avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in perioada determinata

Buna ziua,
Mi-i s-a prelungit contractul de munca pana in 29 septembrie. Daca eu vreau sa-mi dau demisia pe 19 septmbrie , perioada de preaviz s-ar termina dupa 15 zile lucratoare - 10 octombrie. Eu din 10 octombrie as lucra la alta firma.
Daca firma la care lucrez acuma nu mai vrea sa imi prelungeasca contractul, inseamna ca eu as pleca in 29 septembrie cand imi expira contractul.
In principiu nu inteleg cum e cu demisia in perioada determinata.
Multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 15 Septembrie 2011
Cred ca ar trebui sa-l cititi dvs mai bine ... intrucat nu exista aceasta obligatie despre care spunet dvs ...

Legea nu are fect retroactiv , potrivit Constitutiei Romaniei.

Codul muncii, lege, in vigoare din martie 2003, a fost modificat, in timp, prin alte legi, care nu au efect retroactiv, ele modificand anumite articole din legea initiala.

Articolul la care fac referire si in baza caruia, din mai 2011, inspectorii ITM, in controalele tematice dau masuri si amenzi, este urmatorul:

TITLUL II
art.17,
(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:...(Legea nr. 371/2005)

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului; (O.U.G. nr. 65/2005)
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
m) durata perioadei de proba; (Legea nr. 371/2005)

alin. (4)
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile lucratoare ( inainte de modificarea prin legea 40/2011) si 20 zile lucratoare( dupa modificare) de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

Acest articol, este cuprins in Lege, de la data promulgarii ei.

,,nemo censetur ignorare legem''

Nu-i asa, d-le Consilier Juridic?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Cornelia Tulpan, Contabil
Discutia se purta pe obligativitate si nu pe ceea ce explicati dvs aici .. chiar in mesaj ati scris ca legea nu are efect retroactiv , insa anterior acestui mesaj ati specificat ca este obligatoriu ...

Cunosc destul de bine ITM-ul si nu au dat amenzi pentru asa ceva ... invocarea acelui principiu de drept, inseamna ca nu se poate invoca necunoasterea Costitutiei Romaniei , a Codului Civil care prevede neretroactivitatea legii civile ... Principiul neretroactivitatii legii civele este regula potrivita careia legea se aplica majoritatilor care surprind dupa intrarea ei in vigoare nu si acelor situatii petrecute anterior in afara legii.

Cand citati un text de lege , citati-l corect si nu eronat ... in prezent , actul aditional se incheie in termen de 20 de zile lucratoare si nu 20 de zile ...

Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
corneliamagda a scris:

Cred ca ar trebui sa-l cititi dvs mai bine ... intrucat nu exista aceasta obligatie despre care spunet dvs ...

Legea nu are fect retroactiv , potrivit Constitutiei Romaniei.

Codul muncii, lege, in vigoare din martie 2003, a fost modificat, in timp, prin alte legi, care nu au efect retroactiv, ele modificand anumite articole din legea initiala.

Articolul la care fac referire si in baza caruia, din mai 2011, inspectorii ITM, in controalele tematice dau masuri si amenzi, este urmatorul:

TITLUL II
art.17,
(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:...(Legea nr. 371/2005)

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului; (O.U.G. nr. 65/2005)
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
m) durata perioadei de proba; (Legea nr. 371/2005)

alin. (4)
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile lucratoare ( inainte de modificarea prin legea 40/2011) si 20 zile lucratoare( dupa modificare) de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

Acest articol, este cuprins in Lege, de la data promulgarii ei.

,,nemo censetur ignorare legem''

Nu-i asa, d-le Consilier Juridic?

Modificarile aduse Codului Muncii spun ca preavizul in cazul demisiei este de PANA la 20 de zile lucratoare in cazul pozitiilor de executie si de PANA la 45 de zile lucratoare in cazul pozitiilor de management. Aceste modificari nu pot fi impuse angajatului de aceea se face act aditional la contractul de munca. Prin act aditional se creaza un acord al partilor iar angajatul are prerogativa de a refuza noul termen de preaviz astfel, ramanand termenul vechi de preaviz.

Ultimele modificari din Codul Muncii prevad o LIMITA MAXIMALA in ceea ce priveste preavizul. Sunt cazuri expres prevazute de Codul Muncii in care angajatorul poate lua o decizie fara acordul salariatului si cazul de fata nu face parte din ele.
Oricum textele citate nu cuprind obligativitatea aplicarii acestor dispozitii si c.i.m. incheiate anterior intrarii in vigoare a acestor modificari.
Se pare ca de aici s-a creat obligativitatea impusa de unii angjatorii a modificarii termenului de preaviz in cazul demisiei.
@freeelis
Total de acord. M-am confruntat cu foarte multi angajatori care isi formasera aceasta convingere

Alte discuții în legătură

Neprelungirea contractului de munca mdlnioana mdlnioana Buna, am si eu urmatoarea intrebare: In urmatoarele 8 zile imi exprima C.I.M. , incheiat acum 3 luni. Eu doresc sa plec din cadrul acestei firme si pe acest ... (vezi toată discuția)
Contract de munca perioada determinata - prelungire noiembriesm noiembriesm Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru prelungirea CIM perioada determinata. Eu as prefera sa fac un act aditional pentru prelungire, dar am vazut ... (vezi toată discuția)
Contract pe duratã determinatã. demisie georgiana_geo georgiana_geo Buna seara. Am si eu o nelamurire. Lucrez de 2 luni si cateva zile la o firma unde am contract determinat pana in iulie. La inceput am avut contract determinat ... (vezi toată discuția)