avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apartament cu datorii , proprietar nou
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apartament cu datorii , proprietar nou

Un apartament care avea datorii de 10000 lei , a fost cumparat prin licitatie , noul proprietar a adus actul de proprietate in care scrie ca apartamentul nu are datorii de nici un fel , si nu doreste sa plateasca datoria vechiului proprietar , deoarece spune el ca nu este datoria lui si ca nu a stiut ca are datorii .
Acum urmeaza partea frumoasa .
El doreste sa plateasca cele doua luni de cand sta in apartament si sa primeasca de la asociatie adeverinta din care sa reiese ca nu are datorii la intretinere deoarece vrea sa il vanda.
In acest caz cum se procedeaza , primeste sau nu adeverinta si dece .

Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 14:57, 6 Septembrie 2011
Actualul proprietar a achizitionat apartamentiul prin licitatie ,in fisa neexistand notificat sarcina sau litigiu pe rol pentru recuperare debit
Debitul se poate recupera de catre asociatia de proprietari daca demareaza formalitatile de recuperare de la ex proprietar
Adeverinta necesara instrainarii apartamentului poate fi emisa de catre asociatia de proprietari numai in situatia cand aceasta are acoperit debitul,indiferent cine il achita
cmd_ro a scris:

Un apartament care avea datorii de 10000 lei , a fost cumparat prin licitatie , noul proprietar a adus actul de proprietate in care scrie ca apartamentul nu are datorii de nici un fel , si nu doreste sa plateasca datoria vechiului proprietar , deoarece spune el ca nu este datoria lui si ca nu a stiut ca are datorii .

Catre cine avea datorii de 10000 lei fostul proprietar al apartamentului?
Daca aceasta datorie era catre asociatie, in ce stadiu erau demersureile asociatie pentru recuperarea acestei datorii?
Adica asociatia, stiind de aceasta datorie, ce a facut pentru a o recupera?
Asociatia a stiut ca apartamentul se va vinde prin licitatie?
Daca asociatia a cunoscut ca acest apartament se va scoate la licitatie (anuntul executorului este public), era simplu, dar necesar, sa inainteze o adresa, o cerere, catre executor, la care sa anexeze ultima lisata de plata, impreuna cu o actiune introdusa in instanta si/sau un privilegiu imobiliar..., toate acestea sau macar unul din aceste documente.
Din momentul demararii executarii si pana la finalizarea vanzarii prin licitatie dureaza cel putin doua luni, asa ca asociatia avea timp suficient ca intr-o singura zi sa inainteze adresa cu lista de plata, in 3 zile sa instituie privilegiul imobiliar si sa-l prezinte executorului si-n acelasi timp sa prezinte executorului si actiunea in instanta introdusa chiar in aceste 3 zile. Actionand rapid toate acestea se pot face in maxim o saptamana.
In cazul cand executorul are asemenea documente, vinde apartamentul si apoi, la repartizarea sumelor pastreaza banii solicitati de asociatie in contul sau (al executorului) pana cand asociatia prezinta o hotarare judecatoreasca irevocabila. Timp de obtinere a unei asemenea hotarari este sufucient pentru ca executorul blocheaza acesti bani timp de 3 ani in contul sau.
Repet, dar spuneti-ne ce a facut asociatia din toate acestea?
datorii de 10000 are catre asociatie
a fost dat in judecata de asociatie acum un an si in urma cu o luna asociatia prin avocatul ei a instituit privilegiul imobiliar
asociatia nu avea de unde sa stie ca va fi vandut la licitatie de fosta sotie .

Eu ii dau dreptate lui Adam Grecu , pt ca si mie mi se pare ciudata o licitatie la care cumperi un apartament ce valoreaza minim 100.000 lei cu 50.000 lei si dupa 2 luni sa il vinzi , si sa lasi un om fara casa .
Interesanta succesiunea mentionata "a fost dat in judecata de asociatie acum un an si in urma cu o luna asociatia prin avocatul ei a instituit privilegiul imobiliar",in conditiile in care avocatul ,ar fi trebuit sa aplice art 51 din L nr 230/2007 (1)
Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu,precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora,pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari ,dupa cheltuielile tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute "

Privilegiul imobiliar ca institutie a fost introdus drept masura de siguranta tocmai pentru a indeparta posibilitatea de instrainare a apartamentului care se inregistreaza cu restante la asociatia de proprietari
La inceputul acestui an in asociatia noastra s-a vandut prin executor un apartament evaluat de expert (evaluare necesara la dosarul de executare), la 100.000 euro, s-a vandut doar cu 55.000 euro.
La prima licitatie nu s-a inscris nimeni iar la a doua s-a scazut pretul asa cum v-am spus.
Dar aceasta vanzare la licitatie era cunoscuta si toti vecinii se astepatau la aceasta avand in vedere ca procesul a durat aproape 3 ani si datoriile catre asociatie au tot crescut.
Iar executorul, chiar daca asociatia nu ar fi depus privilegiu si alte acte, a anuntat public si a solicitat de la institutii dovezi cu sarcinile asupra acestui apartament. Asa ca in ziua licitatiei se stia ca are asociatia de incasat o suma, primaria impozite neachitate pe cativa ani iar o suma, un alt creditor o suma..., si pentru proprietar ce mai ramane.
Adica este greu de crezut ca se poate vinde un apartament printr-un executor judecatoresc fara ca acesta sa nu emita "publicatia de vanzare prin liciatie". Acesta se afiseaza la loc vizibil, se publica pe site-ul executorilor judecatoresti, se face evaluarea si afla vecinii...
Publicatia de vanzare, in afar de faptul ca se afiseaza se trimite obligatoriu macar celor doua part: proprietarului executat si celui care solicita executare si deja nu mai este un secret.

Totusi, daca nu s-au respecatat procedurile de publicitate, apelati la un specialist (jurist, avocat) care sa va ajute sa recuperati banii asociatiei. Poate ca primele demersuri trebuie facute la executor. Poate a blocat in contul sau banii pentru asociatie. Daca nu sunt banii, sub amenintarea anularii contractului, a actului de proprietate..., obtineti banii de la cel care este mai interesat sa fie valabil acest act.
Decat anularea actului de proprietate, poate actualul proprietar prefera sa achite asociatiei 2500 euro, avand in vedere si pretul de cumparare mult sub pretul pietii.
Daca prin revanzare ar obtine 20-30 mii euro peste pretul dat la cumparare, prin anulare contractului nu ar mai castiga nimic. Apelati la specialisti sa va ajute.

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Santajat de asociatia de proprietari sect 5 bucuresti mihaimitrea mihaimitrea Buna seara! Sunt intr o situatie disperata! Am cumparat o locuinta acum un an prin Adjudecare-Licitatie de la un executor judecatoresc.In urma licitatiei si ... (vezi toată discuția)
Plata datorie intretinere a fostului proprietar, posibilitate de recuperare Ovidiu Mihai Ovidiu Mihai Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit in luna mai 2013. Executorul mi-a comunicat ca acesta este liber de sarcini conf. art. 518 ... (vezi toată discuția)