avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre?

Buna ziua!

In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa decesul bunicilor am dat peste acest cec.Pana in 1999 vad ca are dobanda pusa (valoarea ajungand la 6140 lei). Zilele trecute am mers la cec sa pun dobanda si mi s-a spus ca acest cec nu mai este valabil pentru ca pe el nu mai exista nici o suma.
Din cate imi amintesc intre 1990 si 2011 au avut loc cateva modificari in ceea ce priveste valoarea banilor.
As dori sa-mi dati un sfat,o idee , sa-mi spuneti ce as putea sa fac pentru ca statul s-a folosit de acesti bani atatia ani ,iar valaorea banilor s-a modificat in acest interval de ani.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emki , utilizator 18:17, 22 Decembrie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
minel1950 a scris:

Daca imi amintesc bine, suma (fixa) de pe un asemenea Carnet CEC era depusa pe termen, de 3 luni, altfel nu putea participa la extragerile trimestriale pentru castiguri in autoturisme !
.

Pai da... dar nu stiu cum era treaba atunci, se facea contract, ceva? Eu stiu ca te duceai cu banii si iti dadea livretul ala verde, pe care nu stiu ce scria. Daca CEC-ul isi asuma atunci obligatia ca la scadenta sa prelungeasca depozitul, automat (in lipsa optiunii clientului) cu o perioada similara. (si e scris undeva acest lucru).. atunci e posibil sa mearga deschisa actiune in justitie cu sanse mai mari de castig.... pentru ca daca omul nu s-a dus la banca, aceasta era obligata sa prelungeasca depozitul pe termen nelimitat in aceleasi conditii cu capitalizare (adaugarea dobanzii la depozit) sau cu plata dobanzii intr-un cont curent si refacerea depozitului cu aceeasi suma (cel putin asa e acum). Stiu ca a mai fost o speta similara cu oameni care au dat CEC in judecata pentru niste livrete... dar numai stiu ce a iesit, daca e speta aia de la CEDO sau alta.

anatiti a scris:

este f. bun raspunsul care l-ati dat referitor la cedo care va contrazice prima parte d-le Munteanu. asa cum cei cu dacia au primit banii asa au dreptul si ceilalti depunatori. inflatia influenteaza dobanda asa ca trebuia sa i se mareasca dobanda asa cum a fost si la ceilalti depunatori


Ba nu se contrazice. 1. Dobanda nu se indexeaza cu inflatia, nu scrie in nici o lege faptul ca dobanzile bancare trebuie indexate cu inflatia.
2. Depunatorii care au avut librete cu castig in automobile Dacia au incheiat un contract de vanzare-cumparare iar Statul Roman si-a asumat o anumita obligatie de a le livra un automobil.

~ Conținut șters la cerere ~
Teoretic, da. Practic, sa nu va asteptati la sume colosale. Daca as fi in aceasta situatie, as proceda astfel:
1) merg cu libretul in dinti la functionara si cer lichidarea lui
2) daca functionara refuza, fac cerere de mana prin care solicit lichidarea libretului seria, numarul, emis de, din data de, avand ultimul sold cunoscut la data de. Solicit numar de inregistrare pentru cererea mea.
3) in maxim 30 de zile, banca imi va comunica in scris un raspuns. Daca e negativ, merg la OPC cu raspunsul bancii si libretul si fac reclamatie acolo.

In cateva luni, banca va va contacta sa va dea banii. Repet, nu va asteptati la sume mari. Mai degraba mici.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)
Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Pot recupera intr-un fel sau altul niste bani depusi la vechiul cec? Carmen Holbanel Carmen Holbanel In vara anului 1990 am depus la CEC 45000 lei pe 9 carnete cu castiguri in autoturisme. La acea data suma reprezenta salariul meu pe 2 ani. Nu am incasat ... (vezi toată discuția)