avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitatea hotararii AG referitor la scutirea de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitatea hotararii AG referitor la scutirea de la plata liftului pentru etajul2

Buna ziua,
Sper sa nu radeti de mine pentru simplitatea intrebarii, dar nu sunt un bun rastalmacitor al textelor de lege si a trecut ceva timp de la lectiile de legislatie din facultate :)
Apelez la experienta si cunostintele voastre pentru ca am nevoie de un raspuns clar referitor la Art. 35. din Norma metodologică de aplicare a legii 230 / 2007.
Articolul spune ca

Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin.


In cazul respectiv, daca AG (in forma unui tabel nominal semnat de 50%+1) hotaraste scutirea de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului a proprietarilor apartamentelor de la etaj2, este aceasta hotarare legala?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:43, 8 Aprilie 2015
Pai tocmai ca HG adauga serios la lege
Ce ma impiedica pe mine sa sustin sus si tare ca cheltuielile prilejuite de functionarea liftului sunt

b)cheltuieli pe consumuri individuale;

potrivit art 47 lit b din lege
Faptul ca HG zice altfel ?

Asociatia de propietari poate decide altfel decat zice HG, dar in conformitate cu legea. Repet, HG nu e lege
Cheltuiala cu liftul are doua aspecte:
- service-ul lunar, inclusiv reparatii ocazionale ale liftului si verificarea anuala sau la 2 ani impusa de CNCIR (fara de care liftul se inchide) care se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a fiecarui apartament. Liftul este un bun comun al tuturor proprietarilor si el trebuie intretinut de toti proprietarii, nu numai de cei care il folosesc.
Prevederile din Codul Civil asupra proprietatii comune nu exonereaza pe nimeni de la plata cheltuielilor privind intretinerea, reparatia si modernizarea unei parti din proprietatea comuna, indiferent daca foloseste sau nu acea parte, prevedere care de altfel este prezenta si in HG 1588/2007:
Art.32
........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

.

- folosirea lui exprimata prin consumul de energie electrica;

Asadar montarea unui sistem de acces pe baza de cartela vizeaza numai folosirea liftului, adica repartizarea energiei electrice intre cei care folosesc liftul.
Aici e de spus ca:
1. ar trebui sa aveti un contor electric special al liftului care sa va arate cat din energia electrica totala de pe scara, facturata de furnizor, este aferenta liftului;
2. ar trebui sa aveti un cititor de card care sa va spuna cat a folosit fiecare proprietar in luna respectiva. Unii pot folosi liftul de 50 ori, altii numai de 10 ori;
3. ar trebui sa aveti o grila care sa va spuna cat curent electric se foloseste pentru 1 etaj strabatut, astfel incat cei de la et 8 sa plateasca mai mult la 1 data acces decat cel care urca la et.2 pentru ca nu e consumul identic.

In consecinta, daca tot vreti sa faceti o investitie in accesul pe baza de card, ar trebui sa mai faceti niste cheltuieli suplimentare si o activitate in plus - citirea cardurilor pentru numarul de utilizari ale liftului, calculul cantitatii de energie electrica pentru fiecare apartament pentru folosirea liftului.
Credeti ca merita atata amar de cheltuieli si actiuni pentru a inlocui o cheltuiala lunara normala totala cu energia electrica de 5-6 lei / persoana?
E de domeniul absurdului, atata timp cat aproximarile totale lunare pe o scara de bloc sunt cu mult mai mari, daca luati la puricat toate utilitatile.

Si nu mai spuneti ca HG nu este lege, intelegand ca oconsiderati facultativa. Nu este lege, dar este act normativ legal si obligatoriu de aplicat, iar el nu contrazice in niciun fel legea ale carei norme de aplicare le detaliaza.
@lawfull
Vecinii stiu de demersurile dvs?
Nu de alta dar s-ar putea sa se supere rau. Eu unul m-as supara.

Toti musafirii vor urca pe scari?

Cheltuielile cu utilizarea liftului sunt oarecum minore. Chiar e o asa de mare probleme aia 5 lei pe luna pentru energia consumata incat sa instalati sisteme sofisticate si inutile?

Daca tot doriti un astfel de sistem, cautati unul cu "pin" programabil nu cu cartela.
Eu va propun teleportarea! Va fi la indeamana oricui in viitor.
5-6 lei cheltuieli cu folosirea liftului ?
Vreau si eu
Incercati 40-50 lei si chiar mai mult
Si oricum nu aspectul financiar primeaza pentru mine
A venit tatal meu in vizita pentru o luna si , ca si mine, nu a utilizat liftul
Cu toate acestea, suparare mare pe unii ca de ce nu plateste si el liftul
Traim in anul 2015 si toate consumurile pot fi contorizate
Asa ca le vom contoriza , sa nu mai existe discutii

Alte discuții în legătură

Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Plata electricitate lift gabrielamona gabrielamona Vreau sa intreb daca plata energiei electrice pentru lift poate fi defalcata prin contorizare separata si repartizata doar pentru etajele superioare.Ma ... (vezi toată discuția)