avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre?

Buna ziua!

In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa decesul bunicilor am dat peste acest cec.Pana in 1999 vad ca are dobanda pusa (valoarea ajungand la 6140 lei). Zilele trecute am mers la cec sa pun dobanda si mi s-a spus ca acest cec nu mai este valabil pentru ca pe el nu mai exista nici o suma.
Din cate imi amintesc intre 1990 si 2011 au avut loc cateva modificari in ceea ce priveste valoarea banilor.
As dori sa-mi dati un sfat,o idee , sa-mi spuneti ce as putea sa fac pentru ca statul s-a folosit de acesti bani atatia ani ,iar valaorea banilor s-a modificat in acest interval de ani.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emki , utilizator 18:17, 22 Decembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~

NU este normal sa nu mai conteze acel carnet, care este un inscris ce atesta faptul ca banca a primit banii. Nu are termen de prescriptie. Este praf in ochi faptul ca vi se spune ca nu mai este valabil. Doar le convine sa nu se ridice pretentii si sa ramana cu banii.

Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
CrisB, utilizator
parerea mea e ca acest subiect demonstreaza inca o data ce usor abuzeaza puterea in orice forma a ei de cetateanul de rand.La noi in tara daca nu esti TU cel informat nimeni nu te protejeaza
CrisB a scris:


NU este normal sa nu mai conteze acel carnet, care este un inscris ce atesta faptul ca banca a primit banii. Nu are termen de prescriptie. Este praf in ochi faptul ca vi se spune ca nu mai este valabil. Doar le convine sa nu se ridice pretentii si sa ramana cu banii.




Perfect de acord!
O institutie bancara, indiferent de actionariat, nu are dreptul (si in cazurile civilizate nici interesul) de a spune ca un depozit de acum 20-30 de ani nu mai are nici o valoare. Deschiderea acelui depozit implica obligatia bancii sa il protejeze; interesul ei era ca omul sa nu-si retraga banii. Ce s-ar fi intamplat cu CEC-ul daca in 1989 toata lumea fugea la banca si lichida cec-urile?
Si, in alta ordine de idei, daca pentru cec-urile cu castiguri in autoturisme s-a gasit o solutie, de ce pentru celelalte depozite nu se poate gasi? Aha, interesul bancii! Pai atunci at trebui ca posesorii de asemenea CEC-uri sa dea institutia in judecata ca la noi numai asa poti rezolva o problema. Sa nu mai zic ca ar si un iz de discriminare... Daca pagubitii FNI (care nu au depus la o banca sau la o institutie a statului) cer sa fie despagubiti, ceilalti de ce nu ar avea acest drept?

Asadar solutia este gasirea a n posesori de librete de economii, angajat un avocat, facut multa valva in presa si dat CEC-ul in judecata. Si obligat sa plateasca!
In mod teoretic statul sau bancile, in economia de piata, ar trebui sa asigure o dobanda real pozitiva, deci un castig peste inflatie, celor care n-au ce face cu banii si se apuca sa-i depuna in banci pentru a fi folositi de aceste entitati pentru acordarea de credite pentru investitii in economie. De ceva vreme statul sau bancile nu mai asigura aceasta dobanda real pozitiva, castigurile din dobanzi fiind puternic erodate de inflatie. Cred ca in cazul de fata se poate deschide o actiune in instanta, trebuie solicitata o evaluare, care ar trebui sa demonstreze cu cifre ca acel depozit istoric mai valoareaza ceva in zilele noastre, caz in care dobanzile respective chiar ar trebui sa fi fost, de-a lungul timpului, real pozitive, deci sa mai ramana ceva din ele daca scazi inflatia, comisioanele si impozitul.

Alte discuții în legătură

Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)
Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Pot recupera intr-un fel sau altul niste bani depusi la vechiul cec? Carmen Holbanel Carmen Holbanel In vara anului 1990 am depus la CEC 45000 lei pe 9 carnete cu castiguri in autoturisme. La acea data suma reprezenta salariul meu pe 2 ani. Nu am incasat ... (vezi toată discuția)