rares.serban a scris:
mihai s. a scris:
romascanu a scris:
C.civ.
Art. 1775. - Bunurile viitoare ale debitorului nu pot fi obiectul unei ipoteci.
In cazul creditului ipotecar nu se ipotecheaza bunurile viitoare ci terenul pe care se va construi cladirea dar pentru ca va opera si accesiunea, la sfarsitul lucrarilor de constructie, ipoteca se va intinde si asupra cladirii conf. art.1777.
daca tu privesti o casa ca fiind "o ameliorare a terenului" inseamna ca este incident 1777 dar ,:)), hai sa fim seriosi --- ipoteca nu are nu are cum sa se "intinda prin accesiune si asupra cladirii" este absurd....... accesiunea e o modalitate de dobandire a dr. de proprietate -- faci comfuzie intre notiuni de baza
un credit de tipul celui despre care vorbesti tu functioneaza cam asa -
- banca iti ipotecheaza terenul , ca o prima garantie ( dar nu intotdeauna -depinde de bonitatea pe care ti-o acorda banca si de banii de care dispui din totalul costului casei, estimat )
- banca iti asigura max. 80% din totalul cheltuielilor cu ridicarea casei pe care tr. sa-i demonstrezi exclusiv cu facturi ( banca iti plateste facturile nu iti da bani cash)
- pe baza contractului de credit ( si eventual a notarii in cf a autorizatiei de constructie ) nu poti intabula casa pe numele tau decat concomitent cu ipotecarea casei in favoarea bancii
Poate nu m-am facut eu inteles ...
Nu am spus ca prin accesiune se va intinde ipoteca si asupra cladirii (nu poti ipoteca ce nu este al tau) ci ca va opera dreptul de accesiune adica vei deveni proprietarul a tot ce se incorporeaza cu lucrul (cladirea) si conf. prevederilor legii credtului ipotecar vei fi obligat sa ipotechezi si cladirea (ceea ce este normal pentru ca niciodata nu vei putea beneficia in cadrul unui credit ipotecar de o superficie).
In ceea ce priveste ipotecarea constructiei concomitent cu intabularea nu stiu ce s zic dar cred ca nu-i chiar asa ( dureaza cateva zile de la depunerea dosarului de intabulare pana la ipotecarea constructiei motiv pentru care banca insereaza o mica prevedere in contractul de ipoteca a terenului conf. careia ai obligatia ca in termen de ... zile de la intabulare ai obligatia sa te prezinti la notar pt a institui ipoteca asupra cladirii)