Cheltuiala cu liftul are doua aspecte:
-
service-ul lunar, inclusiv reparatii ocazionale ale liftului si verificarea anuala sau la 2 ani impusa de CNCIR (fara de care liftul se inchide) care se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a fiecarui apartament. Liftul este un bun comun al tuturor proprietarilor si el trebuie intretinut de toti proprietarii, nu numai de cei care il folosesc.
Prevederile din Codul Civil asupra proprietatii comune nu exonereaza pe nimeni de la plata cheltuielilor privind intretinerea, reparatia si modernizarea unei parti din proprietatea comuna, indiferent daca foloseste sau nu acea parte, prevedere care de altfel este prezenta si in HG 1588/2007:
Art.32
........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
.
-
folosirea lui exprimata prin consumul de energie electrica;
Asadar montarea unui sistem de acces pe baza de cartela vizeaza numai folosirea liftului, adica repartizarea energiei electrice intre cei care folosesc liftul.
Aici e de spus ca:
1. ar trebui sa aveti un contor electric special al liftului care sa va arate cat din energia electrica totala de pe scara, facturata de furnizor, este aferenta liftului;
2. ar trebui sa aveti un cititor de card care sa va spuna cat a folosit fiecare proprietar in luna respectiva. Unii pot folosi liftul de 50 ori, altii numai de 10 ori;
3. ar trebui sa aveti o grila care sa va spuna cat curent electric se foloseste pentru 1 etaj strabatut, astfel incat cei de la et 8 sa plateasca mai mult la 1 data acces decat cel care urca la et.2 pentru ca nu e consumul identic.
In consecinta, daca tot vreti sa faceti o investitie in accesul pe baza de card, ar trebui sa mai faceti niste cheltuieli suplimentare si o activitate in plus - citirea cardurilor pentru numarul de utilizari ale liftului, calculul cantitatii de energie electrica pentru fiecare apartament pentru folosirea liftului.
Credeti ca merita atata amar de cheltuieli si actiuni pentru a inlocui o cheltuiala lunara normala totala cu energia electrica de 5-6 lei / persoana?
E de domeniul absurdului, atata timp cat aproximarile totale lunare pe o scara de bloc sunt cu mult mai mari, daca luati la puricat toate utilitatile.
Si nu mai spuneti ca HG nu este lege, intelegand ca oconsiderati facultativa. Nu este lege, dar este act normativ
legal si obligatoriu de aplicat, iar el nu contrazice in niciun fel legea ale carei norme de aplicare le detaliaza.