avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitatea hotararii AG referitor la scutirea de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitatea hotararii AG referitor la scutirea de la plata liftului pentru etajul2

Buna ziua,
Sper sa nu radeti de mine pentru simplitatea intrebarii, dar nu sunt un bun rastalmacitor al textelor de lege si a trecut ceva timp de la lectiile de legislatie din facultate :)
Apelez la experienta si cunostintele voastre pentru ca am nevoie de un raspuns clar referitor la Art. 35. din Norma metodologică de aplicare a legii 230 / 2007.
Articolul spune ca

Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin.


In cazul respectiv, daca AG (in forma unui tabel nominal semnat de 50%+1) hotaraste scutirea de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului a proprietarilor apartamentelor de la etaj2, este aceasta hotarare legala?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:43, 8 Aprilie 2015
In cazul meu eu voi sfatui presedintele sa respinga cererea in temeiul art. 35 si voi cere firmei ce se ocupa de intretinerea liftului asigurarea functionalitatii la etaj 2 (in cazul nostru lipseste doar butonul, fiind scos tot de proprietarii de la 2 :) ). Nepunerea in functie corespunzator poate duce la acuzatii la adresa comitetului de executie, prefer sa fie totul ca la carte :)
Multumesc inca o data de pareri si lamuriri.
Conform legii pot fi exceptati de la plata curentului (Atentie!), nu de la plata service-ului (factura de la societatea cu ascensorul). Aveti contor electric special pentru lift?

Bun, sa zicem ca se compenseaza plata service-ului cu plata curentului pentru lift. Legea spune ca pot fi exceptati, asa cum a subliniat si @adriantot. Nu este obligatoriu. Cine stabileste daca se aplica sau nu in listele de cote, deci cine stabileste ca devine obligatorie o asemenea prevedere? Adunarea generala a proprietarilor.
Aveti o asemenea hotarare a AG? Daca nu, ii puneti pe toti sa plateasca (inclusiv P si etajul 1) pana cand veti hotari intr-o AG viitoare acest lucru.
Vor si cei de la et.2 ? Legea nu zice nimic de ei.
Deci daca legea specifica maxim et.1, atunci aplicati legea, puneti butonul la et. 2, liftul trebuie sa functioneze pentru acest etaj, iar daca veti hotari sa nu se plateasca la et. 1, atunci incuiati liftul la et. 1.

Un argument in legatura cu etajul 2, ar fi urmatorul:
- pentru a ajunge la et 2 deja pentru unele persoane bolnave de astm, inima, afectiuni ale picioarelor etc, proprietari sau musafiri ai acestora, inseamna un efort uneori excesiv. Din acest efort se poate muri. Sa nu radeti, dar liftul trebuie sa functioneze si pentru aceste cazuri. Un om este sanatos azi, dar peste un an poate sa nu mai fie sanatos. Un condominiu trebuie sa ofere conditii comode de locuit, pe cat posibil, tuturor locatarilor. Or restrictionarea abuziva a unor proprietari in dauna sau in folosul altora - si de multe ori acest folos este stupid de mic pe langa daunele pe care le poate provoca - poate fi rezolvata in justitie.
Ce vreau sa spun? Vine un musafir bolnav de inima la unul din locatarii economi de la etajul 2 si pe un efort deosebit, face infarct si moare pe scari. Rudele acestuia pot chema in justitie asociatia de proprietari pentru neglijenta, exact asa cum cuiva ii poate cadea o bucata de ceva in cap in incinta condominiului. Deci, daca locatarii de la 2 vor sa nu plateasca liftul, le argumentati cu legea si daca insista, atunci, la urma urmei trebuie sa nu vrea cu totii sa nu le functioneze liftul la etajul 2, ii puneti sa semneze ca raspund pentru orice eveniment se poate intampla din cauza nefunctionarii liftului la etajul lor. Astfel le faceti si lor pe plac si va derobati si dv., dar si asociatia in intregul ei, de aceasta raspundere.
@elga50
In cazuri de astea ii doare "in cot", iertati-mi expresia, pe cei economi despre musafiri, ca la cat de inventiv e romanul urca pana la 3 cu liftul si coboara un etaj pe scari daca are ceva greu de carat sau nu il tine sanatatea :)
"Dura lex, sed lex" - pe principiul asta voi merge, exceptii se vor face pentru cazuri speciale, familii cu venituri reduse si acolo unde este loc de compasiune si omenie.
Asa sa faceti, v-as felicita! Deci nu scrie la lege de et 2, liftul trebuie sa functioneze si dumnealor sa plateasca.:)

am inteles, sa traiti!
e bine si asa...:vishenka:

Alte discuții în legătură

Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Plata electricitate lift gabrielamona gabrielamona Vreau sa intreb daca plata energiei electrice pentru lift poate fi defalcata prin contorizare separata si repartizata doar pentru etajele superioare.Ma ... (vezi toată discuția)