avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in perioada determinata

Buna ziua,
Mi-i s-a prelungit contractul de munca pana in 29 septembrie. Daca eu vreau sa-mi dau demisia pe 19 septmbrie , perioada de preaviz s-ar termina dupa 15 zile lucratoare - 10 octombrie. Eu din 10 octombrie as lucra la alta firma.
Daca firma la care lucrez acuma nu mai vrea sa imi prelungeasca contractul, inseamna ca eu as pleca in 29 septembrie cand imi expira contractul.
In principiu nu inteleg cum e cu demisia in perioada determinata.
Multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 15 Septembrie 2011
corneliamagda a scris:

Din expunerea dvs. inteleg ca vi s-a prelungit deja CIM pana in data de 29 septembrie si ca in conformitate cu contractul de munca aplicabil in cazul de fata, preavizul in cazul demisiei este de 15 zile lucratoare.
Preavizul, este atat un drept al dvs. cat si al angajatorului.
In cazul CIM pe perioada determinata, perioada preavizului, trebuie sa cada inlauntrul perioadei contractuale convenite de cele doua parti.
Deci, daca doreati sa demisionati, desi CIM oricum inceteaza pe 29 septembrie, trebuia sa va depuneti demisia pe 8 septembrie cel mai tarziu.
Asa ca, in opinia mea, puteti pleca mai devreme doar cu acordul partilor.

Orice c.i.m indiferent de durata pentru care a fost incheiat va inceta in conditiile prevazute de Codul Muncii... prin urmare, incetarea unui c.i.m pe durata determinata poate inceta inainte de expirarea duratei si prin demisie sau orice alt mod prevazut in Codul muncii.

Chiar daca perioada de preaviz pica in afara duratei c.i.m., acesta va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat.

@ larisa_
Ce perioada de preaviz aveti prevazuta in c.i.m.?.... in principiu , daca sunteti angajata din 2010 aveti trecuta ca perioada de preaviz in cazul demisiei 15 zile calendaristice si nu lucratoare....

Obligatia instiintarii prealabile a celeilalte parti despre incetarea raportului de munca este prevazuta de lege atat in sarcina angajatorului, cat si a salariatului, avand drept scop evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce denuntarea unilaterala a contractului.
Clauzele contractuale trebuie respectate.
E normal ca un CIM pe durata determinata nu se va prelungi cu perioada preavizului, dar nici nu vad rostul demisiei, avand in vedere ca acesta se incheie de drept inainte de perioada de preaviz.

Preavizul este de zile lucratoare, nu mai mare de 20 la functii de executie si 45 la functii de conducere.

Avand in vedere modificarile aduse Codului muncii prin Legea 40/2011 si in temeiul art.41 CAP.III, cu 01.05.2011, angajatorii trebuiau sa incheie acte aditionale la CIM active, unde, printre alte modificari, trebuie sa apara si cea stipulata la:
Art.81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
corneliamagda a scris:

Obligatia instiintarii prealabile a celeilalte parti despre incetarea raportului de munca este prevazuta de lege atat in sarcina angajatorului, cat si a salariatului, avand drept scop evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce denuntarea unilaterala a contractului.
Clauzele contractuale trebuie respectate.
E normal ca un CIM pe durata determinata nu se va prelungi cu perioada preavizului, dar nici nu vad rostul demisiei, avand in vedere ca acesta se incheie de drept inainte de perioada de preaviz.

Preavizul este de zile lucratoare, nu mai mare de 20 la functii de executie si 45 la functii de conducere.

Avand in vedere modificarile aduse Codului muncii prin Legea 40/2011 si in temeiul art.41 CAP.III, cu 01.05.2011, angajatorii trebuiau sa incheie acte aditionale la CIM active, unde, printre alte modificari, trebuie sa apara si cea stipulata la:
Art.81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.

Nu vad unde exista obligatia ca preavizul sa fie trecut in zile lucratoare ? si nici modificarea c.i.m. in sensul celor aratate de dvs ?
Atunci va recomand sa cititi Codul muncii. Poate reusiti sa va lamuriti.
Daca nu, e problema dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
Cornelia Tulpan, Contabil
corneliamagda a scris:

Atunci va recomand sa cititi Codul muncii. Poate reusiti sa va lamuriti.
Daca nu, e problema dumneavoastra.

Cred ca ar trebui sa-l cititi dvs mai bine ... intrucat nu exista aceasta obligatie despre care spunet dvs ...

Legea nu are fect retroactiv , potrivit Constitutiei Romaniei.

Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contract de munca perioada determinata - prelungire noiembriesm noiembriesm Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru prelungirea CIM perioada determinata. Eu as prefera sa fac un act aditional pentru prelungire, dar am vazut ... (vezi toată discuția)
Neprelungirea contractului de munca mdlnioana mdlnioana Buna, am si eu urmatoarea intrebare: In urmatoarele 8 zile imi exprima C.I.M. , incheiat acum 3 luni. Eu doresc sa plec din cadrul acestei firme si pe acest ... (vezi toată discuția)
Contract pe duratã determinatã. demisie georgiana_geo georgiana_geo Buna seara. Am si eu o nelamurire. Lucrez de 2 luni si cateva zile la o firma unde am contract determinat pana in iulie. La inceput am avut contract determinat ... (vezi toată discuția)