista asemanare intre un profesor ce da meditatii, un executor judecatoresc, un avocat, un consultant in afaceri, un expert contabil, un agent imobiliar..., daca acestia isi desfasoara activitate intr-un bloc de locuinte si-anume: toti lucreaza cu persoane ce au nevoie de acestia. Am specificat in mesajul anterior ca si acestia din urma pot avea unul, doi, zece clienti sau niciunul intr-o zi. Apoi, de exemplu, unde o sa vedeti 7 persoane cu un metru cub de apa, pe lista noastra de plata, sunt de fapt 4 avocati si li se trec inca 3 persoane in plus. Iar cei 4 avocati de obicei vin la 8 dimineata, lucreaza 2-3 ore fiecare pe la cabinet ca in restul zile sunt in instanta care-i langa blocul nostru. Iar la ora 17, cel tarziu 18 pleaca toti pentru ca nu locuiesc in apartamentul-cabinet.

Referitor la energia electrica: din moment ce valoarea acesteia se repartizeaza, conform legii, pe numar de persoane, este normal, indiferent ca noua ni se pare corect sau nu.

Iar salubritate are directa legatura cu persoanele pentru ca acestea produc gunoiul. Dealtfel firma care colecteaza gunoiul de la containerele de langa blocuri, factureaza in functie de numarul de persoane. Sigur ca si-un musafir consuma energie electrica si produce gunoi dar vizita este intamplatoare, ocazionala si nu permanenta asa cum sunt celelalte activitati prezentate mai sus.

Legatura persoanelor cu gazele, consumul de gaze este clara, evidenta si stabilita si legal: acolo unde apartamentele nu sunt contorizate individual, costul gazelor se repartizeaza pe numarul de persoane ce locuiesc sau desfasoara activitati in apartamentul respectiv. Gazul foloseste persoanelor sa-si pregateasca mancarea, incluzand aici, de exemplu si cafeaua, ciocolata calda sau ceaiul oferit elevilor in orele de meditatie sau in pauze.
De aceea platiti energia electrica, salubritatea si gazele pe numar de persoane. Sper ca ati primit acum raspuns si la aceasta intrebare.

@adriantot
Hai sa tragem o linie clara intre o activitate desfasurata intr-un apartament si un "hobby".

Acei avocati pe care ii mentionati dumneavoastra, "functioneaza legal" in apartament; Apartamentul in care isi desfasoara activitatea este chiar punct de lucru, legal. Iar asociatia/vecinii si-au dat acordul pentru acest lucru.

Chiar daca nu locuieste nimeni in apartament, in calculul intretinerii sunt trecute 7 persoane, cei 4 care isi desfasoara activitatea in acel apartament, plus alte 3 persoane negociate. Spun negociate, pentru ca asociatia a ajuns la o intelegere cu firma de avocatura ca pentru clientii ce calca pragul sa se mai treaca in plus 3 persoane la intretinere.

In cazul de fata, doamna nu desfasoara nici o activitate. Doar in momentul in care isi va deschide punct de lucru in apartamentul respectiv asociatia va avea parghie legala pentru a-i trece un numar mai mare de persoane.
Pana atunci ceea ce face asociatia se numeste ABUZ. Nu are nici un argument legal pentru a mari numarul de persoane luat in calcul la intretinere.

Va intreb retoric ce se intampla daca in comitetul executiv se decide ca doamna profesoara sa fie trecuta cu 30 de persoane in plus la intretinere??? dpdv legal ambele hotarari sunt identice, si cea cu o persoana si cea cu 30 de persoane.
Cum ar putea justifica asociatia acel numar de persoane in plus la intretinere, indiferent ca e una sau 30? fara absolut nici un temei legal ?

O situatie privita prin lupa legii nu se vede intotdeauna la fel cum am crede noi la prima impresie.


Mă scuzați că mă bag și eu, deja s-au exprimat păreri pro și contra, dar...
englezum a scris:

Nu mi se pare corect sa platesc o persoana in plus nici macar la curentul electric

dvs. plătiți impozit pentru banii pe care îi câștigați la meditații?
Pentru că eu, de 17 ani plătesc lunar impozite, sume destul de consistente, de care beneficiați și dvs (salariu, sănătate, șomaj, etc) și nici mie nu mi se pare corect ca dvs să câștigați niște bani la care să nu plătiți niciun impozit.

O persoană în plus la întreținere înseamnă 7-8 lei în plus lunar.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli lift tstefana tstefana Buna ziua! Stau intr-un bloc cu lift si exista propunerea ca, pentru apartamentele in care locuieste o persoana, la plata cheltuielilor cu liftul sa fie ... (vezi toată discuția)
Stabilirea numarului de persoane la intretinere andrei1302 andrei1302 Sunt un proaspat administrator la un imobil de 44 apartamente. La fel ca in aproape toate blocurile, exista proprietari care comunica \"eronat\" numarul de ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)