avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre?

Buna ziua!

In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa decesul bunicilor am dat peste acest cec.Pana in 1999 vad ca are dobanda pusa (valoarea ajungand la 6140 lei). Zilele trecute am mers la cec sa pun dobanda si mi s-a spus ca acest cec nu mai este valabil pentru ca pe el nu mai exista nici o suma.
Din cate imi amintesc intre 1990 si 2011 au avut loc cateva modificari in ceea ce priveste valoarea banilor.
As dori sa-mi dati un sfat,o idee , sa-mi spuneti ce as putea sa fac pentru ca statul s-a folosit de acesti bani atatia ani ,iar valaorea banilor s-a modificat in acest interval de ani.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emki , utilizator 18:17, 22 Decembrie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-lor, bai fratilor, vorbiti atat de denominarea monedei nationale, dar raspundeti-mi, va rog la urmatoarea intrebare :
in 1989 cea mai mare bancnota era cea de 100 lei; cum se face ca prin anii 2000 cea mai mare bancnota era cea de 5.000.000 ? Sau, mai bine spus, bancnota de 5.000.000 lei din anii 2000 cu ce bancnota din 1989 echivala; si mai ales cum s-ajuns de la 100 lei in 1989 la 5.000.000 lei in anii 2000 ?
Nu de alta dar acum stim ca bancnota de 5.000.000 lei din anii 2000 echivaleaza cu cea de 500 lei de acum !!!
Nu stati pe ganduri D-lor beneficiari ale acelor CEC-uri; urmati , urgent, calea justitie nationale( unde sigur nu veti castiga nimic) si ajungeti la C.E.D.O. .
Cu cat vor fi mai multe cauze pe rolul instantelor nationale dar mai ales la C.E.D.O. cu atat se vor misca lucrurile mai repede in directia normala.
Poate vi se va parea ca va luptati cu morile de vant; si asa va fi in Romania, dar uniti-va prin toate caile posibile, si mergeti neaparat la C.E.D.O . Ganditi-va la sacrificiile celor care v-au depus acele sume de bani tocmai pentru a-i putea depune.
Nu se merita sa nu va cereti ce vi se cuvine.
suma pe care trebuie sa o recuparati de la CEC este in prezent de aproape 2000 lei asa cum spunea cineva in forum, mai precis , de 1950 RON.
Cred ca problema e alta. CEC-ul va sustine sus si tare ca banii aia de pe carnetul de economii au stat in toata aceasta perioada intr-un "cont la vedere" pentru care dobanzile sunt minime (adica banca doar i-a pastrat, in lipsa altor instructiuni din partea cllientului, in cea mai convenabila pentru ea, forma de remunerare). Clientul nu a incheiat un nou contract, de depoizt, pentru acei bani, ca n-a stiut de ei, banca le-a bonificat cea mai mica dobanda posibila, pe cont la vedere, sumele au fost erodate de inflatie.... Ca sa te apuci sa mergi in instanta ai nevoie de un contract, iar acesta lipseste. In acest caz trebuie demonstrat, prin expertiza, ca banca avea obligatia sa faca depozit pe acei bani sau sa reconsidere contul de economii (dinainte de 89) drept cont de depozit (dupa 89) - ambele lucruri imposibilie in lipsa vointei clientului exprimata intr-un contract cu banca (adica omul n-a venit la banca, banca a facut ce a vrut muschii ei cu banii, acordand o dobanda minima).
Pasul 2, ar fi de demonstrat cu cifre ca acel depozit valoreaza "nu stiu cat" in ziua de azi. Demers greoi, sanse de succes minime.
Daca imi amintesc bine, suma (fixa) de pe un asemenea Carnet CEC era depusa pe termen, de 3 luni, altfel nu putea participa la extragerile trimestriale pentru castiguri in autoturisme !
Poate ne ajuta ANGEL, CARE A DESCHIS ACEST TOPIC, spunandu-ne ce text este tiparit pe penultima si ultima pagina a respectivului "Carnet CEC cu castiguri in autoturisme" ...
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)
Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Cecuri cu cistiguri in autoturisme dacia luciadacia luciadacia Am 2 cecuri de 5000 lei cu cistiguri in autoturisme Dacia, de dinainte de 1989. Se acorda despagubiri pentru aceste cecuri? Unde pot sa ma interesez si unde ... (vezi toată discuția)