avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre?

Buna ziua!

In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa decesul bunicilor am dat peste acest cec.Pana in 1999 vad ca are dobanda pusa (valoarea ajungand la 6140 lei). Zilele trecute am mers la cec sa pun dobanda si mi s-a spus ca acest cec nu mai este valabil pentru ca pe el nu mai exista nici o suma.
Din cate imi amintesc intre 1990 si 2011 au avut loc cateva modificari in ceea ce priveste valoarea banilor.
As dori sa-mi dati un sfat,o idee , sa-mi spuneti ce as putea sa fac pentru ca statul s-a folosit de acesti bani atatia ani ,iar valaorea banilor s-a modificat in acest interval de ani.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emki , utilizator 18:17, 22 Decembrie 2013
Ce nu am vazut nicaieri, si nu stiu cum s-a rezolvat problema asta: inainte de 89 existau canetele CEC; dupa 89 exista depozite. Teoretic acel carnet CEC trebuia transformat intr-un depozit. Cum s-a facut aceasta transformare? A anuntat candva CEC-ul pe respectivii deponenti ca in termen de x zile trebuie sa se prezinte sa-si transforme livretele in contracte de depozit? De unde trebuia sa stie deponentul ca trebuie facuta aceasta transformare? Mai iau in calcul ca multi deponenti nu stiau ca au pe numele lor un asemenea livret (vezi exemplul cu CEC-ul facut de bunici). Nu ar fi fost normal sa se aduca cumva la cunostinta posesorilor? Daca imi aduc eu bine aminte, acele livrete de economii functionau dupa anumite reguli, daca nu chiar legi... imposibil sa nu se fi stipulat pe undeva ce obligatii avea CEC-ul fata de depunator...

Nu am gasit decat
HOTARIRE Nr. 1168 din 2 noiembrie 1990 privind majorarea cu suta la suta a dobinzilor care se acorda populatiei de Casa de Economii si Consemnatiuni

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 120 din 5 noiembrie 1990 Guvernul Romaniei hotaraste:

ART. 1
Casa de Economii si Consemnatiuni va majora cu suta la suta actualele dobinzi care se acorda la depunerile populatiei pe toate instrumentele de economisire.

ART. 2
Operatiunile tehnice necesare calcularii dobinzilor majorate se vor desfasura incepind cu data de 2 noiembrie 1990, iar intrarea in vigoare a noilor dobinzi se va face cu data de 1 ianuarie 1991.

ART. 3
Se autoriza Banca Nationala a Romaniei sa stabileasca nivelul dobinzilor la disponibilitatile din conturi si la creditele acordate in economie.
PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN

Hotararea asta a fost abrogata in 1999!
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
Lulica, utilizator
anatiti a scris:

daca dobanzile nu se indexeaza cu inflatia toti depunatorii isi retrag banii. nu va mai amintiti ca in 93, 94 erau dobanzi de 125%-200%. sa le dea aceste dobanzi. piata face ca bancile sa ridice dobanzile. daca inflatia este mare dupa 2-3 luni vor creste si dobanzile impulsionate de banca nationala cu dobanda da referinta


Domnule, dobanzile la bancile comerciale depaseau inflatia, dobanzile de librete au ramas la fel ca la data in care a fost facut depozitul.

As vrea sa va intreb cat a fost inflatia anul trecut si cat a fost dobanda de referinta a BNR?

Va raspund tot eu: Inflatia in 2010 a fost 8% iar dobanda de referinta a BNR a fost 6,25%

am citit cu mare atentie fiecare postare din cadrul acestui topic. din postari, nu pot spune ca m-am dumirit daca se mai poate recupera ceva din suma depusa in 1981(5000 lei) sau pur si simplu poate fi trecuta la....pierderi definitive.
TOTUSI....
am acasa un numar de 77 de obligatiuni CEC (ceausiste) cu valoare nominala de 10000 lei per bucata, MAI POT RECUPERA CEVA din acesti bani?:sorry:

PS nu mai vreau sa trec prin momentele imediate gasirii a acestor obligatiuni CEC, printre lucrurile din casa. pe vremea impuscatului era cam singura oportunitate pe care o puteai folosi ptr a pune bani deoparte fara ca sa fii in vizorul vestitei legi al averilor....ilicite(legea 18/1968)













Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
craciuniliutza, utilizator
77 de obligatiuni CEC (ceausiste) cu valoare nominala de 10000 lei

Parerea mea este ca puteti recupera ceva daca va documentati legislativ si urmati procedurile legale in instantele de judecata.
In caz contrar, vedeti cat ar valoara acesta peste 100 - 150 ani. Stra-stra-mepotii dvs. sa le poata valorifica ca antichitati.


Obligaţiunile CEC pot fi răscumpărarea la valoarea lor nominală plus dobânda la vedere atribuită pentru perioada cuprinsă între 1.01.1998 şi data răscumpărării. Dobanda a fost de 0,15%

[ link extern ]

Dobanzile la libretele de economii CEC au fost 0,00 % sau 1,5% [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)
Cecuri cu cistiguri in autoturisme dacia luciadacia luciadacia Am 2 cecuri de 5000 lei cu cistiguri in autoturisme Dacia, de dinainte de 1989. Se acorda despagubiri pentru aceste cecuri? Unde pot sa ma interesez si unde ... (vezi toată discuția)