avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa succesorala declarata eronat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa succesorala declarata eronat

Buna dimineata
In anul 1983,s-a dezbatut succesiunea dupa bunici,de catre cei 3 copii ai lor.
Din motive necunoscute,masa succesorala a fost mentionata eronat,in sensul ca s-a declarat doar 250 mp teren constructii,casa de locuit situata pe acel teren si o bucatarie de vara (anexa),in realitate fiind vorba de un teren mult mai mare (curtea casei) in suprafata de 2600 mp.
Bineinteles,in certificatul de mostenitor emis in urma acestei dezbateri a succesiunii, s-a mentionat ca bunuri imobile doar cei 250 mp.teren constructii, casa si bucataria de vara.
Pe baza acestui certificat de mostenitor,s-a facut si partajul succesoral.
Nimeni nu a facut afirmatii despre existenta celor 2600 mp.ce existau si atunci.
Recent,am descoperit acte doveditoare ca acel teren de 2600 mp.a apartinut bunicilor si doresc sa-l aduc la masa succesorala a bunicilor,ulterior sa se poata face un partaj succesoral corect.
Tatal meu este unul dintre cei 3 copii ai bunicilor si este singurul care mai este in viata.
Cum este posibil sa aflu motivul pentru care nu s-a mentionat intregul teren ?
Unde ma pot adresa,avand in vedere ca atunci exista doar Notariatul de Stat,iar acum nu mai exista ?
Cum pot aduce la masa succesorala intregul teren,avand in vedere ca acum pot dovedi cu acte originale provenienta lui si faptul ca a apartinut bunicilor mei (l-a stapanit pana la decesul acestora,neintrerupt) ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 15:25, 19 Septembrie 2011
trebuie sa se prezinte mostenitorul! Tatal dvs nu dvs, care nu aveti calitate. Cereti suplimentarea masei succesorale. In mod normal trebuie sa fie si ceilalti prezenti pentru ca notarul face o incheiere pe care semneaza mostenitorii si apoi se elibereaza certificatul suplimentar de mostenitor. Insa cererea o poate face doar unulo singur dintre mostenitori. Si nu se mai reia procedura succesorala, cu audieri de martori, cu certificate de stare civila, etc
Pana aici,am inteles. Insa,daca nu sunt de acord ceilalti mostenitori cu suplimentul la certificatul de mostenitor ? Ce se poate face in acest caz ?
Va multumesc.
Daca nu sunt de acord cu supl;imentul desi nu vad de ce pt ca este si in beneficiul lor se mai adauga ceva la masa succesorala nu se ia! va adresati instantei. Cand exista neintelegeri cu privire la intinderea masei succesorale sau cu privire la calitatea de mostenitori calea este instanta. In acest caz daca deja ati deschis dosar de suplimentare la notar se suspenda conform art. 78 lit.c din legea notarlor publici si va adresati instantei de judecata de la ultimul domiciliu al defunctului.
Unul dintre mostenitori sigur nu va fi de acord,intrucat cu ceva timp in urma,a acaparat prin mijloace suspecte acel teren ce vreau sa-l adaug la masa succesorala. Practic,si-a facut titlu de proprietate pe terenul ce apartinea de drept mostenitorilor autorului sau. Ulterior,a vandut terenul unei nepoate si unei fiice. Totul,cu complicitatea Primariei,banuiesc.
Acum,am intrat in posesia actelor originale ce dovedesc provenienta terenului respectiv si pot solicita aducerea la masa succesorala.
Credeti ca este posibil in aceasta situatie ?
Va multumesc.
In acest caz, existand neintelegeri intre mostenitori cu privire la masa succesorala, va adresati instantei. Procedura succesorala notariala nu se face decat pe cale amiabila, chiar daca ati depune cerere la notar acesta va suspenda dosarul conform art 78 din legea notarilor publici si activitatii notariale si ar indruma partile la instanta.

Alte discuții în legătură

Buna ziua.pentru a putea dezbate succesiunea dupa bunicul meu ... Stoica Toni Stoica Toni Buna ziua.Pentru a putea dezbate succesiunea dupa bunicul meu au fost necesare incheierea a doua succesiuni una de la bunicul meu la mama(fiica lui decedata ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren neîntabulat Bibica Bibica Am rugamintea de a mă lămuri daca se poate obtine prin instanta constatarea calitatii de mostenitor după bunic, in conditiile in care toti succesorii ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat de calitate de mostenitor ContSters213694 ContSters213694 Situatie: X a decedat, ramanand sotia supravietuitoare (Y) si fiica acestuia (Z) dintr-o casatorie anterioara ca mostenitoare. Succesiunea s-a deschis la ... (vezi toată discuția)