avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre?

Buna ziua!

In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa decesul bunicilor am dat peste acest cec.Pana in 1999 vad ca are dobanda pusa (valoarea ajungand la 6140 lei). Zilele trecute am mers la cec sa pun dobanda si mi s-a spus ca acest cec nu mai este valabil pentru ca pe el nu mai exista nici o suma.
Din cate imi amintesc intre 1990 si 2011 au avut loc cateva modificari in ceea ce priveste valoarea banilor.
As dori sa-mi dati un sfat,o idee , sa-mi spuneti ce as putea sa fac pentru ca statul s-a folosit de acesti bani atatia ani ,iar valaorea banilor s-a modificat in acest interval de ani.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emki , utilizator 18:17, 22 Decembrie 2013
Referitor la mesajul dumneavoastra transmis pe office@cec.ro va comunicam urmatoarele:
Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale.
Faptul ca la data prezentei, sumele depuse de dumneavoastra pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat Bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.
In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este “o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici “de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor, vazand “eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei “ca urmare a tranzitiei la economia de piata” si “conjunctura economica generala a tarii”, puteau “in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.
In urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost supuse prevederilor acestei legi, respectiv au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON).
Rezulta ca sumele depuse pe libretele de economii sau in alte conturi au fost în permanenta la dispozitia dumneavoastra si puteati sa le retrageti oricand si sa le dati destinatia dorita, in cazul in care avantajele oferite de produsul respectiv nu mai corespundeau dorintelor dumneavoastra sau cand ati constatat deteriorarea puterii de cumparare a banilor dumneavoastra (in contextul perioadei de dupa 1989). Banca nu are posibilitatea pe o piata libera, sa mentina puterea de cumparare a monedei si nici sa asigure depunatorii impotriva inflatiei, acestea fiind parghii de politica monetara, care nu fac obiectul de activitate al bancilor comerciale.
In ceea ce priveste modificarea dobanzilor, clientii au fost informati prin comunicate de presa, afisare pe site-ul bancii, precum si prin anunturi expuse vizibil in toate unitatile teritoriale.

Cu stima,
Domnica Ciobanescu
Referent, Directia Marketing si Comunicare
Stimata D-ra/ D-na Rodica CIOBANESCU,
Banii depusi in depozitele respective au fost folositi de Institutia Dvs. si v-au adus beneficii sau au fost utilizati pentru creditare (inclusiv a reparatiilor, modernizarilor si extinderii retelei de sucursale CEC) ! Noua ca depozitari ne revenea o dobanda infima, iar Carnetele in cauza participau la o extragere (controlata de Dvs.) prin care se puteau castiga un numar de autoturisme !
Cat despre denominarea sumelor depuse in conturi prin impartire la 10.000, as fi tare curios sa stiu daca vreunuia din salariatii CEC i s-a redus VREODATA salariul, din 1990 pana in prezent, de 10.000 de ori ?!?
Cat despre cladirile sediilor sucursalelor si filialelor CEC pot sa va spun cu certitudine (sunt arhitect, dar si expert tehnic judiciar in constructii) ca nu li s-a depreciat valoarea prin impartire cu 10.000 !!!
Dixit !
Trebuie sa facem diferentierea intre libretele de economii si libretele de economii cu castig in automobile dacia.

In calzul ultimelor statul si-a asumat anumite obligatii fata de deponenti, adica sa le livreze o masina. De aceea Guvernul Tariceanu a despagubit pe cei care aveau librete cu castig in automobile.
~ Conținut șters la cerere ~
@minel1950: daca esti arhitect si expert tehnic judiciar in constructii, cum te pretinzi, si nascut in 1950, cum ar indica numele, ar trebui sa-ti aduci aminte ca de la 1 iulie 2005 facturile pe care le-ai emis s-au denominat, sumele incasate pe chitanta s-au denominat, si, in genere, orice suma de lei, de oriunde, inclusiv din banci, a pierdut cate patru zerouri din coada. Chiar si salariile au pierdut 4 zerouri!

Asadar, faptele sunt urmatoarele:
- 5000 lei comunisti = 0,50 lei noi, nominal. Asta nu inseamna pierdere de valoare.
- Inflatia in primii 10 ani dupa revolutie a fost enorma. Asta inseamna pierdere de valoare!
- dobanda la libretele de economii ale CEC o fi variat de-a lungul timpului, insa sunt convins ca multa vreme a fost sub rata inflatiei. In anii '90 era o mare dilema pentru cei care aveau ceva-ceva in cont: tin banii la CEC, sa mi-i garanteze statul, sau ii tin la una din noile banci comerciale, sa-i protejez de inflatie?
- marile greve din anii '90 au cerut doar indexarea salariilor cu inflatia, nu si marirea dobanzilor oferite de CEC.
- motivele pentru care banii in general sunt erodati de inflatie si conditiile necesare pentru asta sunt subiect pentru tratate intregi de economie.
- singura chestie ilegala in toata povestea asta e ca banca (CEC Bank) sa refuze plata unui libret emis de predecesoarea sa (Casa de Economii si Consemnatiuni). Cuantumul acestei plati nu poate fi insa mare, din pricina inflatiei mai sus pomenite.

Alte discuții în legătură

Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)
Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Pot recupera intr-un fel sau altul niste bani depusi la vechiul cec? Carmen Holbanel Carmen Holbanel In vara anului 1990 am depus la CEC 45000 lei pe 9 carnete cu castiguri in autoturisme. La acea data suma reprezenta salariul meu pe 2 ani. Nu am incasat ... (vezi toată discuția)