avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi ale fostului sot asupra copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi ale fostului sot asupra copilului

dak in hotararea mea de divort nu este mentionat niciun program de vizita pt copil,deoarececa fostul sot nici nu s-a prezentat la divort ce drepturi mai are el asupra copilului care avea 11 luni cand am bagat divortul iar acum are aproape 6 ani,iar copilul nici nu il cunoaste
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:38, 30 Septembrie 2011
stiu ca nu e nici locul si nici site-ul unde sa discuti subiecte psihologice, insa nu sunt de acord cu parerea doamnei avocat, asa ca, daca doriti, puteti sterge mesajul sau puteti sa nu-l cititi: am o colega, divortata de peste 5 ani, cu doi copii minori; cauzele divortului - fostul sot a hotarat ca vrea sa fie cu altcineva; asa cum este zugravit de colega mea (vreau sa raman impartiala in relatarea acestui subiect) este un om violent (dovezi la politie, certificate IML); coform legii, are drept de vizitare (de fapt, fetele merg unul din doua week-end-uri la el); dupa fiecare astfel de vizita, colega mea primeste mesaje urate (ca nu sunt spalate, cu unghiile taiate; ca bluza nu era calcata, fetele avand 13 si 9 ani, si cu "apelativele" de rigoare); in unul din mesaje - pentru ca una din fete a luat in greutate o jumatate de kg de la ultima vizita (fetita are 9 ani, 140 cm si 40kg iar el considera ca este supraponderala) - ii atrage atentia ca nu isi face datoria de mama, ca copila ar trebui sa fie pusa la cura de slabire, cura inceputa la el acasa in care fetita nu a avut voie sa manace la masa cu ceilalti si a primit doar mere, ca sa slabeasca. Ce poate sa ii spuna o mama fetei ei cand vine acasa si plange ca tati nu i-a dat voie sa manance pentru ca e prea grasa? imi pare rau, dar chiar daca copilul nu e maltratat fizic (asa cum a fost mama) asta nu inseamna ca toti tatii (sau mamele, pentru ca acest lucru nu e specific unui anumit sex) au dreptul sa faca ce vor ei cu copilul lor doar pentru ca sunt parinti. Inteleg ca nu e un site psihologic, dar mai ganditi-va inainte sa spuneti ca, daca un nume e trecut pe certificatul de nastere, inseamna ca este si parinte. nu o sa va spun aici in ce stare sunt fetita si mama, caci nu isi are rostul.
ada stefan a scris:

dupa fiecare astfel de vizita, colega mea primeste mesaje urate


Pentru ca ...ii PASA. (si el stie asta)
Pentru ca nu rezista tentatiei de a se vaita, de a face pe victima in fata lui si a ...auditoriului (dvs, colegii).
Pentru ca nu a ajuns inca in punctul in care sa-i fie INDIFERENT ce graieste el. Si nici nu poate sa joace macar comedia indiferentei.
Pana si-un caine se plictiseste de latrat daca nu-l bagi in seama.

Ia sa incerce! Macar dupa vreo doua vizite. Poate? Daca poate, atunci cu siguranta va observa o schimbare.



Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
romascanu, moderator
In legatura cu mesajul d-nei ada stefan,

Atata timp cat mama are custodia copilului, dansa vegheaza la cresterea si educarea lui. Dupa cunostintele mele, tatal poate da sfaturi, insa nu poate schimba "directia de educare", infometand copilul.

"Ce poate sa ii spuna o mama fetei ei cand vine acasa si plange ca tati nu i-a dat voie sa manance pentru ca e prea grasa?"

Ii poate spune ca, daca nu mai vrea, este dreptul ei, sa NU mai mearga la "tati". Si cu asta, basta.

"Pentru ca ...ii PASA. (si el stie asta)
Pentru ca nu rezista tentatiei de a se vaita, de a face pe victima in fata lui si a ...auditoriului (dvs, colegii)."

Ii pasa in primul rand de copii ei, pe care nu-i stie in siguranta, alaturi de un om cu calitatile morale ale celui descris mai sus.
Este o diferenta majora intre a te plange si a face pe victima, sau a fi o victima. Si doamna de mai sus este o victima, din pacate cu "certificat". Iar ceea ce face el, este in continuare abuz psihologic, intimidare continuua, pentru ca mama sa-si piarda increderea in sine....Ma indoiesc, ca reprosurile se vor opri o data cu indiferenta.

Ecaterinaa a scris:

In legatura cu mesajul d-nei ada stefan,

Atata timp cat mama are custodia copilului, dansa vegheaza la cresterea si educarea lui. Dupa cunostintele mele, tatal poate da sfaturi, insa nu poate schimba "directia de educare", infometand copilul.

"Ce poate sa ii spuna o mama fetei ei cand vine acasa si plange ca tati nu i-a dat voie sa manance pentru ca e prea grasa?"

Ii poate spune ca, daca nu mai vrea, este dreptul ei, sa NU mai mearga la "tati". Si cu asta, basta.


Oy-Gevalt! Tatal poate da numai sfaturi?
1. Nici unul dintre parinti nu are CUSTODIA copilului pentru ca termenul de custodie se aplica IN DREPTUL ROMANESC numai privitor la bunuri (restul stiti de prin filmele americane).
2. Parintele desemnat de instanta caruia i s-a incredinta minorul si la domiciliul caruia copilul locuieste perioadele cele mai lungi este cel care exercita drepturile parintesti NUMAI IN INTERESUL COPILULUI (art. 43 si art. 97 alin. 2 Cod fam) insa ambii parinti pastreaza drepturi EGALE asupra cresterii, educarii, invataturii si pregatirii profesionale a minorului (art. 43 alin. 3 Cod fam).
3. Nu stiu care e situatia REALA in speta asta insa in jurul nostru vad zeci de mii de copii obezi, copii nenorociti de supraalimentatie si de INCONSTIENTA si neglijenta parintilor. N-am vazut NICIODATA copii infometati de parinti (haida-de! chiar asa, tatal isi infometeaza fica?). Eu, daca fica mea ar fi obeza (slava Domnului ca nu este) pentru ca ar fi supraalimentata de "mama-cea-buna-care-i-da-fetitei-sa-pape-orice-doreste" as face tot ce mi-ar sta in putinta ca sa impiedic ca fica mea sa ajunga un monstruletz de osanza. Cred ca parintii cu copii obezi care nu se ocupa de problema de SANATATE a copiiilor lor ar trebui cercetati pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 306 Cod pen.

Punerea în primejdie gravã, prin mãsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltãrii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de cãtre pãrinti sau de orice persoanã cãreia minorul i-a fost încredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 12 ani.

Iar obezitatea pune GRAV in primejdie dezvoltarea fizica si intelectual-emotionala a minorei.


Stimate domn "avocat"

Atat in DREPTUL ROMANESC cat si in GRAMATICA LIMBII ROMANE "fiica" se scrie cu 2 ii. Unde v-ati luat licenta?, ca nu pare a fi o greseala de tipar.

Parintele custodian e cel care ia deciziile, parintele necustodian "vegheaza" si "supravegheaza". Daca nu ii plac liniile de educare materne, atunci poate cere in instanta reincredintarea.
Tema nu era despre greutatea fetitei, aici se cere parerea unui medic. E vorba de masurile de educare luate de catre tata in orele de vizita, respectiv despre defaimarea mamei. Parerile diferite se discuta intre adulti, iar daca nu este posibil, atunci se discuta cu autoritatile.

"Punerea în primejdie gravã, prin mãsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltãrii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de cãtre pãrinti sau de orice persoanã cãreia minorul i-a fost încredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 12 ani."

In primul rand nu vorbim despre obezitate, fara atestul si recomandarile medicului.

Nu stiu de unde ati citat, insa INFOMETAREA copilului pune grav in pericol dezvoltarea fizica, intelectuala si morala a copilului. Infometarea nu este sub nici o forma metoda de educare (vezi, viitoare dereglari hormonale, bulimie, dereglari psiho-emotionale, distrugera imaginii de sine).

Deci interpretati cum doriti.




Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi amocj amocj Buna, as dorii sa stiu cum pot sa-l decad pe fostul meu sot din drepturile parintesti ale fiului nostru.Pe scurt fiul meu are 5 ani,eram insarcinata cand am ... (vezi toată discuția)